DE STER
Dit jaar zou de verjaardag van mijn vader wat minder uitgebreid gevierd worden dan een aantal voorgaande jaren. Zevenentachtig jaar worden en dit vieren, roept vele tegenstrijdige gevoelens op, zeker als deze zomer je laatste broer ook is overleden. Vader gaf er de voorkeur aan om zijn verjaardag op zondag met ons, zoon en dochter en echtgenoten te vieren door overdag met elkaar samen te zijn en 's avonds met elkaar uit eten te gaan en dan het liefst in het restaurant waar we vorig jaar een keer zo gezellig uit eten waren geweest.
Opeens, halverwege de afgelopen week liet vader ons weten het toch wel erg kaal te vinden als de kleinkinderen niet mee zouden gaan en ook een paar vrienden moesten nog uitgenodigd worden. Het restaurant waar ik enige tijd geleden al een tafel voor vijf personen gereserveerd had, heeft vorige week een Michelinster uitgereikt gekregen had, en moest zeker daarom gebeld worden om te informeren of het ook nog mogelijk was om met rond tien personen te komen in plaats van het afgesproken aantal van vijf. Het zou geen probleem zijn zo werd mij verzekerd.
Toen we gisteravond aankwamen bleken we met elf personen en met de kleine Nina erbij met twaalf te zijn. Alleen voor dochterlief en haar Rixte was het niet mogelijk om ook te komen. Gelukkig maar, want het restaurant was niet echt blij met ons. Er was voor negen personen gedekt. Niet echt enthousiast werd de tafel uitgebreid naar 11 1/2. Twaalf personen en twee hummeltjes zou denk ik echt een beetje te veel van het goede zijn geweest.
Het was gezellig en het was lekker, maar de verkregen ster voegt naar mijn idee niets toe, maar doet eerder afbreuk aan het geheel door de enorme krampachtige manier van werken. Alles moet meer dan perfekt zijn. Het bestek werd vele tientallen malen opnieuw neergelegd en wel helemaal op de voorgeschreven manier met het juiste aantal centimeters tussen het bord en de tafelrand. Ook de glazen moesten helemaal correct in het gelid staan. Nina zat naast mij en ik had wat ruimte voor haar gemaakt zodat ze wat met legopoppetjes en derlijke kon spelen, maar zo gauw ze even van haar stoel afgleed, kwam er een ober om de glazen weer op de juiste plek neer te zetten. Het glas voor het water hoort nu een maal op een bepaalde manier in lijn met het wijnglas staan.
De amuses waren lekker, het viergangen menu smaakte uitstekend, op het wijnarrangement was niets aan te merken en na afloop was er heerlijke koffie met voortreffelijk smakende huisgemaakte lekkernijen, maar toch verdient dit restaurant in mijn ogen de ster niet. Wij waren er ruim voor zessen. De keuken gaat om 18.00 uur open en als wij aangeven dat er een aantal mensen nog diezelfde avond terug moeten rijden naar Rotterdam wordt het ondanks onze aansporingen een etentje dat tot over half elf gaat duren. Dit wordt op het laatst echt niet meer als genieten ervaren.
Wat mij betreft geen ster voor dit restaurant. Voor mij waren er deze avond twee andere sterren. De ene ster is mijn vader, die ondanks dat hij zich wel eens alleen voelt omdat er zoveel om heen is weg gevallen toch heel erg van deze dag heeft kunnen genieten. De tweede ster is voor de kleine Nina. Ze is tot het laatst van de avond heel gezeglijk gebleven, ze heeft op een heel kleinschalige manier heerlijk gespeeld, ondanks de soms wat geïrriteerde houding van de obers die voor de zoveelste keer haar spel in de war gooiden, omdat, of het glas, of het bestek, of het bordje of het servet op de juiste plaats en manier moest liggen. Als een ster ten koste moet gaan van enige tolerantie en enige improvisatie dan is mijn gedachte, laat maar. Mij zullen ze daar voorlopig niet meer zien. Misschien niet eerder dan dat zij hun ster weer kwijt zijn en alles weer wat gemoedelijker verloopt.
veertien reacties
Dat betekent dus dat je je glas niet weg kunt zetten waar het je uitkomt. Kinderen zijn er eigenlijk niet welkom. Weinig enthousiast wordt er bijgedekt.
Ik dacht dat een ster ook klantvriendelijkheid inhield. Ik dacht dus verkeerd.
Ik hoop dat je vader het leuk heeft gehad. Daar ging het toch om. Gefeliciteerd natuurlijk met zijn verjaardag.
Jullie houden wel van sjiek, uit eten en zo.
Moet kunnen hoor.
Als het maar gezellig was, want zo`n verjaardag moet toch gevierd worden, het is een hele leeftijd.
In dat soort restaurants zullen ze mij niet zien. Ik houd van gezelligheid en niet van dit soort poespas.
Proficiat nog met je vader.
Ja, om zo agemeten te moeten zitten is niet leuk, zeker niet als het een hele gezellige avond moet worden.
Ja, een restaurant moet wel sfeer blijven uitstralen, en niet alleen benauwd werken voor een ster.
Waarschijnlijk moeten ze nog even wennen aan de nieuwe ster. Misschien kun je het hen laten weten hoe jullie dat hebben ervaren. Dat stellen ze vast op prijs als je het positief en opbouwend brengt. Wel heel fijn dat je vader er zo van heeft kunnen genieten om iedereen bij elkaar te hebben, het is een hele leeftijd!
Het is voor zo’n restaurant opeens echt een berg werk hoor. Het lijkt niet veel even twee of drie extra schikkingen, maar ondertussen..
Die ster zullen ze niet voor niets hebben natuurlijk.
Ja, van harte gefeliciteerd! Ik zou, als ik jou was, maar niet ben natuurlijk, mijn ervaringen melden bij de chef of hoe die ook heet. Misschien kunnen ze er wat mee.
Ten slotte is de klant toch het belangrijkste voor ze.
Dat heeft idd niets met een gezellig avondje te maken, jammer hoor maar je vader heeft er in elk geval van genoten zo te lezen
Wat een leuke man is jouw vader nog, hij zit daar te spinnen van genoegen. Was het zijn idee om in een ster te gaan eten? Geen goed idee dus. Da’s meer iets voor oudere echtparen of zakenlui.Wij aten vorige week met broer en schoonzus uit Mijdrecht in knus bruin eetcafé aan de Diepstraat bij de Maas in Eijsden. Heel lekker, korrekte maar vrolijke bediening, geen muziek, naast ons een gezelschap met een kind, tegenover ons een grote hond onder de tafel Geen poeha.. precies zoals het in Frankrijk gaat.
Dat klinkt niet echt leuk voor een ster-restaurant. En dat terwijl jullie er zonder ster zo gezellig hadden gegeten, Nouja, je vader is 87 en je hebt hem nog. Dat is meer waard dan zelfs een 5 sterren-restaurant.
Dat was een lange zit. Natuurlijk rekenen ze op omzet door extra drankjes te kunnen serveren, maar dit is te gek.
Dat lijkt me toch echt een afknapper dan als alles zo formeel moet. Dat kan voor het personeel ook niet echt leuk meer zijn.