STOWASSER


Het is al weer woensdag, dus "moet" er iets over Wenen komen. Ik maak het verhaal van Hundertwasser af. Friedrich Stowasser, onder die naam is hij in 1928 in Wenen geboren, werd bekend om zijn kleurrijke schilderijen. Ooit was hij docent in Hamburg, waar hij een schandaal veroorzaakte door twee dagen lang, samen met zijn leerlingen het schoolgebouw te beschilderen met 'oneindige' lijnen. Hoewel hij in 1959 zijn beruchte pamflet tegen de rationalistische school in de Architectuur al schrijft, brengt hij hij zijn ideeën over hoe hij vindt dat er gebouwd moet worden pas in de tachtiger jaren in praktijk. Hij haat de rechthoekige rationalitiet waarin het leven gedwongen wordt. Ecologie en fantasie zijn zijn uitgangspunten voor zijn ontwerpen. Hij ontwikkelt eigenzinnige concepten over architectuur; de namen zoals Spleetogenhuis, Terrashuis en Spiraalhuis spreken voor zich.

Ikzelf had nog nooit van Hundertwasser gehoord en ik wist eerst ook niet wat ik hier mee aan moest. Eigenlijk irriteerde het mij. Ik vond het te gemaakt. Al die rare schots en scheve tegeltjes die op de laatste foto te zien zijn. Ik had er niets mee. Totdat ik eenmaal binnen was en zijn schilderijen op mij in liet werken. Bij het zien van onderstaande schilderijen spatte de vonk over. Het werk boeide mij en het leek of ik in de greep kwam van Hundertwasser. Op de terugweg naar huis moesten wij In Dusseldorf een poosje wachten op de trein. We besloten wat te gaan eten. Ik keek het etablissement eens rond en wat hing er tot mijn grote verbazing aan de muur? Twee reproducties van Hundertwasser. Dit was mijn kans om ze te fotograveren. Voor wie net zo als ik ook niet bekend was met Hundertwasser plaats ik hier een link http://www.kunsthauswien.com

hanscke Woensdag 18 Juni 2008 - 10:01 pm | | Standaard

zeven reacties

nanos

Ik kende Hundertwasser wel, maar wist niet dat hij Stowasser heette. Ik ken zijn werk aleen van plaatjes. Ik was nooit in Wenen. Er is ook al jaren een web-log over Hundertwasser, maar dat wordt geloof ik niet meer bijgehouden.

nanos, (URL) - 18-06-’08 23:00
f r e d

wat is het verschil tussen sto en hundert…??

f r e d, (E-mail ) (URL) - 19-06-’08 12:07
Redstar

Moet? Moeten is dwang, maar toch wordt ik blij van de kleuren op de foto’s.

Redstar, (URL) - 19-06-’08 12:09
ggk

Mooi he hundertwasser, ben in Wenen geweest maar ook in de door hem ontworpen toiletten geweest in Kawakawa (NZ), waar hij jaren heeft gewoond, prachting(google maar eens). De posters met zn reproducties in het Hundertwasser house vond ik te duur dus heb ik het pakpapier met 2 reproducties gekocht (blijf een zuinige hollander) en die 2 hangen al jaren prachtig ingelijst bij een vriendin van me in de huiskamer (tot ik er zelf weer ruimte voor heb).

ggk, - 19-06-’08 13:58
Me!

Het ziet er erg slordig uit moet ik zeggen.

Me!, (E-mail ) (URL) - 19-06-’08 16:08
therese

Prachtig vind ik het. Maar ik heb van zijn werk nooit iets in het echt gezien. Ik hoop nog eens de kans te hebben.

therese, (E-mail ) (URL) - 19-06-’08 19:42
Hanny

Ik hou er wel van als niet alles keurig recht is, maar wat schots en scheef. Ik kende zijn werk niet, maar wat ik nu gezien heb, dat spreekt me zeker aan.

Hanny, (E-mail ) (URL) - 22-06-’08 00:42
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.