OUD EN NIEUW


Onderwijstechnisch gezien vier ik vandaag oudjaarsdag. Morgen start het nieuwe schooljaar voor mij. Met enige weemoed kijk ik terug op het afgelopen jaar. Kennelijk heeft nog iemand dat gedaan. Met verbazing heb ik gisteren een bos bloemen, afkomstig van een collega, in ontvangst genomen. Op deze manier neemt ze afscheid van mij en wenst ze mij veel goeds op mijn nieuwe werkplek. Ik vond (en vind) het ontroerend.

Zelf had ik ook al stappen gezet om heel daadwerkelijk hetgeen wat gebeurd is achter mij te laten en het gevoel te krijgen echt met iets nieuws te beginnen. Daartoe heb ik een nieuwe tas gekocht. Ik gebruik niet meer die suffe oubollige echte schooltas; ik ga met een nieuwe zwarte laktas anno 2008 op pad.

Het blijft natuurlijk spannend en wat dat betreft is het misschien wel een gemis dat ik geen schaamte of schuldgevoel over het afgelopen jaar voel. Deze twee gevoelens behoren bij de zes of zeven basisemoties die ieder mens heeft. Schuld en schaamtegevoel mogen dan wel geen prettig voelende emoties zijn, maar eigenlijk zouden ze juist wel als positief beschouwd moeten worden, zo las ik dit weekend in de krant, waarin het proefschrift van Ilona de Hooge aan de orde kwam. Mensen hebben namelijk de neiging, dat wanneer deze emoties een rol spelen, om zich extra in te spannen om het goed te maken.

Ik heb niet het gevoel dat ik iets moet goedmaken. Met de nieuwe start die ik morgen ga maken, hoop ik gewoon, zoals van ouds weer goed werk te kunnen leveren, daarbij gebruik makend van mijn nieuwe tas. En als die tas niet bevalt neem ik gewoon weer de oude mee. Een beetje flexibel denken kan het leven zoveel aangenamer maken. 

hanscke Zondag 17 Augustus 2008 - 1:14 pm | | School perikelen

twaalf reacties

Renesmurf

Ik wens je veel succes morgen!
Dat is even weer wennen, na zo`n lange tijd.

Ik gebruik tassen overigens tot ze niet meer voldoen, en dat duurt heel erg lang.

Renesmurf, (URL) - 17-08-’08 14:59
gala

een nieuwe tas doet wonderen, veel plezier morgen!

gala, - 17-08-’08 15:08
marjolijn

Ik wens je heel veel succes met de nieuwe start en veel plezier met de nieuwe tas, die zal je vast steun brengen!

marjolijn, (URL) - 17-08-’08 18:40
Me!

Heel veel succes morgen.

Me!, (E-mail ) (URL) - 17-08-’08 19:51
Hanny

Dat je nieuwe tas je veel geluk geeft!

Hanny, (E-mail ) (URL) - 18-08-’08 02:01
f r e d

klaarrrrrr………. af

f r e d, (E-mail ) (URL) - 18-08-’08 09:13
Redstar

Dat is het mooie tussen ou en nieuw.. je kunt gewoon afwisselen als je wil. Zo is het met veel dingen zo.. ook met uitspraken..

Redstar, (E-mail ) (URL) - 18-08-’08 11:49
mysterycouple

Dat is het prettige van het leven Hanscke, je kan altijd een nieuwe start maken op een andere plek. Heel veel succes!!!!

mysterycouple, (E-mail ) - 18-08-’08 14:38
Michiel

En? Hoe beviel de eerste dag met nieuwe tas en nieuwe werkplek?

Michiel, (URL) - 18-08-’08 15:40
Ster

Hoe is het gegaan vandaag?

Waarom zou je schaamte en schuldgevoel moeten hebben over het afgelopen jaar. Juist dat je het niet hebt, geeft voor mij aan dat je open staat voor nieuwe dingen die op je pad komen.

Ster, (URL) - 18-08-’08 16:30
Merlijn

Ben zeer benieuwd of je tas vandaag die extra swing gegeven heeft die je wellicht verwacht had.

Merlijn, (URL) - 18-08-’08 19:39
roosnans

Heeel veel succes en hopelijk ook met de nodige plezier in je eerste schoolweek! grtz

roosnans, (E-mail ) (URL) - 19-08-’08 22:03
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.