MIJMERINGEN


De was weer in de kast, de tuin aan de kant, deze zag er overigens dank zij de goede zorg van buren nog heel goed uit, dus tijd om de draad weer op te pakken en verder te gaan met waar ik gebleven was. Voor een groot deel zal dat wel gaan. De meeste dingen blijven wel zoals ze zijn, maar toch zijn er ook wel enkele veranderingen waar te nemen. Ik weet nu weer heel goed wat het woord 'verwerken' betekent. Dit jaar had ik er voor gekozen om tijdens deze vakantie niet met het weblog bezig te zijn. Achteraf kan ik zeggen dat dit mij ruimte heeft geboden om een punt te zetten achter de vele ontwikkelingen die de afgelopen maanden hebben plaats gevonden. Hiervoor heb ik de vele wandeltochten, die wij gemaakt hebben, gebruikt.

Op één van die vele tochten kwam ik een oud richtingaanwijzingspaaltje tegen. "Ja", dacht ik, terwijl ik mijn weg vervolgde en tegen de helling opklauterde, "dat is van een tijd geleden. Toen had ik het wandelen nog niet ontdekt en maakten we nog vele dagtochtjes met de auto om zoveel mogelijk van het land te zien. Wat zijn mijn doelen van nu dan veranderd. Nu wil ik het landschap zoveel mogelijk lopend ervaren." Ondertussen geef ik mij over aan allerlei gedachten. In flarden beleef ik weer het abrupte einde van mijn werk en daardoor de gedwongen wisseling van locatie. Soms ben ik boos, soms voel ik mij verdrietig, maar echt heel lang kan ik niet in die stemming blijven hangen, want ik moet de gele streepjes ook in de gaten houden.

Ik moet namelijk wel bij de les blijven. "Lopen we nog goed?" Even de tekst raadplegen, want alleen het samenspel van de beschrijving van de wandeltocht en het volgen van de gele streepjes garandeert ons, dat we bij de auto terugkomen. "Verder maar weer." Dan ben ik opeens in mijn hoofd bij de begrafenis van schoonmoeder. Aan elk leven komt een einde, zo ook aan het hare. En het was goed zo. Een langer leven zou haar, zoals ze de laatse maanden was, zeker geen voldoening meer hebben gegeven.

"Waarom moeten we nu opeens een stuk dalen. We zijn nog niet op de hoogte die we moeten bereiken. Straks moet ik het er allemaal weer bijklimmen. Had men echt geen ander pad kunnen vinden? Al die losse keien, het daalt zo moeilijk."

"Ach ja, ook van mijn oude oom heb ik afscheid moeten nemen. Dat ging opeens wel erg abrupt. Als ik straks weer thuis ben moet ik toch zeker mijn tante gaan bezoeken. O, ja het boek wat ik geschreven heb. Hoe zal dat gaan? Wie zal ik voor de presentatie allemaal uitnodigen? Ik ben toch wel erg benieuwd hoe alles geregeld zal gaan worden en vooral hoe het ontvangen gaat worden. En dan die kwestie met vriendin A. Toch wel vreemd dat aan die vriendschap zo maar een einde is gekomen. Zal ik haar toch maar wel uitnodigen, of toch maar niet... Ik heb toch wel een heel vreemd half jaar achter de rug. O ja, dacht ik gisteren ook al."

P staat voor mij even stil en wijst op een geel streepje. Ik knik. "Loop maar door, ik kom wel."

Ondertussen gaan mijn gedachten verder, maar ik keer terug tot de realiteit. "We zijn nog steeds op het goede spoor. Zie ik het goed? Het lijkt net of het tussen de bomen iets lichter wordt. Nog even, dan zijn we boven en kan ik weer om mij heen kijken. Misschien is het dan ook tijd om even te stoppen om wat te eten en te drinken."

Dit zijn ongeveer de gedachten die deze weken vele malen door mij heen gegaan zijn, maar dit mijmeren heeft mij op de één of andere manier toch erg goed gedaan. Ik merkte dat ik in de laatste week steeds minder of niet meer bezig was met de tijd die nu tot het verleden hoort. En toen kwam ook het moment dat ik mijn laptop en mijn weblog ging missen. Ik weet niet of ik volgend jaar weer eenzelfde keuze maak door ergens heen te gaan waar geen netwerkverbinding is, maar daarover hoef ik nu geen beslissing te nemen.

