BIJSPIJKEREN
Mijn eerste jaars leerlingen moeten het ook gaan doen, de maatschappelijke stage. Eerlijk gezegd was het door alle nieuwe dingsigheden die een verandering van opleiding en werkplek nu eenmaal met zich meebrengen, een beetje bij mij langs gegaan. Totdat er in het team de afspraak gemaakt wordt dat iedere Studie Loopbaan Begeleider, afgekort de SLB'er en tot voor kort, zeg maar de mentor, en daarvoor aangeduid als de klassendocent, in haar groep moet inventariseren wie er al bezig is met het vervullen van de maatschappelijke stage.
Boem, dit kwam echt aan. Tegelijkertijd wist ik: "Nu moet ik me toch echt eens gaan oriënteren. Al gaat dit onder de docent LLLB Leren, levensloop, Levensbeschouwing en Burgerschap (voorheen het domein maatschappijleer en/of godsdienst)vallen, als begeleider van een groep leerlingen moet ik zelf toch wel op de hoogte zijn.
Ergens kriebelt er wat verzet in mij tegen dit hele gedoe. Waarom is dit niet veel meer in de publiciteit? En als ik er een opmerking tegen mijn meerdere over maak in de trant dat er wellicht met behulp van wat SIREreclame enige bekendheid aan dit fenomeem gegeven mag worden, zodat veel meer mensen hiervan op de hoogte gebracht worden, is het antwoord: "Wat let je? Ga er mee aan de slag". Of dit een beetje ironisch bedoeld was weet ik niet, maar groot was mijn verbazing toen ik een paar dagen later inderdaad een tvspotje hierover voorbij zag komen. Er is dus al wel iets.
Zelf ben ik via google het internet maar weer eens opgeklommen en dan is er daar al wel het één en ander over te vinden. Ook heb ik kunnen navlooien dat onze schoolorganisatie niet bij de pilotscholen genoemd wordt. We doen dus kennelijk niet officieel mee, maar dobberen op min of meer eigen voorwaarden zachtkens mee. Dit betekent dat ik in een volgende teamvergadering wel enige vragen ga stellen. Voor de ook niet weters onder ons is dit de link waar je veel en meer te weten kunt komen. Er is namelijk ook nogal wat overheidsgeld meegemoeid, en dat geld komt via de belasting van ons allen. Een ieder heeft er dus ook recht op om te weten wat er in de komende jaren gebeuren gaat. Ben ik benieuwd of u als lezer van dit alles al op de hoogte was.
elf reacties
Of een maatschappelijke stage nuttig is, daar heb ik geen flauw idee van. Wel weet ik dat het een enorme hoeveelheid werk is voor stagebegeleiders en stageverleners om leerlingen een passende stage te geven en hen te begeleiden. Of het nut al dat werk waard is???
Hmmm… volkomen nieuw voor mij.
Ik zet er wel wat vraagtekens bij. Ik heb niks tegen vrijwilligerswerk, maar ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat er hier sprake is van enige dwang. Boterzachte dwang – vooralsnog althans – maar vrijwillig en dwang, dat lijkt me toch een tegenstrijdigheid. En net als de vorige schrijver vraag ik mij af of daarmee mijn belastingeld wel goed besteed is.
Jawel, wist wel van het bestaan van de komende stages. Maar ook veel vragen. In mijn werk vaak veel te maken gehad met zulke “snuffelaars”, maar toen was het gerichter en toekomstige functie gericht. Nu heeft het voor mijn gevoel nog echt iets van vrijheid blijheid. Ik weet het dus echt niet of dit nu zo’n goede zet gaat worden of toch ook weer een voor de grote stapel.
Succes he!!
Zelf denk ik dat je af moet wachten hoe zoiets uitpakt. In eerste instantie moet er naar mijn gevoel wel van alles aan gedaan worden om het ‘een goede naam’ bij de leerlingen en instellingen/bedrijven te geven. Leerlingen moet serieus genomen worden, ze moeten de stages aantrekkelijk vinden en weten dat ze er op termijn voordeel aan hebben en de instellingen en bedrijven moeten er ook een voordeel aan hebben. Anders wordt het net zoiets als bij ons vroeger godsdienstles. We wisten allemaal dat dat cijfer niet mocht mee tellen, dus maakten we er een bende van. Na al die jaren heb ik nog medelijden met de leerkrachten die er elk een paar uurtjes godsdienstles bij moesten doen.
Zelf heb ik alleen een jaar stage gehad in het laatste jaar van de MTS. Ik vond dat een uitkomst. Als je goed beviel kon je zo bij zo’n bedrijf aan de slag (we hadden toen nog 0,99 miljoen werklozen) en je kreeg soms een behoorlijke vergoeding. De uitkomst van die stages bepaalde mee of je een diploma kreeg.
Nu is dit natuurlijk iets anders en naar ik aanneem op veel jongere leeftijd en dat lijkt mij flink lastig om er iets goeds van te maken.
Ik had er geen idee van. Eerlijk gezegd vind ik het een betuttelende maatregel van de overheid. Als het nou om een vakgerichte stage is, dan zou het wat anders zijn.
Er zijn bedrijven die betere stagaires hebben dan vast personeel.. Ik ben er een voorstander van van die maatschappelijke stage
ik heb in mjin vorige leven bij de omroep een heel bijzondere stagiaire begeleid, hij heette Twan Huys.
Ja, ik heb er al veel over gehoord. En voor veel jongelui is het heel goed om zomaar ergens geplaatst te worden. En in het echie de handen uit de mouwen te steken. (Het lijkt net of ze tegenwoordig minder snel volwassen zijn.) Maar voor de mensen die ze moeten begeleiden is het een hoop extra werk.
tsja, als ik dan Fortis Foundation lees schrik ik wel even… Maar aan de andere kant zoeken wij stagiaires die op basis van hun inzet ons weten te overtuigen…