DIGITALIS


Bijna elk jaar overkomt het mij nog. Ook nu ik al ruim in de tweede helft van mijn leven ben. Een bloeiende boom, struik of plant die er altijd al is geweest, vraagt opeens mijn aandacht. Zo heb ik al wel eens het jaar van de Gouden Regen gehad, het jaar van de Sering of het jaar van de Magnolia, maar ook het jaar van het Fluitekruid of het jaar van de Berenklauw. Dit jaar is het voor mij het jaar van het Vingerhoedskruid . Het zal er altijd al wel geweest zijn, maar het valt me dit jaar pas op in hoeveel tuinen het Vingershoedkruid in grote getale staat te bloeien. Alleen niet in de mijne en daar moet verandering in komen. Helaas is het een tweejarige plant, dus volgend jaar zal ik hem nog niet zien verschijnen, want als ik nu zaadjes krijg, vormt zich volgend jaar een rozet van bladeren. Die bladeren zullen donkergroen zijn en ruw aanvoelen. Volgend najaar moeten ze dan verplant worden en dan heb ik over twee jaar deze prachtige planten ook in mijn tuin staan. Ik zal voorzichtig zijn met het verplanten en handschoenen dragen als ik een wond aan armen of handen heb. Het 'gif' is niet dodelijk, maar kan wel tot hartrimestoornissen leiden. Dit weerhoudt me niet om bij kennissen op zoek te gaan naar éénjarige planten, want ook al hoef ik de 'giftige' stof digitaline niet te gebruiken om mijn hartspier te beïnvloeden, ik vind het gewoon een mooie plant waarvoor ik nog wel een paar plekken heb in de tuin. En heel stiekum denk ik, mischien zijn ze vanwege het gif ook wel heel slakonvriendelijk. Slakken hebben dan wel geen hart, maar als ze van deze planten andere kwalen krijgen waardoor ze verdwijnen dan is dat mooi meegenomen. 

hanscke Dinsdag 10 Juni 2008 - 9:14 pm | | Standaard

drie reacties

Me!

Mijn digitalissen zijn reed zeer oud. Van origine heb ik destijds zaad uit de kasteeltuinen in Arcen geoogst. Gewoon het zaad uit de bollen opgevangen in een flesje en op diverse plaatsen in de tuin uit gezaaid. In tegenstelling tot de meeste opvattingen kan digitalis in 1 jaar ook tot bloei komen. De mooiste en volwassen exemplaren zijn idd tweejarig. De eenjarige bloeiers zijn heel iel en bereiken een zeer geringe hoogte. Deze bloeien wel twee jaar achter elkaar als je ze laat staan. Gestrooid in een onkruidgebied komen ze ieder jaar tot bloei… Het is mijn favoriete plant.

Me!, (E-mail ) (URL) - 10-06-’08 22:58
therese

Hebben slakken geen hart???

therese, (E-mail ) (URL) - 10-06-’08 23:41
Redstar

Ze zijn iig zelf zaaind, dus daarna hoef je er niet meer naar om te kijken..

Redstar, (URL) - 11-06-’08 12:13
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.