ZONNEHOEDEN


Eigenlijk heb ik een haat liefde verhouding met deze bloemen, de Rudbeckia fulg. 'Goldsturm', of ook wel de zonnehoedjes. Er zijn momenten dat ik ze mooi vind, maar soms vind ik het net een soort veredeld onkruid. Ik vind ze dan lastig doordat ze zich zo allemachtig kunnen uitbreiden. Ik heb er nog al wat moeite mee om het spul wat in toom te houden. Maar zo tegen de schemering van de avond kan ik helemaal in vervoering raken. De felle kleur van de bloemen wordt dan zo intens, waardoor het bijna lijkt of ze lichtgevend gaan worden. Ze vragen dan op een hele nadrukkelijk de aandacht en bepalen voor dat moment de sfeer in de tuin die dan iets ondefinieerbaars lijkt te krijgen. Het is niet mogelijk om dat hele felle geel niet te zien. Dit schouwspel duurt vele weken en herhaalt zich avond aan avond, van augustus tot ver in september. Ze trekken zich weinig aan van zon of regen. Dat kan ik niet zeggen van de geraniums en de fuchsia's
Vele malen heb ik dit jaar geprobeerd om de geraniums weer op te kalefateren door de verlepte of deels verrotte bloemknoppen te verwijderen om zodoende de nieuwe knoppen een kans te geven voor als het mooie weer zou komen. Echter dat mooie weer kwam maar steeds niet. Keer op keer mislukte dit omdat er dan opnieuw een zeer wisselvallige periode aanbrak met veel en langdurige regen. Deze week ben ik 's avonds weer aan de slag gegaan, want het zou immers mooi weer gaan worden. Naar ik begrepen heb, zal dit mooie weer ook dit keer weer van korte duur zijn. Slechts twee dagen. Afijn toch maar even genieten van wat dan nog wel tot bloei is gekomen, de Dahlia's. Het is opnieuw gelukt om ze in bloei te krijgen. Net als vorig jaar in terraspotten, maar dit jaar ook een paar in de volle grond. Het houdt nog niet over, maar we zijn er in geslaagd om de vraatzucht van de slakken voor te blijven. Vele jaren verorberden zij elk groen puntje van de opkomende planten, maar dit jaar hebben wij gewonnen.
Rest mij nog te vermelden dat ik graag de techniek zou willen leren om de foto's op deze site door middel van een klik te vergroten.

hanscke Vrijdag 29 Augustus 2008 - 10:54 pm | | Standaard

negen reacties

Merlijn

Kijk even hier : Hanscke, ik heb lightbox aan je blog toegevoegd, kijk even hier ( zie stap 4) hoe het werkt :

http://www.pivotlog.net/docs/doku.php?id..

Merlijn, (URL) - 30-08-’08 00:05
Renesmurf

Het is werkelijk schitterend allemaal, die plantenbloei.
Het is jammer dat het alleen in de zomermaanden is, maar misschien zijn ze daarom juist dan wel extra leuk.

Renesmurf, (URL) - 30-08-’08 00:37
Hanny

Wees blij met de zonnehoeden. Dan heb je in ieder geval kleur in de tuin. En wat voor kleur. Je hebt haast de zon niet meer nodig.
Geniet ervan dit weekend!

Hanny, (E-mail ) (URL) - 30-08-’08 01:40
marjolijn

Op grijze dagen (en die zijn er nogal wat) is deze bloemenpracht wel een mooie plaats vervanger voor de zon.
Maar gelukkig kunnen we dit weekend weer even genieten van de echte!
Fijn weekend.

marjolijn, (URL) - 30-08-’08 06:50
Me!

Ik zag Merlijn al het correcte antwoord geven… En mooi dat zo’n lightbox is.

Me!, (E-mail ) (URL) - 30-08-’08 07:59
Redstar

Ik vind het een prachtige bloem. Maar dat vind ik van heel erg veel plantenbloemen.. Hier mag en kan het meeste lekker een klein beetje zijn gang gaan..

Redstar, (E-mail ) (URL) - 30-08-’08 11:53
f r e d

ik maak altijd 2 foto’s via progs. 1 bijv. 800 pixels breed;
1 490 breed (zeer geschikt voor logs !!) de rest even afkijken bijv bij mij door rechts te klikken en de bron bekijken; eigenlijk afkijken…. vandaag mag dat !!

f r e d, (E-mail ) (URL) - 31-08-’08 08:10
Hannah

Ik heb wel wat met de zonnehoeden; ze geven een vrolijke noot in mijn tuin aan de schaduwzijde. Daar houd ik wel van.

Hannah, - 01-09-’08 01:24
Carola

Mooi zo veel bloemen en zo kleurig!

Carola, (URL) - 01-09-’08 13:13
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.