WEENSE THEATERS


En ieder jaar groeide tijdens het nieuwjaarsconcert het verlangen om eens naar Wenen te gaan. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat ik de Musikverein, waar dit concert jaarlijks wordt uitgevoerd, hoog op mijn verlanglijstje had staan om daar eens een kijkje te gaan nemen, maar hier ligt niet het begin van hetgeen wij, allemaal gezien en bezichtigd hebben. Na bij ons hotel in de metro ingestapt te zijn kwamen we op de Stephansplatz weer boven de grond, het hart van Wenen. Na de kerk bezichtigd te hebben, een andere keer meer hierover, werden we staande gehouden door een jongmens in kledij uit een vorige eeuw. Hij vertelde in het Wiener Residensorchester te spelen en dat het zeker de moeite waard zou zijn om 's avonds een concert bij te wonen. Hij toonde ons een boek met plaatjes en verschillende programma's en hij liet ons zien wat er die avond gespeeld zou worden. Deze avond was het voor de pauze Mozart en na de pauze Strauss.Het geheel zag er aantrekkelijk uit en we besloten al snel op dit aanbod in te gaan. Het concert werd in Paleis Auersperg gegeven. Achteraf zeg ik dat we ietwat overrompeld zijn. Op verschillende punten in Wenen staan orkestleden van verschillende orkesten klanten voor de avond te werven, want toen we bij het gebouw van de Staatsoper aankwamen zagen we daar jonglieden in dezelfde kledij dezelfde actie verrichten. Ze doen dit bij toerbeurt, zo vertelde één van de mannen en inderdaad, 's avonds zag ik één van hen daadwerkelijk spelen. Ik heb wel zo mijn bedenkingen over het werk van deze muzikanten. Elke avond maar weer enthousiast een gelikt programma brengen lijkt me op den duur best wel te gaan vervelen. Het was aardig, maar geen topkwaliteit

De Staatsoper staat iedere middag open voor bezichtiging. Dit gebouw timmert meer aan de weg dan de Musikverein, vandaar dat ik daar ook nooit ben aangekomen. De Staatsoper kan iedere middag onder leiding van een gids bekeken worden. Het loopt dan storm. Er worden groepen naar taal geselecteerd en die groepen zijn niet klein. Acht à negen groepen van gemiddeld twintig personen vertrekken om twee en om drie uur voor een rondleiding. Het gebouw is zo groot, waardoor je elkaar ook nog niet eens voor de voeten loopt. Per groep word je naar de grote zaal geloodst alwaar een uitleg gegeven wordt. Iedere avond is er een andere voorstelling, waardoor toeristen die een week in Wenen verblijven de mogelijkheid hebben om elke avond iets anders te zien. Ook zou het voor bijvoorbeeld operazangers ondoenlijk zijn om avond aan avond in dit theater op te treden. Het is erg groot en de inspanning die geleverd moet worden kan een zanger per avond een paar kilo verlies aan lichaamsgewicht kosten Elke dag moeten er nieuwe decors gebouwd worden. De Staatsoper heeft hiervoor 240 man in dienst. We zijn ook even op de Búhne geweest en dat toneel is echt groot, heel groot. Kaartjes variëren in prijs. Dit is afhankelijk van de voorstelling. Het debutantenbal wat één keer per jaar gehouden wordt, is wel zo prijzig, waardoor er vanzelf een selectiecriterium ontstaat, want wie kan er nu een loge, dat zijn die hokjes op de foto en daar is plaats voor tien personen, van 25.000 euro betalen. Zitplaatsen in de zaal zijn er dan niet, want dan is  de zaal  ontdaan van stoelen en wordt dit als balzaal gebruikt. 6.50 euro is best wel prijzig voor een rondleiding, maar echt, ik had het voor geen geld willen missen, want wat is er nu mooier dan een wens in vervulling zien gaan, rondlopen in Het Operagebouw van Wenen.

Het gebouw aan de buitenkant
De theaterzaal in de Staatsoper
Een plafond in de Staatsoper
Een galerij in de Staatsoper

hanscke Woensdag 28 Mei 2008 - 10:06 pm | | Standaard

elf reacties

Hanny

Je moet dus nog een keer naar Wenen en nu om de Musikverein te zien. ;-)
De Staatsoper ziet er schitterend uit. Wat een pracht en praal. Als je daar als jong debutantje mag walsen, zal vast een heel bijzondere ervaring zijn.

Hanny, (E-mail ) (URL) - 29-05-’08 01:18
Redstar

Dat ziet er op de foto al mooi uit allemal zeg. Dat moet in het echt helemaal geweldig zijn.

Redstar, (URL) - 29-05-’08 12:27
Me!

Wenen ben ik nog nooit geweest, maar als ik dit allemaal zie moet ik er toch eens aan gaan denken.

Me!, (E-mail ) (URL) - 29-05-’08 17:56
mikelodeon

Wauw, je hebt mooie foto’s gemaakt!

mikelodeon, (E-mail ) (URL) - 29-05-’08 18:25
Merlijn

Ziet er fantastisch uit allemaal. Die 6.50 valt wel mee vindt ik zelf, als je het afweegt tegen een plaatsje van 25.000 voor tien …

Merlijn, (E-mail ) (URL) - 29-05-’08 22:20
Renesmurf

Prachtig gebouw voor prachtige muziek! Wel voor de liefhebber, maar dat is altijd zo.

Renesmurf, (URL) - 30-05-’08 00:41
Renesmurf

Leuk dorp, dat wenen.

Renesmurf, (URL) - 30-05-’08 00:44
Vrouwke

Bijna veertig jaar geleden zijn mijn ouders samen naar Wenen geweest. Mijn vader praat er nu nog over. Het moet wel een heel overweldigende stad zijn, mede door de pracht en praal, die wel aanwezig is maar niet opdringerig. Tenminste… die indruk krijg ik uit verhalen.

Het word tijd dat ik eens ga kijken of dat wel klopt. Wenen trekt al een paar jaar aan me.

Vrouwke, (E-mail ) (URL) - 30-05-’08 08:34
mysterycouple

Wowww wat een geweldig gebouw zeg.. daar moet die muziek natuurlijk wel goed tot zijn recht komen.. alleen het sfeertje al!!!

mysterycouple, (E-mail ) (URL) - 30-05-’08 10:48
f r e d

en nu kan je ook weens jodelen…??

f r e d, (E-mail ) (URL) - 30-05-’08 11:33
gala

het lijkt echt terug in de tijd, wat een entourage

gala, (URL) - 30-05-’08 18:16
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.