STUKGELOPEN


Het moest toch een leuke week worden, zo was het voornemen en daartoe lagen er verschillende plannen die ten uitvoer gebracht zouden gaan worden. Heerlijk lachen in de schouwburg stond bovenaan de lijst. Paul Haenen is dan wel niet heel spectaculair, maar staat wel voor gedegen gezelligheid wat zich volgens een vast patroon ontvouwt. 

De zondag zouden we besteden aan een wandeltocht. Ooit heeft P. eens een box met 25 wandeltochten voor zijn verjaardag gekregen. Altijd handig bij het bepalen waar er gewandeld gaat worden en dit keer viel de keuze op een wandeling rond Norg en Veenhuizen, ongeveer 20 kilometer. Hoewel we vaak in de bossen van Norg zijn geweest, was Veenhuizen helemaal nieuw voor ons. Het is een verbazingwekkende wereld. Als het in een weekend eens slecht weer is gaan we zeker nog een keer terug, maar dan om het museum te bezoeken. De tekst bij de wandeling vertelde ons dat we voor een stuk een alternatieve route moesten nemen omdat het gebied van de Stokkert met Sjors de hond niet toegankelijk is. Helemaal niet erg, want de route die we liepen was ook erg mooi, alleen..... ik zag steeds minder van al het moois. Met elke stap die ik zette nam de stekende pijn in mijn bekken toe. De laatste kilometers was verschrikkelijk afzien en wat was ik blij toen ik eindelijk bij de auto was.

Ik wilde nergens meer koffie drinken, ik wilde zo snel mogelijk naar huis om een pijnstiller te kunnen nemen. Net toen we het dorp uit waren, was er opeens een heel vreemd geluid in de auto. Het leek wel of er een beest onder de motorkap heen en weer liep. Bij nadere inspectie zag P. dat de auto stukken snaar naar buiten spuwde. P. dacht dat de accu het nog wel even vol zou houden zodat we nog wel thuis zouden kunnen komen en dat is ook gelukt.

Vandaag zouden we dochterlief en haar piepmuisje in het pretpark Dolfinarium treffen om daar samen een gezellige dag te hebben. P. was al voor acht uur in de garage om de auto te laten maken, maar de reparatie zou een aantal uren in beslag nemen. Dit deed mij besluiten om niet nog meer pijnstillers te nemen en in plaats daarvan een afspraak met de huisarts te maken. En zo ging, wat het mooiste uitstapje van de week had moeten zijn en waar we ons zo op verheugd hadden, niet door.

De auto is inmiddels weer heel. Ik nog niet, hoewel de pijn inmiddels een stuk verminderd is. Begin april heb ik zo'n zelfde akkefietje gehad. Toen werd er aan een buikspierscheurtje gedacht en de huisarts denkt nu weer in die richting. Nader onderzoek van mijn kant uit levert mijns inziens wat anders op. Hoewel bekkeninstabiliteit meestal bij zwangere vrouwen voorkomt, kan het ook voorkomen bij mensen, mannen en vrouwen die hardlopen of snelwandelen. Nu ben ik wel geen snelwandelaar, maar ons tempo ligt toch behoorlijk hoog en we hebben een heel stuk over onvlak terrein, of anders gezegd, door weilanden moeten lopen. Als ik onderstaande klachten lees, dan kan ik het niet beter verwoorden. Het stemt mij wel hoopvol dat de klachten na 36 uur verdwenen zullen zijn.

Klachten bij bekkeninstabiliteit zijn vage tot stekende pijn in de schaamstreek, lies en
in de onderrug tussen heiligbeen en darmbeenderen. De pijn kan uitstralen van de
onderrug naar één of beide billen en benen. Ook spierklachten rond het bekken
kunnen optreden omdat de spieren en banden extra inspanning moeten leveren om
het bekken te stabiliseren. Liggen is prettiger dan zitten. De duursporter ervaart
eerder vermoeidheid in de bekken regio. Er kan zelfs weerstand ontstaan om te gaan
sporten. Typisch bij bekkeninstabiliteit is het wisselend klachtenpatroon. En beweging
die vandaag geen problemen geeft kan volgende week wel klachten geven en
omgekeerd

Hardlopers met overmatige bekkenkanteling en -draaiing en onvoldoende kracht in de
omliggende spiergroepen kunnen klachten krijgen. Ook snelwandelaars lopen een
verhoogd risico. Dit komt omdat bij hun loopbeweging het bekken sterk wordt
gedraaid. De klachten kunnen optreden als er een aantal kilometers is gelopen. De
grens is individueel en wordt bepaald door de belasting (o.a. snelheid en ondergrond)
en belastbaarheid (getraindheid). Normaal gesproken zijn de klachten binnen 36 uur
na de training geheel verdwenen. Mocht dit niet het geval zijn dan moeten
aanvullende maatregelen getroffen worden.

hanscke Maandag 20 Oktober 2008 - 8:22 pm | | Actueel

zestien reacties

roosnans

he toch Hanscke, wat een pech! en wat een herkenning, maar dat had je al op mijn blog gelezen!
Heel veel sterkte, hoop dat je weer snel in de benen bent (op een goeie manier!)
grtzzz

roosnans, (E-mail ) (URL) - 20-10-’08 21:10
Hanny

Heel jammer dat het uitje niet door kon gaan. Maar wat in het vat zit, verzuurt niet.
Wat vervelend voor je. Hopelijk is de pijn inmiddels een stuk minder geworden en kun je weer redelijk bewegen, zodat je toch nog een aantal leuke dingen kan doen deze vakantie.
Sterkte en beterschap!