Ik ga nu gewoon weer over tot de orde van de dag. Het lezen van andere weblogs en het regelmatig plaatsen van een artikeltje op dit weblog hoort daar zeker bij.

hanscke Woensdag 16 Juli 2008 - 10:57 am | | Standaard

veertien reacties

Redstar

Jullie hebben een goede vakantie gehad zie ik. Welkom terug..

Redstar, (URL) - 16-07-’08 12:41
marjolijn

mooi deze mijmeringen.
Alle goeds he!

marjolijn, (URL) - 16-07-’08 13:06
Carola

Je hebt het mooi beschreven. Je laat ons tzt toch ook wel weten waar je boek te koop zal zijn he, ik ben benieuwd!!
Prachtige foto, zo dat ruime groene vanaf de bergtoppen. Mooi plekkie om lekker even te zitten en een hapje te eten…

Carola, (URL) - 16-07-’08 13:50
Hanny

Blij te horen dat de vakantie je zo goed gedaan heeft. Zoals het weidse uitzicht op de foto voelt het dus ook aan in je hoofd. Dat geeft weer ruimte voor nieuwe indrukken en ervaringen en lost (voor het grootste gedeelte) het oud zeer op.
Welkom terug en ik verheug me al op je komende logs.

Hanny, (E-mail ) (URL) - 16-07-’08 13:56
marjolijn

@ in vroeger dagen 4x gelopen, dus dat virus heb ik ook een beetje. Maar dat is lang geleden.

marjolijn, (URL) - 16-07-’08 15:35
Me!

Soms heb je gewoon even tijd nodig om af te schakelen en te relativeren. Welkom terug zullen we maar zeggen.

Me!, (E-mail ) (URL) - 16-07-’08 17:42
roosnans

mooi hoe dat werkt, dat lopen, mijmeren over oud en zijn in het nu… en je sporen gewoon achterlaten…heerlijk. Je hoofd steeds leger, lijkt me.
Sterkte wijze vrouw!

roosnans, (E-mail ) (URL) - 16-07-’08 20:32
f r e d

denken tijdens vakanties…?? daar denk ik even over na!

f r e d, (E-mail ) (URL) - 17-07-’08 15:12
sebbo

Het lopen kan lauterend werken. Maar dan moet je ook werkelijk al het oude achterlaten en er niet meer aandenken.
Dan kun je het nieuwe weer met een “leeg’hoofd aanpakken. Succes

sebbo, (E-mail ) (URL) - 17-07-’08 17:13
ggk

welkom thuis!

ggk, - 17-07-’08 23:33
mysterycouple

Heerlijk om even je gedachten tijdens zo’n tochtje de vrije loop te laten.
Jammer dat zo’n vakantie altijd zo snel voorbij is he.

mysterycouple, (E-mail ) - 18-07-’08 09:51
Vrouwke

Hoi Hanscke, ik gun me even geen tijd om te lezen, we gaan zo weer op pad, maar binnenkort ga ik ervoor zitten. Ik verheug me er al op.

Lieve groeten,
Vrouwke

Vrouwke, (E-mail ) (URL) - 18-07-’08 10:45
mikelodeon

Fijn dat je er weer bent! En wat is je ‘strijd in het hoofd’ tijdens het lopen herkenbaar. En het is waar dat lopen, of eigenlijk beweging, naast goed voor het lijf, ook het hoofd opruimt. Het ziet eruit als dat je idd op het juiste spoor zit, stap voor stap, soms langzaam maar zeker!

mikelodeon, (E-mail ) (URL) - 18-07-’08 11:30
Vrouwke

Met de stem van de paus op de achtergrond (uitzending van de wereldjongerendagen in Sydney) heb ik je log zitten lezen en meebeleefd. Het roept verschrikkelijk veel bij me op. Ik zou mijn verhalen van het afgelopen jaar er zo naast kunnen leggen.
Wat kan een mens veel meemaken dat van invloed is op de levensweg.

Gelukkig wordt het bij jou weer licht. Dan hoef je niet tastend verder te gaan, maar kan je zelfverzekerd op pad. De nieuwe dingen die op je wachten, heb je in de hand, je weet wat er van je verwacht wordt, en belangrijker nog, je weet dat je aan die verwachting kunt beantwoorden.

Ik wens je een goede reis… en ik hoop dat ik een beetje met je mee mag lopen zo nu en dan.

Vrouwke, (E-mail ) (URL) - 20-07-’08 10:25
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.