MAN OF VROUW?


Wat kon mijn moeder daar laatdunkend over doen. "Dat is zo'n manwijf", zei ze dan en in gedachten zag ik dan altijd een hele grote forse vrouw voor mij, gehuld in zo'n lange ouderwetse leren jas, die vrouwen wel droegen als ze achter op de motor zaten. Wie ze heel concreet bedoelde weet ik niet, want ik kan mij eigenlijk niet herinneren dat er zo iemand bij ons over de vloer kwam. maar er werd bij ons dus wel over gesproken.

Gisteravond tijdens de tv uitzending over Foekje Dillema schoof dit beeld ineens weer voor mijn ogen. Manwijf, een forse en bazige, ruwe vrouw is de omschrijving in de Van Dale. Zo kon ik Foekje toch echt niet zien. Goed, ze had misschien wat mannelijke trekken, maar de schoonzuster van mijn tante, de zus van mijn moeder, had een enorme sterke haargroei op haar benen. Als kind vond ik het heel interessant om naar die hoeveelheid zwarte haren op die benen te kijken.  En ook de stem van een oudtante, een tante van mijn vader vond ik uitermate boeiend, omdat die zwaar was en daardoor bijna wel een mannenstem leek, maar om deze twee vrouwen nu manwijven te noemen, nou nee.

Nu is er dan vast komen te staan dat deze Foekje zich wel terdege vrouw had mogen blijven noemen. Misschien had ze een heel klein beetje voordeel van het kleine beetje mannelijke hormoon wat ze dan misschien toch in hele lichte mate gehad zou hebben, maar veel te weinig om haar niet tot de vrouwelijke sexe te rekenen. Wat zal deze vrouw zich eenzaam en onbegrepen gevoeld hebben. Afgewezen als atlete en eigenlijk afgewezen als mens. De glans van het behalen van de vier medailles van mevrouw F. Blankers Koen is wat mij aangaat helemaal verdwenen. Wat dat betreft is het toch goed, dat het is uitgezocht, al heeft Foekje er geen baat meer bij. Afgeserveerd. Wat moet dat hard zijn geweest, zeker in een tijd dat er nog weinig openlijk over dit soort zaken gesproken werd.

hanscke Maandag 21 Juli 2008 - 9:57 pm | | Actueel

zes reacties

Me!

Zoiets moet je je hele leven meeslepen. Volgens mij hou je daar een echt trauma aan over.

Me!, (E-mail ) (URL) - 21-07-’08 22:39
nanos

Mevrouw en meneer Blankers speelden niet bepaald een mooi spelletje. Wat een misselijke manier van doen! En de bond heeft zich voor dat karretje laten spannen!

nanos, (URL) - 21-07-’08 22:45
marjolijn

Uitzending niet gezien, maar ken een soortgelijk verhaal.
De wereld / omgeving kan erg hard zijn en iemand zo een trauma voor het leven geven. triest…!

marjolijn, (URL) - 22-07-’08 05:50
Redstar

Mijn vader kon die title ook nogal eens aan vrouwen geven.. Nu heb ik daar wel mijn eigen ideeën over natuurlijk :-)

Redstar, (URL) - 22-07-’08 12:03
mysterycouple

Gelukkig leven we nu in een andere tijd.. wij zijn maandag naar Tilburg geweest en gelukkig hebben we daar gezien dat alle typen mens best in wederzijds respect naast elkaar kunnen leven. En zo hoort het ons inziens ook!!!!

mysterycouple, (E-mail ) - 23-07-’08 14:40
Thérèse

Ja, ik heb het programma ook gezien; had nog nooit gehoord van die testen. Vreselijk moet dat voor haar zijn geweest.

Thérèse, (E-mail ) (URL) - 24-07-’08 22:56
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.