ZONDAGSRUST


Vandaag, toen ik wakker werd, wist ik, eindelijk zondag. Een dag zonder verplichtingen. Een dag die ik kon besteden zoals ik dat wilde.

Geen kerkverplichtingen zoals ik die ooit, heel vroeger heb gehad, dus ook geen aanpassingen aan elkaar, zoals toen ik pas getrouwd was. (Een eerste keer) Ik was van huis uit gewend om ruim van te voren op te staan zodat je niet haast je rep je naar de kerk ging zoals je door de week naar je werk placht te gaan. Nee, tijd om gezamenlijk te ontbijten, met verse thee, een beschuit, krentenbrood en een ei stond bij ons hoog in het vaandel. Dat gaf je als kind het gevoel dat de zondag een andere dag was dan een gewone doorde weekse dag. Mijn toenmalige partner dacht daar heel anders over. Hij kwam op het allerlaatste moment uit bed om zich dan al haastend naar de kerk te spoeden. In ons huwelijk was dat een bron van regelmatig terugkerende conflicten op die mooie zondagmorgen.

Ook geen uitslaapmorgen, zoals ik, nadat ik de kerkdienst voorgoed geschrapt had, de zondagmorgen veelal gebruikte om aan mijn chronische slaapgebrek tegemoet te komen en ik mijn bovenmatig opgebouwde vermoeidheid te lijf kon gaan. Dit voor zover de kinderen, toen zij nog klein waren, hierin hun medewerking verleenden. Nee, tegenwoordig ga ik redelijk op tijd naar bed en de vele slapeloze nachten van de afgelopen tijd hebben mij daarbij geleerd, blij te zijn met het feit dat het licht is en ik weer uit bed kan stappen. Zo veranderlijk is dus een mens.

De zondagmorgen gebruik ik ook niet meer als badder, epileer en manicuurmorgen, omdat ik dat op geen enkele andere wijze in zou kunnen plannen en onder het mom, eindelijk een beetje aan mezelf toekomen en ik daar uitgebreid de tijd voor nam. Ook daar heb ik tegenwoordig gewoon door de week zo af en toe wel tijd voor.

Ik hoef de zondagmorgen ook niet meer te gebruiken om het opgestapelde wasgoed op te ruimen of weg te strijken. Meestentijds kom ik daar ook op gezette tijden wel aan toe.

Ik hoefde ik deze dag ook geen achterstallig school- of bestuurswerk van de tennisclub weg te werken. Ik had geen sportafspraken zoals een wandeltocht of een tenniswedstrijdje en ook geen gezelligheidsbezoekjes gepland, nee ik mocht een hele dag vullen met.... niets. Lekker veel lezen of schrijven of, of nou ja vul maar in. Lekker dingen doen waar ik zin in had.

En wat heb ik gedaan?  Aan het eind van de dag zie ik dat ik bijna niets heb gedaan. Ik ben totaal niet productief geweest, ik heb niet geschreven, ik heb weinig gelezen, een klein beetje gebreid, wat tv gekeken, kunstschaatsen als het u interesseert, en we hebben een uur met de hond gelopen.

Achteraf lijkt het of ik alleen maar bezig ben geweest met allerlei zondagse plichtplegingen, zoals om 11 uur koffie drinken, de hond wat langer uitlaten, om half vier nogmaals koffiedrinken, om vijf uur een glaasje wijn drinken en om half zeven eten. Zondagsrituelen lijken mijn hele dag te hebben opgeslokt. Het doet mij bijna denken aan een zondag uit de jaren vijftig. Voor een keertje leuk, maar een dergelijke slow motion past toch echt niet meer bij deze tijd.

 

 

hanscke Zondag 23 November 2008 - 8:49 pm | | Actueel

twaalf reacties

Me!

Ik ben niet veel verder gekomen… Alleen nog even wezen tanken.

Me!, (E-mail ) (URL) - 23-11-’08 22:32
sebbo

Tja Hanscke, inhoudelijk had ik dit lk dit logje wel kunnen schrijven. Ik heb er echter ook een zondagsgevoel bij en daar ben ik niet blij mee. Ik vind de zondag echt niets.

sebbo, (E-mail ) (URL) - 23-11-’08 23:35
Michiel

Toch een leuk stukje. Ik herken mij daar wel in. Eigenlijk heb ik ook niet veel meer gedaan dan op mijn gemak de dag beginnen met een uitgebreid ontbijt, mijn moeder bezoeken en … mijn stukje schrijven. Wat mij betreft mag de onthaasting wel wat doorpakken.

Michiel, (URL) - 24-11-’08 02:05
marjolijn

Een herkenbaar en leuk stukje. Maar voor mij hoeft het ook niet echt zondag te zijn.
Fijne maandag vandaag.

marjolijn, (URL) - 24-11-’08 04:45
Madammeke

Ook ik hoef niets van mezelf op zondag. Ik ben alleen en dat scheelt. Ik kan de dag invullen zoals ik dat graag wil. Onthaasten is fijn één dag in de week voor iemand die té vlug is soms, zoals ik.

Madammeke, (URL) - 24-11-’08 12:55
f r e d

was het maar de dag van de legale zonden…..

f r e d, (E-mail ) (URL) - 24-11-’08 16:57
Hanny

Zou het maar weer wat meer bij deze tijd horen. Eeuwig doorjakkeren, daar gaat een mens aan ten gronde. Wat gas terugnemen op zijn tijd, kan helemaal geen kwaad. Af en toe “gewoon” (niets) doen waar je zin in hebt, zonder moeten.

Hanny, (E-mail ) (URL) - 24-11-’08 17:25
Carola

Als je je er fijn bij voelt zou het me een worst wezen dat het niet meer van deze tijd is. Maar als je het als plichtplegingen van de zondag voelt dan zou ik inderdaad maar niet te vaak zo doen…Ik ga ook altijd liever iets doen als de hele dag ‘rondhangen’ al moet ik zeggen dat we gisteren niet veel nders gedaan hebben..

Carola, (URL) - 24-11-’08 18:44
roosnans

toch wel mooi om eens een dagje in dit tempo door te brengen, vast niet slecht in ons drukke leventje…
grtz na een hectische maandag!

roosnans, (E-mail ) (URL) - 24-11-’08 19:35
gala

hahahaha…hanscke…nu nog minder streng voor jezelf op de zondag ;)

gala, (URL) - 24-11-’08 19:40
Thérèse

Ach, een fijne dag is toch heel fijn of heb ik het helemaal mis??

Thérèse, (E-mail ) (URL) - 24-11-’08 20:13
Geertje

Toch wel; ze horen juist wel bij deze tijd.
Heerlijk is het toch, als je een keer, zonder gene en verplichtingen heerlijk niks kan en mag doen?

Geertje, (E-mail ) (URL) - 02-12-’08 22:41
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.