AFDANKERTJES
AMSTERDAM - Het illegaal dumpen van afgedankte elektronische apparaten uit het Westen leidt tot zware milieuvervuiling in Ghana. Een groot deel van de elektronica komt uit Nederland. Dat stelt milieuorganisatie Greenpeace op basis van bodemonderzoek op schrootmarkten in het Afrikaanse land.
Hoe lang zou het geleden zijn, vijftien jaar misschien. Het was in ieder geval voor het uiteenvallen van het voormalig Yoegoslavië. Ze, een oudere collega die nog niet helemaal afscheid van haar werk wilde nemen en zich daarom bezig hield met allerlei hulpacties voor oostbloklanden, was druk doende met het verzend klaarmaken van "onze" eerste verouderde computers die afgedankt werden. Ze waren te traag en hadden te weinig mogelijkheden. Op mijn vraag of ze dan niet te traag waren voor het land waar ze met een vrachtauto heen gebracht zouden worden werd misprijzend gereageerd. Ze had hele goede contacten in dat land en men was er heel erg blij mee zo verzekerde ze mij.
Een paar jaar later kwam mijn Roemeense schoondochter in beeld. De eerste jaren sprak ze nog geen Nederlands, maar ze kon in het Engels haar woordje heel goed doen. Ze maakte mij duidelijk dat zij het maar niets vond, dat ook naar haar land verouderde spullen werden getransporteerd. "Wat moeten wij met die oude dingen, wij willen ook graag het internet op en als dat met die verouderde apparatuur niet kan, dan hebben wij er niets aan. Wij zijn meer gebaat met 5 nieuwe computers, dan met honderd oude. Die vijf nieuwe zouden bijvoorbeeld gefinancierd kunnen worden met het geld wat uitgespaard wordt om die dure vrachtwagen met oude spullen niet te laten rijden, want wij hebben ook echt niets aan al die oude troep. We krijgen er alleen maar een probleem bij. Wat moeten wij uiteindelijk met die overbodige apparaten doen. Waar kunnen wij ze kwijt?"
Toen ze dit de eerste maal ter berde bracht, moest ik er even over nadenken, maar het klonk mij zo logisch in de oren. Ze heeft mij toen ook heel duidelijk gevraagd niet aan dit soort acties mee te doen. Daarmee werd haar land niet geholpen, net zo min als met kleding of voedsel, hoewel deze twee laatst genoemde punten van een iets andere orde zijn waar ik misschien een andere keer nog eens op terug zal komen. Terug naar het computerverhaal. Hier moest ik heel sterk aan denken toen ik het artikel "APPARATEN VERVUILEN GHANA" waarvan ik de eerste alinea heb overgenomen, vanmorgen in de Telegraaf las.
Opnieuw werd ik geconfronteerd met het feit, dat we arme landen opzadelen met onze troep. Groen Links eist dat het kabinet het dumpen van giftige elektronica harder aanpakt. Als apparaten gerecycled worden, dan zal dat in ons eigen land gedaan moeten worden. He he, dacht ik tijdens het lezen van dit artikel. We worden wakker. Ik hoop inderdaad dat de branche van schroothandelaren die deze apparaten aan de Afrikaanse landen doorverkoopt, streng aangepakt gaan worden.
veertien reacties
Ik hoorde het gisteren op het Journaal. Goed dat er een Green Peace is trouwens. Wat ik alleen niet begrijp is, dat we op voorhand een bedragje moeten betalen voor het geval we iets weer kwijt willen, en dan doen ze vervolgens die spullen naar dat soort landen.
PS en OT: Je hebt de gedeelde 3e prijs gewonnen bij mijn madeliefjeslogje. Staat bij: Van alles wat.
Zo had ik het nog niet bekeken, maar daar zit wat in natuurlijk. Maar ze willen wel nog steeds onze oude auto’s hebben…
Op kleine schaal maak ik me er ook schuldig aan. Mijn oude laptop waar ik niet meer tevreden over was, is nu het eigendom van een goede vriend.
Onze oude televisie die wij niet meer goed genoeg vonden, staat nu bij een nichtje in huis.
Als je je er helemaal niet schuldig aan wil maken, maak je gebruik van het recht tot inleveren bij de milieustraat. Dat recht heb je, omdat je er eerder een verwijderingsbijdrage voor betaald hebt.
