PRUDE


Wat hobby's je zoal niet leren kunnen. Dat schrijven een grote hobby, zo niet een passie van mij is zal de lezer niet ontgaan zijn. Een aantal korte verhalen, verscheidene gedichten, zelfs een boek, dat zijn de tastbare produkten die mijn hobby mij hebben opgeleverd. Maar daarnaast geeft het schrijven mij ook vele vreugdevolle momenten waar ik in de eerste plaats zelf heel erg van kan genieten.

Inmiddels ben ik aan een tweede boek begonnen. Dat dit een totaal ander boek zal gaan worden zal niemand verbazen. Het zal veel minder onder de noemer autobiografische fictie vallen, maar toch zal er ook in dit boek weer een aantal onthullingen over mijzelf te lezen zijn. Al schrijvend ontstond er een passage waarin iemand tegen mij zei dat ik toch wel heel erg preuts opgevoed was.

Toen ik deze zin opgeschreven had, kon ik er niet omheen. Ik moest hier flink over nadenken en of ik wil of niet, ik moet de personage in mijn boek gelijk geven. Ik ben inderdaad heel preuts opgevoed. De hoogste tijd om het begrip preuts voor mijzelf dan maar eens wat verder uit te diepen.

Bij  Van Dale kom ik de omschrijvingen: ingetogen en kuis tegen. Voor mij hebben deze twee verklaringen niet echt een negatieve lading, maar als ik de omschrijvingen op deze http://www.mijnwoordenboek.nl/synoniemen/preuts bladzijde lees, dan krijgt het woord preuts veel meer de negatieve lading mee die het personage in mijn boek bedoelt. Neem nu bijvoorbeeld: overdreven zedig, of overdreven eerbaar. Zo wil je toch niet afgeschilderd worden? Prude daarentegen vind ik dan wel weer een prachtig woord, maar dit terzijde.

Ja, het leidt geen twijfel, ik ben preuts opgevoed. Hier en daar heeft mij dat in mijn ontwikkeling ook wel belemmerd. Maar een mens is nooit te oud om te leren en dat heb ik in de loop van het leven dan ook wel gedaan. Ik weet nu al dat ik verderop in het boek hier nog een keer op terug zal komen. Ik zal dan aan het personage heel duidelijk maken hoe ik er in geslaagd ben om een groot deel van mijn preutsheid af te zweren.

Door het research wat ik nu heb gedaan, kan ik daarvoor denk ik wel de juiste woorden vinden. Ik verheug me erop om die passage te kunnen schrijven. Alleen zal dat nog wel even duren, want ik ben nog lang niet aan dat gedeelte toe. Ik moet de opgedane kennis  nog even bewaren. Dat is niet erg. Ik heb ruimschoots van de voorpret kunnen genieten. 

hanscke Woensdag 26 November 2008 - 10:36 pm | | Standaard

elf reacties

Hanny

Zou het preuts opvoeden niet door de tijdgeest komen? Ook ik ben zeer preuts opgevoed. Dat was normaal in mijn jeugd. Maar of we daar minder van geworden zijn. Dat geloof ik niet.

Hanny, (E-mail ) (URL) - 27-11-’08 00:47
mikelodeon

ben het met hanny eens, ook in ben preuts opgevoed maar dat werd door de woelige jaren 70 behoorlijk ingehaald

mikelodeon, (E-mail ) (URL) - 27-11-’08 06:11
ggk

Een beetje zedigheid kan geen kwaad.

ggk, - 27-11-’08 09:52
marjolijn

Ben het wel eens met die tijdsgeest, en denk dat alle uit die tijd hetzelfde ervaren. Dat pastte zich door de ontwikkeling wel weer aan. heb er ook niet zo veel last van.

marjolijn, (URL) - 27-11-’08 11:18
Me!

Ik stoor mij niet aan preuts zijn. Mijn vrouw is dat ook, ik daarentegen helemaal niet.

Me!, (E-mail ) (URL) - 27-11-’08 12:49
Renesmurf

Dat preuts houdt me wel bezig.
Ik vind preuts eigenlijk best wel een negatief woord, voor iets wat niet echt negatief is/ hoeft te zijn.
Privacie is best belangrijk.

Maar je bent goed bezig, goed uitzoeken en zo.

Renesmurf, (URL) - 27-11-’08 20:59
Redstar

Ik ben niet preuts opgevoed, en ben dat ook geheel niet.. Toch vind ik een lichte mate van preutsheid heel erg aantrekkelijk.

Redstar, (E-mail ) (URL) - 27-11-’08 21:07
Carola

Lekker dat je er zo van kan genieten, van het schrijven en het nazoeken!

Carola, (URL) - 28-11-’08 21:40
roosnans

je maakt me nieuwsgierig…ik ben benieuwd wat voor boek het verder gaat worden!Succes en plezier met het proces..
grtz

roosnans, (E-mail ) (URL) - 30-11-’08 21:06
Xiwel

Prude = niet exact preuts. Preuts heeft een negatievere klank zo van iemand die nooit sex wil en als het al moet dan met een jurk aan en de knoopjes tot bovenaan vast. :-)

Het Engelse Prude heeft een gunstigere uitleg als netjes (voorkomend) gekleed. En ook voorzichtig en niet teveel gevoelens uitlokken/tonen. Zeg maar het tegenovergestelde van een slet.

Ik denk dat in Nederland het woord in de laatste 100 jaar van betekenis is veranderd. Volgens mij was preuts in protestantse kringen een positief woord en vonden katholieke mannen zo’n preutse maar niets. Misschien is dat afgeven op preuts tijdens de sexuele revolutie erger geworden en kreeg het een negatievere betekenis. Als dat klopt, dan vind ik het vreemd dat dat niet gebeurd is in het Engelse taalgebied.

Xiwel, (E-mail ) (URL) - 02-12-’08 13:36
Geertje

Geweldig dat je weer aan een boek bent begonnen Hanscke!
Schrijven is heerlijk ja.
En zeker dat dat neit meer met een pen hoeft ;-)
Digitaal is echt ideaal :-)

Geertje, (E-mail ) (URL) - 02-12-’08 22:42
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.