DUURZAME KLEDING


Eindelijk, zelf heb ik het altijd wel geweten, maar volgens mij twijfelden vele anderen eraan, maar ik ben toch echt heel trendy. Misschien ben ik nog wel een graadje erger dan dat en mag ik mij wel een trendsetter noemen. Ik koop al jaren kleding voor mijzelf waarvan ik denk dat het wel een aantal jaren mee kan. Het is misschien wel iets duurder, maar op den duur is het goedkoper. Een voorbeeld. Jaren geleden, het moeten er meer dan vijftien zijn, kocht ik een donkerbruine winterjas van teddy. Hij was voor die tijd erg duur. Zes honderd gulden was toen niet nix. Maar ik heb hem nog en ik draag hem nog ieder jaar als het hard vriest of als er zo'n snerpende koude wind staat die dwars door alles heen gaat. Hij is heerlijk warm en ziet er nog heel goed uit. Ik draag ook een rok, die ik zelf nog steeds erg mooi vind, inmiddels al voor het vierde jaar. Jasjes en colbertjes zijn aan mij ook goed besteed. Ik draag ze jaren en jaren.
Met broeken gaat het wat minder goed, die worden namelijk sleets en raken uit model.
Koopjes koop ik niet zoveel; ik koop per seizoen een paar dingen van hopenlijk goede kwaliteit, die dan weer jaren mee kunnen. Van leerlingen hoor ik dat ik voor mijn leeftijd goed gekleed ga. Met een paar accentjes, een riempje hier, een sjaaltje daar, slaag ik er telkenmale weer in om er toch up to date uit te zien, zonder hier kapitalen voor uit te hoeven geven. Ik verkondig al jaren dat deze manier van kleding kopen, een dure aanschaf waarbij ik let op kwaliteit, uiteindelijk toch veel goedkoper is, dan steeds maar weer de nieuwste modesnufjes aan te willen schaffen die meestal niet duurzaam zijn. En nu heeft de modewereld dit ook ontdekt. Deze week is het de week van de duurzame mode. Voor wie nieuwsgierig is geworden kan even op deze website  kijken. Men wil dit volgend jaar in "het jaar van de jongere" voluit gaan promoten. Ik sta daar wel achter. We zouden net als vroeger onze kleding weer tot de draad toe moeten verslijten.

hanscke Donderdag 16 Oktober 2008 - 9:04 pm | | Actueel

dertien reacties

Merlijn

Gelukkig duurt die week van de duurzame mode maar een week, kan ik daarna weer wat nieuws kopen … ;-)

Merlijn, (URL) - 16-10-’08 21:18
Renesmurf

Ik draag spijkerbroeken en truien, en zomers t shirts en bij warm weer een korte broek.

Renesmurf, (URL) - 16-10-’08 21:28
margriet

Helemaal mee eens; kleding afdragen, dit zou gewoon mode moeten worden. En we hebben het van huis uit meegekregen toch? Dus onze moeders waren hun tijd ver vooruit! Alleen oppassen voor de motten.

margriet, - 16-10-’08 21:54
Hanny

Ook ik koop nooit zoveel. En als ik iets koop is het goede tijdloze kwaliteit die jaren en jaren meegaat. Het merendeel van mijn kledingstukken is ouder dan een jaar of vijf. Liever deze kleding, dan modegrillen.

Hanny, (E-mail ) (URL) - 16-10-’08 22:10
Redstar

Een trendsetter ben je als je iets doet wat nieuw en vooruitstrevend is, en een zeer groot deel van de bevolking neemt dat over.
En wat doe je met kleding die je niet meer mooi vind of niet meer gebruikt? Geef je die een tweede kans voor een ander?

Redstar, (E-mail ) (URL) - 16-10-’08 22:37
nanos

Dat kan me niet snel genoeg weer gewoonte worden. Dingen die goed bevallen en lekker zitten helemaal afdragen. Yess!!!

nanos, (URL) - 16-10-’08 23:50
Xiwel

Ik geef bitterweinig geld aan kleding uit en mijn kleding gaat toch vrij lang mee (prima jassen van 60 euro gemiddeld 10 jaar; broeken van 40 euro ca 3 jaar net en daarna nog wat jaren als ik in en om huis werk). Bij het kopen let ik op de afwerking en of het lekker zit. Dus geen spijkergoed en veel katoen. Bij een jassen en broeken let ik er op dat ik er mee moet kunnen fietsen, dus zeker geen nylonachtige kunststoffen want dan zweet ik me te pletter. Ik ben er al jaren achter dat goedkoper niet slecht hoeft te zijn en duur houdt ook niet altijd duurzaam in. Het is wel zo dat iets waar veel (merk)reclame voor wordt gemaakt (en dus vaak mode is) duurder is. Het teveel dat je daarvoor betaalt wordt niet in kwaliteit, maar in reclamebudgetten en de dure auto van de directeuren gestoken. Overigens geldt dat net zo goed voor voedsel en internetproviders.

Xiwel, (E-mail ) (URL) - 17-10-’08 00:08
marjolijn

Helemaal eens met Xiwel, dat is ook mijn manier.

marjolijn, (URL) - 17-10-’08 05:23
ggk

Ik doe jaren met mijn kleding, draag nog rokjes van zo’n 15 jaar geleden truien zolang ze niet versleten zijn, enne mocht het uit de mode raken (wat met tijdloos niet kan) hang ik het gewoon even weg en dan komt het vanzelf wel weer in de mode, of het wordt vintage en dat is dan ook weer in! Alleen winterjassen verslijt ik maar dat duurt zo’n jaar of 5, en dan doe ik ze met pijn in mijn hart weg, ik raak altijd gehecht aan mijn trutte-winterjassen… En ik let niet zo op de prijs maar wel op kwaliteit en afwerking wanneer ik iets koop.

ggk, - 17-10-’08 08:50
Terrebel

Zo draag ik soms nog kleding die nog heb uit m’n middelbare school-tijd. Die t-shirts en truien zijn dus om ende nabij 25 jaar oud.

Terrebel, (E-mail ) (URL) - 17-10-’08 09:22
mikelodeon

Hear hear hanscke, ik koop alleen kleding als ik het echt mooi vind en verslijt dat dan ook. Ik heb een volle kledingkast (heeft ook met de wisseling van maten te maken)maar doe jaren met mijn kleding, net als met mijn schoenen.

mikelodeon, (E-mail ) (URL) - 17-10-’08 09:42
f r e d

………….en zelf breien?

f r e d, (E-mail ) (URL) - 17-10-’08 15:14
roosnans

Prachtig verhaal en een prachtige motivatie!!!

roosnans, (E-mail ) (URL) - 21-10-’08 20:04
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.