VERANDERENDE TIJDEN


Laptopjes voor volwassen peuters, ik wist niet dat ze bestonden, maar volgens dochterlief zou dit cadeau wel in de smaak vallen. Ze was jarig en we hebben  met zijn allen uitbundig gevierd, dat ze drie jaar geleden geboren is. Deze dag was het  een komen en een gaan van mensen. De oma, die ze meestal ziet als ze bij papa is, net als de tante, papa zelf, nichtje Nina en haar moeder en mijn zoon, zijn vader en die vriendin en die vrienden en die....En iedereen kwam voor haar, het kleine meiske. Een heel bont gezelschap, net als de laptop, passend bij dit tijdsbeeld.

Het geeft mij nogal wat denkstof, maar ik kan op dit moment niet echt de goede woorden vinden en ik ben daarom niet in staat om hier een blogje van betekenis over te wrochten. De nieuwe tijd, net wat u zegt, daar heeft het mee te maken. Ik begin te begrijpen, dat mensen van de generatie voorafgaand aan de mijne, de tachtigers van nu, moeite hebben om het leven van deze tijd nog helemaal te kunnen volgen. Er gebeurt zo veel en alles gaat tegenwoordig zo anders. Niet beter, ook niet slechter, maar zoals gezegd, anders. Wat gelukkig gebleven is, is de gezelligheid, want die was er. Het meiske was deze dag het middelpunt en had een prachtige verjaardag.

hanscke Zondag 03 Augustus 2008 - 4:18 pm | | Familie

vijftien reacties

Me!

Ik ben pas 55 en heb er nog geen moeite mee. Maar ik kan het me voorstellen.

Me!, (E-mail ) (URL) - 03-08-’08 17:43
mikelodeon

Ik weet niet of het met leeftijd te maken heeft, het gaat allemaal zo snel, het lijkt wel steeds sneller. Van mij mag het wel wat langzamer maar dat er plastic lap topjes voor kleuters zijn dat wist ik weer wel ;-)

mikelodeon, (E-mail ) (URL) - 03-08-’08 19:53
Renesmurf

Alles ontwikkeld maar door, en dat is alleen maar goed!

Renesmurf, (E-mail ) (URL) - 03-08-’08 21:17
Vrouwke

Gisteren zaten we in de trein. Tjokvol was ie. Tegenover ons zat een jochie van een jaar of drie te spelen met een computerspelletje. Hij heeft niemand gezien…

Ik vraag me werkelijk af of dit wel een goede ontwikkeling is. Of het computertijdperk ook niet een hoop individualisme in de hand werkt.

Ook als ik naar mezelf kijk, betrap ik me er wel eens op dat ik liever even ‘laptop’ dan naar de buren ga voor een kop koffie.

A-socialisatie door de moderne tijd en technieken?

Vrouwke, (E-mail ) (URL) - 03-08-’08 21:49
sebbo

Tja Hanscke, ik ervaar het ouder worden als niet zo plezierig. Maar hoe ik me voel als ik 80 ben? Gelukkig kan ik daar nog lang niet over mee praten:-)

sebbo, (E-mail ) (URL) - 03-08-’08 23:40
marjolijn

Ja, alles wordt snel, sneller.
Heeft ook zijn voordelen, maar of heet allemaal zo snel moet gaan? Het is anders.

marjolijn, (URL) - 04-08-’08 04:24
Redstar

Ik ken genoeg mensen die over de 60 en 70 zijn die alles nog heel goed kunnen volgen. Sommige van mijn ‘leerlingen’ kunnen beter met de pc omgaan als de jongere generatie.

Redstar, (E-mail ) (URL) - 04-08-’08 11:48
Thérèse

Ja, veel gaat allemaal snel. Maar nog van harte gefeliciteerd en zo te zien heeft ze een schitterende verjaardag en dat is belangrijk.

