HAAR ONTWIKKELING


Gisteren waren we een dagje bij haar en haar moeder. Ook na ruim drie jaar vind ik het nog steeds heel bijzonder om oma te zijn. Toch is er wel iets veranderd. Zij verandert namelijk veel minder snel dan in het eerste jaar. De behoefte om foto's te maken is dan ook veel minder nadrukkelijk aanwezig. Dit is de meest recente foto die ik heb en deze is begin oktober gemaakt.

Veel opmerkelijker zijn op dit moment de veranderingen in haar doen en laten. Wat ik mijn leerlingen probeer te leren, zie ik nu voor mijn ogen gebeuren. In no time is er een ketting voor opa en voor mij klaar met kralen die echt niet zo groot zijn, dus de fijne motoriek ontwikkelt zich prima. Het tellen gaat al heel goed. Van één tot twaalf in volgorde is geen probleem. In feite kan ze al een beetje optellen en aftrekken, want opa, oma en Rixte = drie en als mama uit de keuken er bij komt zijn we met vier en als Sjors de hond ook meetelt dan zijn we met vijf. Als mama weer even verdwijnt zegt het kleine ding, nu zijn er weer vier in de kamer.

Ach en dan de fantasie! Samen hebben we vakantie gespeeld. Zij heeft het speelkleed in de andere kamer uitgespreid en dat is dan de vakantieplek. Zomervakantie en wintersport worden lekker door elkaar gehusseld. Ze gaat deze winter voor het eerst op wintersport, ze heeft nog geen idee wat skieën is, maar ze heeft opa leren skieën. Met de imaginaire zwemvliezen aan, want die waren volgens Rixte nodig, hebben opa en Rixte verschillende rondjes rond de tafel geskied. Ik heb met verschillende knuffels een poosje op de vakantieplek geslapen, nadat ze een poging gedaan had om mij voor te lezen.  

Ik ben weer even helemaal op de hoogte en ik meen te mogen stellen dat het met die ontwikkeling van haar uitstekend verloopt. Daar hoef ik mij geen zorgen over te maken.

hanscke Zondag 02 November 2008 - 10:32 pm | | Familie

negen reacties

Renesmurf

Leuk he, die kleintjes!
Ik heb een nichtje van twee, en haar ontwikkeling zal me aan mijn reet roesten, dat boeit echt niet.
We moeten al veel te veel meekomen en altijd op de tenen lopen.

Renesmurf, (URL) - 02-11-’08 22:53
Hanny

De ontwikkeling van een kleinkind meemaken is heel anders dan van je eigen kind. Van je kleinkind kun je zorgeloos genieten. De verantwoordelijkheid ligt elders. Alleen spelen(derwijs leren).

Hanny, (E-mail ) (URL) - 03-11-’08 01:10
marjolijn

Ja, leuk die kleine mensjes.
Geniet er nu maar volop van als oma, dat is toch weer anders dan vroeger.

marjolijn, (URL) - 03-11-’08 04:46
mikelodeon

Tis al geschreven maar het is echt zo en daar moet je gewoon van genieten en lekker oma zijn voor je kleindochter. Tja en die kinderfantasie, daar kunnen wij nog wat van leren. Heerlijk op vakantie gaan op een kleed in de huiskamer! Hm, is helemaal zo gek nog niet :-)

mikelodeon, (E-mail ) (URL) - 03-11-’08 06:31
Me!

Die tijd van kleintjes opvoeden mogen nu onze kinderen doen. Wij staan alleen nog maar aan de zijlijn toe te kijken. Daarom niet minder leuk…

Me!, (E-mail ) (URL) - 03-11-’08 06:36
mysterycouple

Leuk om te lezen dat ze zich zo goed ontwikkeld.. En aardig slim ook dat ze al zo kan rekenen.. top!!!

mysterycouple, (E-mail ) - 03-11-’08 09:27
Redstar

Geniet er van zou ik zeggen! het is nu anders als met je eign kindern

Redstar, (E-mail ) (URL) - 03-11-’08 11:04
roosnans

Prachtige observaties hier weer. En een trotse oma, zo tussen de regels door! grtz

roosnans, (URL) - 03-11-’08 11:06
f r e d

liedjes zingen komt nog??

f r e d, (E-mail ) (URL) - 04-11-’08 17:38
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.