KERSTKITSCH


De afgelopen dagen heb ik het druk gehad met kijken. Vooral toen het donker was en ik telkenmale onderweg was van hot naar her en weer terug. Ik zag lampjes, heel veel lampjes. Het is ooit begonnen met een enkele kerstboom buiten vol te hangen met lichtjes die hiervoor geschikt waren. Een aantal jaren geleden werd het mode om lichtslangen rond vlaggenmasten te slingeren of dakgoten strak te omlijsten. Er kwamen netten met lichtjes die om coniferen en andere struiken heen getrokken konden worden. Weer een paar jaar later kwamen daar de verlichte rendieren bij, dit werd uitgebreid met grote arresleeën met daarin de kerstman, voortgetrokken door grote rendieren. Vorig jaar zag ik de trend voor dit jaar al. Vlaggenmasten die een soort frame van lichtjes aankregen in de vorm van een verlichte kerstboom en lichtjes in de vorm van ijspegels aan de dakranden. Ik kijk iedere keer mijn ogen uit, mij afvragend of ik dit nu mooi vind of niet. Ik ben tolerant, het eerste wat in mij opkomt is: het moet kunnen, maar diep in mijn hart weet ik dat ik meer waarde hecht aan de gevoelens die rond kerst hingen toen ik nog kind was. Volgens mij voelde ik toen meer warmte van die tien kleine kaarsen in onze kerstboom die alleen, als het net donker was, op eerste en tweede kerstdag een half uurtje mochten branden.... Zo mooi, zo warm, zo samen.

Wegens verandering van host is de site bijna 24 uur niet beschikbaar geweest, vandaar mijn late kerstwens: Ik wens alle lezers een paar hele fijne kerstdagen toe.

hanscke Donderdag 25 December 2008 - 12:50 pm | | Actueel

elf reacties

Michiel

Ik moet bekennen dat ik mijzelf daar ook een beetje aan schuldig maak: meedoen met die lichtgekte. Maar voor mij is het geen vervanger van de ouderwetse kerstsfeer, het is een aanvulling er op. En dat die echte kaarsjes in de boom er niet meer zijn vind ik niet zo erg. Die waren, naar de maatstaven van nu bezien, wel erg gevaarlijk. Zeker als je een jonge kat hebt..

Gelukkig is alles goed gegaan met de wisseling van de host. Alles is er weer. (santa)

Michiel, (URL) - 25-12-’08 14:31
Redstar

Ik vind het ergens mooi, maar aan de andere kant walg ik er van. Alleen al om de energie te produceren om deze lichtjes te laten branden. De CO2 uitstoot ligt daardoor ook veel hoger.

Redstar, (E-mail ) (URL) - 25-12-’08 17:12
Me!

Ik gebruik alleen maar LED verlichting. Daar hoef je niet van wakker te liggen. De hele kerstverlichting bij elkaar is minder dan een normale gloeilamp van 15 watt. Voor jullie ook nog een paar hele fijne feestdagen.

Me!, (E-mail ) (URL) - 25-12-’08 17:35
marjolijn

Ja, ik zag het dat je even uit de lucht was, maar niet te min, toch fijne kerstdagen.
Ja, al die extra lichtjes, wel leuk, maar ik doe er niet aan mee, goed is goed, toch!

marjolijn, (URL) - 25-12-’08 17:45
madammeke

De kerststal gemaakt door mijn oudste kleinzoon van 5 moest een ereplaatsje krijgen. Daarom heb ik een nieuwe kerst lay-out gemaakt… Ook voor jou fijne dagen.

madammeke, (URL) - 25-12-’08 22:00
Renesmurf

Wij gebruiken elk jaar dezelfde dingetjes, bescheiden en leuk.
Over een weekje bergen we het weer op.

Renesmurf, (URL) - 25-12-’08 22:03
Thérèse

Ach ja Hanscke, ik kijk ook mijn ogen uit, maar doe er niet aan mee. Het rijst de pan uit, zogezegd.
Jij ook fijne dagen en vooral een goed nieuw jaar!!

Thérèse, (E-mail ) (URL) - 25-12-’08 23:10
Carola

Ben je wel eens in America geweest tijdens de kerst? Daar kijk je helemaal je ogen uit met de kerst, met alle lichtjes. Het kan nog veeeel gekker! Ik was een half jaar in Florida met mijn toenmalige vriend, ook tijdens de kerst. Zonder familie maar wel ál die lichtjes, dat gaf toen toch ook een heel mooi gevoel. Een soort van ‘Alice in wonderland’ hahaha
En inderdaad, het gaat om wat je er bij voelt.

Carola, (URL) - 25-12-’08 23:52
Xiwel

Mijn huis is Kerstvrij. Ik hou niet zo van al die rommel. En als ik een kerstboom wil zien, dan loop ik een paar 100 meter naar het Kerkplein waar een grote staat. Dat nostalgische heb ik overigens ook wel. Zo vond ik de eerste kerstboomverlichting het mooiste. Dat waren blauwgroene en roodroze geschilderde lampjes die tijdens mijn lagereschooltijd bij ons in de boom hingen. Toen m’n ouders wat meer geld hadden werden er echte melkwitte lampjes gekocht. Ik vond dat afschuwlijk. En nog steeds kan ik een boom waarderen met rozebuurtlampjes. :-) Die nostalgie staat bij mij trouwens los van de kerst. Ik heb het net zo goed met de gelige verlichtichting van zenderschalen in oude radio’s. Het verhaal klopt wel dat kinderen hun meeste indrukken opdoen voor hun 10de jaar. Ik denk dat daaraan gekoppeld is dat we die eerste indrukken heel erg koesteren.

Xiwel, (E-mail ) (URL) - 26-12-’08 12:54
Geertje

Ja, ik miste je al!
Gelukkig dat je weer online kan.
Ook ik vraag me wel eens af, waar al die lampjes en overdreven in mijn ogen versiering goed voor is.
SOms kan ik er best van genieten, maar ik vraag me ook af of het kerstgevoel niet meer van binnen zit.
Of mensen dat neit op die amnier willen vinden, maar neit lukt.
Afijn; iedere zijn wijze.
Heb hier in elk geval genoten van kaarsen, ouders op visite, lekker samen eten en heerlijk praten over diverse onderwerpen.
Wat een voorrecht dat mijn ouders nog leven en kunnen en willen komen :-)
Jij ook nog een hele fijne kerstavond!

Geertje, (E-mail ) (URL) - 26-12-’08 18:30
mikelodeon

ik geniet wel van de lichtjes buiten maar ik heb niets met schreeuwerige knipperende driekleurige kerstmannen met sledes op daken en in tuinen.

mikelodeon, (E-mail ) (URL) - 27-12-’08 08:47
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.