Thérèse, (E-mail ) (URL) - 04-08-’08 17:09
f r e d

dat “volwassen” peuters daar nog tevreden mee zijn…….

f r e d, (E-mail ) (URL) - 04-08-’08 19:00
Hanny

Van harte gefeliciteerd met je prachtige kleindochter!
Wat zijn “volwassen peuters”. Ik word denk ik oud als ik deze term nog nooit gehoord heb en ook niet snap. Een peuter is een peuter en niet een volwassene.
In de huidige tijd is men niets meer zonder computer. Dat is een gegeven. Als daar iets mee gebeurt, dan ligt meteen de hele boel plat. Dus wat dat betreft kan het nooit kwaad om daar op jonge leeftijd vertrouwd mee te raken. (Ik kan me zo voorstellen dat men het “vroeger” ook belachelijk vond dat er een telraam gebruikt ging worden voor tellen en rekenen.) Maar ik denk dat ouders een hele grote taak hebben bij het gebruik van dit speelgoed en dat is om het kind te leren omgaan met de mensen om haar heen. Dat menselijke contacten minstens zo belangrijk zijn als hameren op de toetsen van het laptopje. Als de kinderen daarvan doordrongen zijn, zal het met de komende generaties wel loslopen.

Hanny, (E-mail ) (URL) - 04-08-’08 19:47
Ster

Van harte met je kleindochter.

Ook ik zie ontwikkelingen waarvan ik nu nog niet kan benoemen hoe ik er tegenover sta, maar soms geven ze mij wel een unheimisch gevoel……

Ster, (URL) - 04-08-’08 21:21
mysterycouple

Allereerst van harte met dit mooie meiske.

Ook ik kijk altijd een beetje gemengd naar dit soort noviteiten voor kleintjes en mijmer terug naar de dag dat mijn oudste op zijn 2e verjaardag een supersonische Fisherprice garage kreeg met lift en andere luxigheden.

Hij tilde hem uit de doos en heeft 3 weken zeer intensief gespeeld met … de DOOS.

mysterycouple, (E-mail ) - 05-08-’08 11:04
Xiwel

Toen mijn opa rond 1980 overleed realiseerde ik, dat voor die generatie de veranderingen misschien nog wel ingrijpender waren. Toen ie geboren werd waren er geen auto’s, vrijwel geen fietsen, geen radio of TV. Toen ie overleed was dat er allemaal wel, met de schadelijke gevolgen zoals een paar duizend verkeersdoden per jaar. Aan de andere kant heeft ie ook zware ziektes meegemaakt waar we tegenwoordig een beter antwoord op hebben, om nog maar te zwijgen over de 2de wereldoorlog en de armoede die daaraan voorafging.

Sinds ik geboren ben is de bevolking in NL verdubbeld. (Daar heb ik zelf niet toe bijgedargen. :-) ) Ik vind het niet allemaal ‘slechter’ of ‘beter’ worden, ‘anders’ is gewoon een prima woord om het te omschrijven. Het aantal verkeersdoden is inmiddels aardig onder de knie, in 1972 waren het er 3000 en nu nog maar 800.

Ik merk wel dat de massamedia steeds meer grip krijgen op de ‘consument die het niet kan bijbenen’. Deze mensen nemen alle negatieve verhalen voor zoete koek aan en de media geven die negatieve verhalen omdat dat meer kijkers (en dus reclame-inkomsten) oplevert. Een tijdje niet naar de TV, maar naar de mensen in je omgeving kijken doet wonderen. Dan zie je dat de huizen de laatste jaren enorm verbeterd zijn, woonwijken veel kindvriendelijker en de meeste mensen gezond zijn. Echte armoede zoals bij mijn ouders (alles betrof krijgertjes van de kerk en kennissen) lijkt mij procentueel sterk afgenomen. Als de media absolute getallen gebruiken en niet rekening houden met de stijging van het aantal inwoners, dan geeft dat een zwaar vertekend beeld.

En veel is meer van hetzelfde, maar net iets op een andere manier. Zo tekende ik in schriften en nu doen de kinderen dat op een computer. In beide gevallen komen ze het huis niet uit.

Ik heb het wel te doen met de jonge kinderen die alleen de deur uitmogen met een mobieltje zodat de ouders kunnen checken waar hun kind is. Ik had daar geen last van, maar waarschijnlijk weten de huidige kinderen niet beter.

Xiwel, (E-mail ) (URL) - 05-08-’08 15:08
roosnans

en dat is het belangrijkste: dat ZIJ een mooie verjaardag had! Gefeliciteerd met je pracht-kleindochter!
grtz

roosnans, (E-mail ) (URL) - 05-08-’08 20:45
Madammeke

Hartelijk gefeliciteerd met de verjaardag van je kleindochter.

Madammeke, (URL) - 06-08-’08 08:51
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je de vraag beantwoorden met een cijfer.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.