MIN EN PLUS


Deze week was er veel nieuws. Fortis, ABN AMRO en de Icesave uit IJsland eisten vooral de aandacht op met Wouter Bos en Nout Welling als hoofdrolspelers. Niet dat ik het nu heel erg goed gevolgd heb, neu, ik heb niet zoveel geld, maar door het omvallen van banken, ik had deze kreet nog niet eerder gehoord, kan dit wel grote gevolgen voor de toekomst hebben. Dat snap ik, maar ik  wil er niet zoveel energie in stoppen om alles te begrijpen, omdat ik uit het verleden geleerd heb, dat over tien jaar zal blijken dat het toch net weer even iets anders in elkaar zat dan ons nu voorgehouden wordt.

Nee, dan het nieuws over de twee mensen in Engeland, die al wekenlang met elkaar chatten en er dan achterkomen dat ze bij elkaar in de straat wonen. Eerst hoor ik dat het belangrijk genoeg gevonden wordt om het 's morgens in het acht uur nieuwsbulletin te vermelden en tot mijn verbazing lees ik het 's avonds ook nog een keer in de krant. Tjonge jonge, wat een wereldschokkend nieuws.

Het debat van Obama en zijn tegenstander McCain was ook al niet echt schokkend. Het haalde niet eens de voorpagina. Voor mij was het nieuws dat de zaak tegen Lucie B. over gedaan gaat worden wel schokkend. Ik juich het toe. Stel je voor dat deze vrouw toch onschuldig is. Ik sluit het niet uit. Over de filevrije dag wil ik het niet hebben, maar het feit dat de krant vermeldt dat het Bartjens Rekendictee vanaf vandaag gisteren op de website staat stemt mij vrolijk. Morgen ga ik dat dictee zeker maken. Dus als ik bij niemand langs kom ben ik druk bezig. Er wordt als voorproefje één som in de krant genoemd: ,,een boer brengt vijftig vogels naar de markt, ganzen, hennen, eenden, teilingen en kieviten. Hij vangt er vijf gulden voor. Hoeveel vogels van elke soort heeft hij verkocht als ze respectievelijk twaalf, acht, vijf, twee en één stuiver(s) moeten opbrengen?" Voor meer sommen verwijs ik naar www.lc.nl/rekendictee

 

hanscke Zaterdag 11 Oktober 2008 - 7:40 pm | | Actueel

vijftien reacties

roosnans

voor dat soort rekensommen loop ik spontaan een rondje om (en dat gaat me niet makkelijk af op het moment) Het is met mij en rekenen nooit goedgekomen.
En ja, al dat financiele nieuws, mijn hele weekendkrant staat er vol van, of de verkiezingen, alsof er verder niets meer te melden is. En hier ook geen bakken geld te bespeuren, dus ik ben benieuwd wat de gevolgen in mijn beursje gaan zijn, op de lange termijn, maar daar lees ik dan weer niks over….
fijn weekend Hanscke!!
grtz

roosnans, (E-mail ) (URL) - 11-10-’08 20:53
Renesmurf

Rekenen is niet mijn sterkste punt, ik zie altijd wel.
Chatten lijkt me geen nieuws, daar zal vast meer achter zitten?

En de crisis, tja, we zien het allemaal wel.
Ook daar snap ik weinig van.

Renesmurf, (URL) - 11-10-’08 23:12
Hanny

Eindelijk wordt de gebakken lucht doorgeprikt en wordt de hele bank/verzekeringswereld gesaneerd.
Aangezien ik lichtelijk dyscalculisch ben, moet je mij niet zo’n som laten oplossen.

