HERFSTTIJLOOS


Ik ben al eventjes wakker, maar het is nog te vroeg om op te staan. Buiten moet de dag ook nog beginnen. Het is al wel licht, maar het heeft niet meer dat uitbundige waarmee een mooie zomerse dag soms begint. De zon komt later op en staat al weer een stuk lager en doet er daardoor veel langer over om boven de daken en boomtoppen heen te komen. De echte zomer is voorbij, de herfst is in aantocht. Ik heb deze zomer niet als een echte mooie zomer beleefd, maar dat komt omdat ik van veel zon en warmte houd. Over de inhoud van de dagen wil ik niet klagen. Ik heb het redelijk goed naar mijn zin gehad. Maar ondanks dat zet ik mijn hoop al weer op een volgend jaar. Misschien wordt het dan wel een zomer met mooi weer.

Met seizoenen kun je dat doen, kijkend naar een volgende keer. Seizoenen wisselen elkaar wel af, maar het is een ook een cyclisch gebeuren. Elk jaar opnieuw komt er een herkansing. Een nieuwe lente, een nieuwe zomer. Dat gaat niet op voor het leven. Men wil het leven nog wel eens met de jaargetijden vergelijken. Hij of zij is in de herfst van zijn of haar leven. Net of na de winter, die ongetwijfeld komen gaat, er weer een nieuwe lente zich aandient. Nee dus. De seizoenen in het leven zijn eenmalig. 

Elk seizoen heeft zijn mooie kanten en zijn kille teleurstellingen. Voor mij is hoe dan ook de zomer voorbij. Maar ik houd ook van de herfst. Daarin is zoveel moois te zien. Ook dan verschijnt er nog nieuw leven. Ik vind de herfsttijloos daar altijd zo'n prachtig voorbeeld van. De eerste bloemen zijn weer boven. Het is de aanloop naar de herfst. Ik weet dat er gure en koude dagen tussen kunnen zitten, maar ik hoop op vele milde dagen, met flink wat zon. Ik zie het voor me, mij koesterend in de warmte van de zonnestralen, genietend, omdat het werk gedaan is. Het zal eerst nog een aantal malen herfst moeten worden, voordat ik mij hieraan kan gaan overgeven, maar het vooruitzicht begint te lokken. Herfst is nog niet zo'n slecht seizoen. Het kan zelfs uitdagend zijn.

Een bezoek aan de botanische tuin vandaag leerde mij, dat het herfsttijloos is en niet herfststijlloos zoals ik eerder schreef.
hanscke Zondag 14 September 2008 - 12:37 pm | | Standaard

twaalf reacties

Merlijn

Uitdagend ja, maar ook guur, kil en donker maar zeker inspirerend.

Merlijn, (URL) - 14-09-’08 14:46
Me!

Doe mij de winter maar, de herfst hangt er maar een beetje tussenin.

PS: Als je een FeedReader gebruikt moet je je op een andere RSS feed abonneren: http://www.bvision.nl/?feed=rss2

Me!, (E-mail ) (URL) - 14-09-’08 15:09
marjolijn

Ja, dat hoop ik met je mee, dat we vele milde dagen gaan krijgen met veel zon, dan wordt het een goede herfst. Het mooie aan de herfst vind ik de kleuren, zeker in zonlicht!

marjolijn, (URL) - 14-09-’08 16:58
Renesmurf

Ik vind het een prima zomer.
Ik ga altijd uit van de twee weken dat ik op vakantie ben, en dat weer blijft dan in mijn gedachten zitten.

Elk jaar komt er een nieuwe zomer, maar je bent dan wel elk jaar weer een jaar ouder.
Geniet zoveel je kan, niet iedereen haalt zijn levensherfst!

Renesmurf, (URL) - 14-09-’08 17:54
madammeke

No problem…Jij bent zo eerlijk het meteen te zeggen, ik wist even niet wat ik er mee aan moest vanmorgen.

madammeke, (URL) - 14-09-’08 18:04
roosnans

vind dat elk seizoen zijn mooie kanten heeft en elke cyclus van het seizoen is ook weer nodig om verder te komen..het zit allemaal bijzonder in elkaar…
grtz

roosnans, (E-mail ) (URL) - 14-09-’08 19:54
Hanny

Ik ga nu opleven. De zomer is in het algemeen te warm voor mij en daarom ben ik blij als het herfst wordt. De voorbode van de winter.

Hanny, (E-mail ) (URL) - 14-09-’08 23:44
f r e d

eerste zin. laptop in bed??

f r e d, (E-mail ) (URL) - 15-09-’08 11:21
Thérèse

Tja, de seizoenen……
Herdsttijloos, ik had er vroeger nog nooit van gehoord en vond het ook zo’n rara naam. Ook een vreemde bloem, zo zonder blad, maar in zo’n perkje zijn ze prachtig.
Een fijne milde herfst gewenst!

Thérèse, (E-mail ) (URL) - 15-09-’08 12:23
gala

deze herfst begint gelukkig zonnig en voor wat jouw persoonlijke herfst betreft: het is een goed teken dat je het nu als uitdaging ziet, denk ik

gala, (URL) - 15-09-’08 13:07
mysterycouple

Het najaar is inderdaad flink in aantocht, wij hebben daar van het weekend al veel bewijs van gezien.

mysterycouple, (E-mail ) - 15-09-’08 15:59
mikelodeon

Voor mij heeft elk seizoen heeft zo zijn charme, ik vind het ook wel weer knus en het is weer tijd om het binnen gezellig te maken

mikelodeon, (E-mail ) (URL) - 15-09-’08 19:48
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.