Maar ik geloof niet dat veel mensen die moeite nemen. Gewoon meegeven zonder erbij na te denken is immers veel gemakkelijker. Erger is nog dat het dan ook nog eens het gevoel van eigenwaarde verstevigd. Immers, het is ‘voor een goed doel’ en wie wil daar nou niet aan meewerken?
Heel fout, dergelijke propaganda.
Zoals Vrouwke als schrijft betalen we allemaal een verwijderingsbijdrage voor nieuwe spullen. Het geld dat daarmee geïnd word is ruim voldoende om het oude spul keurig te recyclen aangezien het recyclen zelf ook geld opbrengt.
Dumpen in Ghana of waar dan ook is fout. Maar zoals je aangaf kan het heel goed in samenspraak zijn gebeurd met Ghanesen (die bijvoorbeeld in NL wonen). Ik heb ook heel vaak kennissen aan de deur gehad die een oude laptop van me wilden, want dan konden ze het daarop leren. Ik heb steeds uitgelegd dat ik daar niet aan begin, want ik weet ook het gevolg. Nieuwe software (van een fototoestel) draait er niet op, internetproviders willen alleen nog maar XP of Vista en dat past er niet op, licenties is ook een gezeur en telkens komen ze bij mij terug met die problemen. Het malle is dat mensen in die landen ook om die aparaten zeuren, maar nog niet weten dat je er binnen zeer afzienbare tijd niets aan hebt.
Ik heb ook begrepen dat oude en zelfs afgekeurde medicijnen naar dergelijke landen gaan. Dat levert niet zoveel afval op, maar wel meer slachtoffers. En ook daar zit een grijsgebied waar de bevolking niet (of te laat) op de hoogte is van de bijverschijnselen.
Je kan dan ook beter oude fietsen sturen, daar gaat weinig mis mee.
Toch waren veel mensen in Roemenië er ook blij mee in die jaren. Het is niet zo dat een persoon per definitie gelijk heeft natuurlijk
Het dumpen is struisvogelpolitiek. Hier geen last ervan, maar daar zadelen we de bevolking op met een gigantisch probleem. Goed dat het misschien nu eens goed uitgesproken wordt en de ogen hier in het westen opengaan.
De Telegraaf is wel een ophitskrant, en daarom zo populair, vroeger ook al onder de NSB.
Dat neemt natuurlijk niet weg dat onze rotzooi daar niet gedumpt moet worden.
Dumpen op een vuilnisbelt is natuurlijk wat anders dan hergebruik, waar velen wel blij mee zijn.
Ik hoop dat dit een smet is op het verder goedwerkende milieubeleid met verwijderingsbijdragen die ook gebruikt worden voor het ontmantelen.
Je slaat de spijker op zijn kop met dit blogje. Ik heb me ook wel eens afgevraagd waar die gegeven en door ons afgedankte spullen blijven. Dit gebeurd trouwens ook met partijen medicijnen die wij niet meer gebruiken omdat er betere producten op de markt zijn gekomen. Die worden niet vernietigd maar verscheept naar ‘ontwikkelingslanden’. En wat te denken van oude auto’s die wij niet meer willen.
een prachtige gedachte (en schijnt soms ook al aardig te lukken) is de cradle to cradle gedachte, als het product wordt afgedankt is alle receyclebaar! dat lijkt me nou mooi, als dat met alles zou kunnen…incl. die pc’s
grtz
Ik praat dit gedrag niet goed, maar eerlijk gezegd heb ik het niet zo op de combinatie Greenpeace/Telegraaf. Ik vond het ook een beetje een vaag artikel. ‘ Een groot deel van de elektronica komt uit Nederland’ jaja, en hoe groot is dat deel dan wel? En om Philips als producent daar dan de schuld van te geven, ik vind het een beetje ver gaan zo zonder harde feiten …
Helemaal mee eens Hanscke!
Het is toch van de zotte dat wij troep dumpen in landen die niet ens in staat zijn het juist te verwerken, terwijl wij de mogelijkheden daartoe hebben?
Tja, het is duur; dus wordt voor een goedkope optie gekozen.
Triest.
Iedereen zou moeten beseffen, wat voor leed we daarmee anderen opzadelen.
En die anderen zijn meestal de minder gesitueerden.
Toen ik het las, kreeg ik kippenvel. Arme gezinnen. Wat voor consequenties zal het niet hebben voor al die jobge kinderen (ook als ze ouder worden?)