Hanny, (E-mail ) (URL) - 12-10-’08 01:30
marjolijn

Ja, de crisis beheerst het nieuws, en alleen maar voor de groot spaarders, voor de kleine man zonder hoor je niets, maar die wordt straks evengoed hard gepakt, later als alles op is. we zullen wel zien hoe dat uitpakt straks.
Fijne zondag en succes met rekenen.

marjolijn, (URL) - 12-10-’08 06:33
f r e d

???????????hoe oud is de burgemeester van werkendam; zo niet; waarom????????????????

f r e d, (E-mail ) (URL) - 12-10-’08 10:02
Xiwel

Ik ken dit soort belachelijke vragen ook nog uit mijn schooltijd. Wij deden het met postzegels van 5, 10 en 25 cent en de bijbehorende vraag: ‘Hoe oud is dus de leraar’. :-)

Xiwel, (E-mail ) (URL) - 12-10-’08 11:59
Redstar

Er was ooit een voorpeller/ziender die deze omval had voorzien. Hij zag echter ook dat dit zeer zware gevolgen zou hebben voor de mensheid, en ik vraag me af hoeveel daar tegen opgewassen zijn..

Redstar, (E-mail ) (URL) - 12-10-’08 14:25
Michiel

Nou, ik ga dus niet meedoen aan die onzin en ik zal je vertellen waarom. Dat voorbeeld van die vogels is helemaal geen rekentest. Er is namelijk geen analytische oplossing te geven Het zijn twee vergelijkingen met vijf onbekenden en zo iets heeft zoals bekend een oneindig aantal oplossingen. Maar het is niet zo maar een vergelijkiing, het is een zogenaamde diophantine vergelijking, eentje waarbij alleen gehele getallen als oplossing toegestaan zijn. Als we bovendien aannemen dat van elke vogelsoort er minstens één verkocht moet worden, beperkt dat het aantal oplossingen aanzienlijk. Maar de manier om er achter te komen is proberen, niet rekenen. En dat proberen gaan we natuurlijk niet zelf doen, dat is veel te veel werk. Daar hebben we computers voor en als we die het werk laten doen vinden we maar lieftst 30 oplossingen. Hier is de eerste:

1 ganzen
1 hennen
1 eenden
28 teilingen
19 kivieten

Deze en de 29 andere oplossingen staan op: http://www.vlist.eu/downloads/markt.txt
en de broncode van het programma op: http://www.vlist.eu/downloads/MARKT.C

Het probleem is dus wel op te lossen, maar dat heeft helemaal niks met rekenen te maken. Echt onzin dus.

Wat is overigens een teiling? Van talingen heb ik wel eens gehoord…

Michiel, (URL) - 12-10-’08 16:08
Hanscke

@Michiel, dank voor je mooie berekening. Scheelt mij een zooi tijd. Ik was er nog niet aan toegekomen, maar ik was er in mijn hoofd al wel mee bezig. Misschien leefde die teiling in 1604, het jaar dat Willem Bartjens zijn rekenmethode ‘De Cijfferinghe’liet verschijnen.

Hanscke, (E-mail ) - 12-10-’08 20:25
mikelodeon

Ik kan er geen jus van maken hoor en sla deze opdracht over ;-)

mikelodeon, (E-mail ) (URL) - 13-10-’08 09:10
sebbo

een logje die de meeste problemen van dit moment samenvat!!!!!

sebbo, (E-mail ) (URL) - 13-10-’08 12:53
Carola

2 ganzen, 3 hennen, 2 eenden, 4 teilingen en 34 kieviten. (En de rest vd mogenlijkheden). Vind ik wel leuk, zo’n beetje puzzelen. Kost nog geen twee minuten. Zou me meer tijd gekost hebben om uit te zoeken hoe de computer dat uit kan rekenen…

Carola, (URL) - 13-10-’08 21:37
Carola

sorry 39 kiev.; tikfoutje

Carola, (URL) - 13-10-’08 21:38
Michiel

@Carola: Oplossing nr 29. Je vindt het leuk om te puzzelen. Niks mis mee, maar puzzelen is geen rekenen. Bartjens rekendictee presenteert het echter als een rekentest. En dat is het dus niet. Het is een puzzeltest. En ja, het kostte me iets meer dan twee minuten om dat programmatje te schrijven. Maar daarmee heb ik dan ook in één keer alle oplossingen en zonder tikfouten.

Michiel, (URL) - 14-10-’08 01:34
ggk

Nou, ik ben slecht in rekenen en puzzelen dus dit is niets voor mijn. De vraagstelling doet me denken aan de proefwerken van onze wiskunde leraar van vroeger met statestiek.

ggk, - 14-10-’08 08:56
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.