GRATIS VERPLICHT?


Hebt u het al gelezen? Ik wel. Dit jaar ben ik er binnen de gestelde tijd aan begonnen en dan is het ook zo maar uit. Dit is het derde boek in de reeks van "Nederland Leest" en die gratis verspreid wordt. En ik had al zo'n goedkoop exemplaar, ooit in 2001 via school aangeschaft in de serie Penta lijsters. Gewoon om het te hebben, want ik zou bijna zeggen, als vanzelfsprekend heb ik het boek ook in de latere jaren zeventig gelezen èn ook de film gezien. Opeens weet ik weer waar de fascinatie voor Frankrijk is begonnen..... Een aantal flimopnames van rijdende auto's op de lange rechte péage naar het zuiden van Frankrijk, de naam Compiègne en de afslag naar Avignon. Net als die andere keren dat ik het boek las, heb ik vluchtig over de verwijzingen naar en de vergelijkingen mèt de Griekse mythologie heen gelezen. Ik heb daar te weinig mee om er warm voor te lopen. Ik weet nog dat ik dat toentertijd als een tekortkoming van mijzelf zag. Nu stel ik gewoon vast dat daar mijn belangstelling niet zo naar uit gaat. Al lezend kwam het plot van het boek stukje voor beetje weer bij mij boven drijven. Ik kan mij nu wel voorstellen dat dit boek bij zijn oorspronkelijke verschijning nogal wat stof heeft doen opwaaien. Als het in deze tijd voor het eerst uitgekomen zou zijn, zou men van een knappe literaire thriller spreken, maar ik denk niet dat het boek dan erg veel stof had doen zullen opwaaien.

hanscke Donderdag 06 November 2008 - 10:35 pm | | Boeken

tien reacties

Redstar

Ik geloof dat je dan een abo van de bieb moet hebben, en dat heb ik niet..

Redstar, (E-mail ) (URL) - 06-11-’08 23:32
Renesmurf

Tijden veranderen, soms ten goede en soms helemaal de verkeerde kant op. De wereld blijft altijd in beroering, en dan is het goed dat er zulke boeken zijn.

Renesmurf, (URL) - 07-11-’08 00:07
marjolijn

Nee, ik ken het niet

marjolijn, (URL) - 07-11-’08 05:10
Me!

Het was toen een heel kenmerkend tijdsbeeld, nu mag je in dat opzicht alles schrijven.

Me!, (E-mail ) (URL) - 07-11-’08 06:32
mikelodeon

Ik heb me er nooit toe kunnen zetten om het te lezen. En dat heeft alles met de schrijver te maken.

mikelodeon, (E-mail ) (URL) - 07-11-’08 08:09
roosnans

hij ligt hier, maar nog ongelezen…dus ik heb nog wat voor de boeg!
grtz

roosnans, (E-mail ) (URL) - 07-11-’08 09:08
mysterycouple

Wij hebben hier nog wel wat van dat soort Lijsters boeken liggen, was van de kinderen op het Middelbaar . Ze hebben ze echter nooit gelezen, ik wel, maar ze hadden pech de boekverslagen maakte ik niet voor ze hihi

mysterycouple, (E-mail ) - 07-11-’08 12:11
Thérèse

Ik heb het niet gekregen; ben geen lid van de bieb meer. Overigens ben ik ook niet zp’n enthousiast Mülischlezer.

Thérèse, (E-mail ) (URL) - 07-11-’08 20:58
f r e d

nederland leest en ik te weinig…!!

f r e d, (E-mail ) (URL) - 07-11-’08 22:18
sebbo

Van deze schrijver heb ik nog nooit een boek uitgelezen.

sebbo, (E-mail ) (URL) - 07-11-’08 23:05
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.