SUPERLATIEVEN


Als men vindt dat iets bijzonder is, worden er vaak woorden gebruikt om aan te duiden, dat men echt onder de indruk is. Mooi is dan vaak nog maar zwak uitgedrukt. Fantastisch lijkt al iets meer de gevoelswarde aan te geven dat iets echt mooi is. Weergaloos en megaloos zijn woorden, waarmee geprobeerd wordt om niet afgezaagd te klinken, maar aan te geven dat het toch echt wel heel bijzonder is. Ach ja en dan het woord magnifiek. Ik heb er niet veel mee, maar toch gebruik ik het heel af en toe. Net zoals het woord schitterend.

Mieters duidt naar mijn mening meer op gezelligheid, maar wordt vandaag de dag niet veel meer gebruikt. In oudere boeken lieten schrijvers de moderne jeugd van de jaren vijftig dit woord nog wel eens gebruiken. Het was eigenlijk een heel klein beetje stout. Ik mocht het als tiener in de jaren zestig in elk geval niet zeggen. Met het woord tof wordt ook niet helemaal mooi bedoeld, het is meer een uitdrukking die in Brabant gebruikt wordt. Ik leerde het van een meisjessoldaat waaraan ik toen een tijdje les gegeven heb. Van dat groepje soldaten, waarvan zij deel uitmaakte leerde ik ook de uitdrukking vet en vet cool kennen. Elke keer als ik die woorden hoor denk ik even aan hen. Zelf zal ik die woorden niet gebruiken. Het past niet bij mij.

Voor deze dag hoef ik niet één van deze superlatieven te gebruiken. Hoewel, superlatieven zijn het eigenlijk niet, want deze woorden zijn geen van allen de overtreffende trap van een bijvoeglijk naamwoord. en toch zeggen ze net iets meer dan wanneer ik zeg: Ik heb een fijne dag gehad. En zo gaat deze dag wel de boeken in. Het was vandaag een gewone doorsnee dag, niets bijzonders, maar daarom wel een fijne dag.

hanscke Dinsdag 29 Juli 2008 - 10:21 pm | | Standaard

tien reacties

Merlijn

Toch mooi, zo’n ‘ gangbaar gemiddeld gewoon gebruikelijke’ dag…

Merlijn, (URL) - 29-07-’08 23:01
Me!

Geweldig… Prachtig toch dat er zoveel woorden zijn om een gevoel vast te leggen

Me!, (E-mail ) (URL) - 29-07-’08 23:19
marjolijn

Mieters gevonden.
Een heerlijke zonnige dag.

marjolijn, (URL) - 30-07-’08 07:45
mysterycouple

Bij Brabantse superlatieven denk ik ook vaak in de term van kei…keigaaf keileuk en natuurlijk ook keitof.

Ik hoop dat je een prachtdag krijgt Hanscke

mysterycouple, (E-mail ) - 30-07-’08 08:50
Redstar

Zo ded ik mee an en onderzoek ivm een nieuwe site.. hoe vind u onze nieuwswaarde? Daar had je ongeveer 15 verschillende opties.. erg overdreven.. ik moest er aan denken..

Redstar, (E-mail ) (URL) - 30-07-’08 10:44
roosnans

ik heb je stukje met een grinnik gelezen…
grtz

roosnans, (E-mail ) (URL) - 30-07-’08 19:40
f r e d

dagen in een boek…… zucht. had ik er maar tijd voor.

f r e d, (E-mail ) (URL) - 30-07-’08 22:41
Renesmurf

Ik wist laatst niet of ik iets magnifiek, medogenloos en wonderschoon vond, dus gebruikte ik alledrie de woorden maar.

Ooit zien mensen deze oude logs en herkennen de ouderwetsheid, me dunkt.

Renesmurf, (E-mail ) (URL) - 30-07-’08 23:04
Vrouwke

Mijn dag was ‘super’.

Ik kan er niet zo goed tegen, dat soort modische uitspraken. Tegenwoordig is in mijn omgeving alles ‘super’ of ‘geweldig’ en mocht het dat al niet zijn, dan hoor ik iedere keer weer ‘het komt wel goed’.

Brrrrrrrrrrrrr…..

Vrouwke, (E-mail ) (URL) - 31-07-’08 00:11
Hanny

Het woordje fijn kun je op veel verschillende manieren interpreteren. Een fijne dag betekent voor mij een dag waar “gewoon” liefde, gezelligheid en schoonheid de overhand hebben. Zulke dagen heb ik veel!

Hanny, (E-mail ) (URL) - 01-08-’08 08:21
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.