Hanny, (E-mail ) (URL) - 20-10-’08 21:15
Redstar

Paul Haenen vind ik juist wel leuk vanwege het ontbreken van spectaculair gedrag. Sterkte met je gezondheid iig.. dat is het meest belangrijke

Redstar, (E-mail ) (URL) - 20-10-’08 21:16
nanos

OK, maak jij er dan maar ‘kom’ van. :-)

nanos, (URL) - 20-10-’08 23:13
marjolijn

He, dat is jammer, hoop dat het weer snel over is en dat je toch nog leuke dingen kunt doen.
En wat uitgesteld is nog in kunt halen.
Wat is het vat zit verzuurt niet toch!
Beterschap he!

marjolijn, (URL) - 21-10-’08 05:45
Carola

O wat vervelend! En is daar iets aan te doen om het een volgende keer te voorkomen? Hopelijk is het gauw over.

Carola, (URL) - 21-10-’08 09:27
Xiwel

Het lijkt ook een soort ‘samenspel’ van verzwikking(en) en kneuzing(en) te zijn. En als het niet door bevallen komt, dan lijkt de oorzaak (zoals ik het nu lees) te liggen in het tever gaan. Bijvoorbeeld te grote stappen en daar te lang mee doorgaan. Of het op die manier ook kan gelden voor mannen weet ik niet, maar ik heb wel geleerd dat te intensief bewegen niet goed is. Sinds een jaar of 30 ben ik daar goed achter en probeer ik me dan ook in te houden als mijn lichaam signalen geeft. Ooit heb ik 210km op een dag gefietst met een gemiddeld van 30 door een heuvelachtiggebied (wel wat voor de wind). Achteraf vind ik dat dom. Met lopen ben ik ook een soort snelwandelaar, gemiddeld wandel ik 6,4km/h en haal dus vrijwel iedereen in. Ik kort wel goed mijn paslengte in als ik een heuvel op- of afloop. Vroeger nam ik in het algemeen te grote stappen en daar ben ik al wat van afgestapt. Zoiets went aan, maar je moet je af blijven vragen of je het goed doe. Bewegen is prima, maar het moet iets natuurlijks zijn. Onderdrukken van pijn is volgens mij dus nooit goed, je lichaam geeft die signalen niet voor niets.

Beterschap gewenst en doe rustig-an. :-)

Xiwel, (E-mail ) (URL) - 21-10-’08 10:35
Me!

Dat was dus niet zo mooi. Ik hoop dat je gelijk krijgt en de klachten snel zullen verdwijnen. Wat Xiwel aangeeft kan best eens een goede oplossing blijken te zijn. Soms is een verkeerde stap de oorzaak van alle ellende. Te grote passen maken is een van de meest voorkomende oorzaken.

Me!, (E-mail ) (URL) - 21-10-’08 10:56
Thérèse

Beterschap gewenst. En dan…voortaan ietsje rustiger aan? Hopelijk is het gauw weer over. Het blijft wel jammer natuurlijk.

Thérèse, (E-mail ) (URL) - 21-10-’08 16:34
mysterycouple

Au au au, dat is knap pijnlijk zeg.
En dan ook nog een karretje met mankementen pff dubbel pech dus.
Ik zal duimen dat het snel beter word.

mysterycouple, (E-mail ) - 21-10-’08 16:51
mikelodeon

Bah wat een narigheid, beterschap!

mikelodeon, (E-mail ) (URL) - 21-10-’08 20:11
Renesmurf

Ja, zulke ongemakken zit niemand op te wachten.
Erg vervelend, en toch wel een smet op een prachtige wandeling.

Renesmurf, (URL) - 21-10-’08 21:44
Goentah

Ai, overbelast dus. Hopelijk heb je toch van Veenhuizen kunnen genieten. Misschien ben je ook in (of dichtbij) Westervelde geweest. Daar heeft mijn moeder nog steeds een boerderijtje, en kom ik dus nog heel geregeld!
Heb je het Pauperparadijs ondertussen al gelezen? Als je toch rustig aan moet doen… ;-)

Goentah, (E-mail ) (URL) - 21-10-’08 22:24
Hanscke

@Goentah: Het Pauperparadijs lag al klaar om er in te beginnen. Ik ben nu halverwege en diep onder de indruk

Hanscke, (E-mail ) (URL) - 22-10-’08 20:06
sebbo

Zonde dat je door lichamelijke klachten niet hebt kunnen doen wat je wilde. Hopelijk is het nu weer een stuk beter, Overigens, wandelingen rond Veenhuizen zijn zeer aan te bevelen. Ik neem dan ook altijd een stuk van Fochterloërveen erbij. Werkelijk schitterend.

sebbo, (E-mail ) (URL) - 23-10-’08 09:58
Geertje

Balen is dat Hanscke!
Ik ken het goed; heb er na de zwangerschappen (zeker na de tweeling) ook regelamtig last van.
Bekkenbodemspier oefeningen maken de pijn draagbaar, en wat mij ook helpt als het niet meer te doen is is zo’n speciale bekkenband die je om je bekken draagt.
Misschien een tip voor jou?
Ik gebruik hem overigens niet vaak, maar bij drukke dagen, warop ik veel moet lopen en zo is het een uitkomst!
(Volgens mij wordt deze nog vergoed).

Geertje, (E-mail ) (URL) - 26-10-’08 12:49
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.