MELK


Ik herinner het mij als een mooi gezicht, de twee kratten vol met die kleine melkflesjes van het formaat kwartliter, met hun felle blauwe doppen. Het rammelde ook zo leuk als de melkboer 's morgens de twee kratten kwam afleveren. De kratten werden in de hal van het schoolgebouwtje gezet. Vervolgens pakten de beide juffen een krat en droegen dat het klaslokaal binnen. En dan ging het fout. In mijn ogen dan. Zeker als het gevroren had. Dan zette de kleuterjuf de kratten dicht bij de verwarming, zodat de ergste kou er af zou zijn als wij, de kleuters, de melk op moesten drinken.

Ik vond dat heel erg, want ik lustte geen lauwe melk. Eigenlijk lustte ik helemaal geen melk, maar als deze goed koud was, dan had de melk minder smaak, waardoor ik iets minder moeite had om het flesje leeg te krijgen. Warme melk lustte ik al helemaal niet. Mijn dagelijkse portie melk kreeg ik binnen doordat mijn moeder elke dag een beker chocoaldemelk voor mij maakte. Ook dronk ik wel koffie met warme melk. Koffie-exract, aangelengd met heel veel melk, maar een extra flesje melk was altijd goed, zo was toen de gedachte.

Het was elke dag een strijd om op de kleuterschool die extra melk naar binnen te krijgen. Een strijd voor mij en een strijd voor de juf. Tijdens een huisbezoek kwam dit alles ter sprake en de juffrouw deed aan mijn moeder het vriendelijke verzoek om mij te laten stoppen met het schoolmelkplan. Mijn moeder stemde er in toe. Ik behoorde vanaf dat moment tot de paar kleuters die een uitzondering waren omdat ze geen melk dronken.

Ik schoot in de lach toen ik bij mijn speurwerk naar het prikkelbare darmsyndroom tegenkwam dat mensen met deze kwaal niet altijd goed melk verdragen. Had ik mijzelf in de laatste tien jaar eindelijk aangeleerd om melk te drinken...... U begrijpt het al, uit voorzorg stop ik hier maar weer mee.

hanscke Maandag 12 Januari 2009 - 7:09 pm | | Voedsel

veertien reacties

Me!

Haha, zeker is zeker…

Me!, (E-mail ) (URL) - 12-01-’09 20:13
Merlijn

Gelijk heb je, melk is bah!

Merlijn, (E-mail ) (URL) - 12-01-’09 20:26
geertje

Heel bekend :-)
Ook ik luste wel melk, zolang die koud was.
Nog steeds moet hij koud zijn wil ik het drinken.
Mijn dochter, die ook snel last heeft van haar darmen drinkt nooit melk.
Vroeger maakte ik me zorgen erom, tot ik las, dat melk, mits je het vervangt, gewoon kan missen; het is bestemd voor kalveren en neit voor mensen eigenlijk.
Nou ja, ze eet kaas, dus ze krijgt haar eiwitten wel binnen ;-)

Sterkte met je buik hanscke!

geertje, (URL) - 12-01-’09 21:22
Renesmurf

Zo kom je nog eens ergens achter.
Ik lust graag melk.
En cola gaat er ook wel in.

Renesmurf, (URL) - 12-01-’09 23:56
Michiel

De normale situatie is dat volwassen zoogdieren allergisch zijn voor melk. De mens – en wel het blanke ras – is een uitzondering. De meeste volwassen Aziaten en Negroïden zijn ook allergisch voor melk. De verklaring voor de allergie is dat het een beschermingsmechanisme is dat voorkomt dat "oudere jongeren" de melk bij de moeder wegkapen ten nadele van de de nieuwe worp.

Als je allergisch bent voor melk heb je dus helemaal niets bijzonders. Je zou het overigens nog eens met geitenmelk kunnen proberen. Soms beperkt de allergie zich tot koemelk. AH en C1000 verkopen verse geitenmelk in pakken van driekwart liter van het merk Friese Vlag. AH verkoopt ook extra houdbare geitenmelk in pakjes van een halve liter. Merk Cabrima. Onze kat is er ook dol op en verdraagt het goed.

Michiel, (URL) - 13-01-’09 00:26
marjolijn

Ja, dat verhaal van melk op school, staat me ook nog voor de geest….bbrrr, daar heb ik al afgeleerd melk te drinken.
Hoop dat het jou wat beter gaat en dat erger voorkomen gaat worden.

marjolijn, (URL) - 13-01-’09 04:42
f r e d

ik hoor ‘m huilen………… joris driepinter !

f r e d, (E-mail ) (URL) - 13-01-’09 10:32
mikelodeon

ja de opmerking van FRED roert wel wat aan in mijn herinnering. Die joris dat was me er een. Kwam elke dag op tv om te vertellen dat 3 glazen moest, melk goed voor elk. hadden we toen al zoveel melk overschot waar daarna de boterberg uit is ontstaan?

mikelodeon, (E-mail ) (URL) - 13-01-’09 16:39
Carola

Hopelijk is je probleem dan daarmee ook opgelost…zou mooi zijn, hoef je geen ‘vieze’ melk meer te drinken en ben je ook nog van je problemen af…Ik drink veel melk want ik vind het lekker en heb er gelukkig geen last van.

Carola, (URL) - 13-01-’09 21:07
Hanny

Ik weet niet of wij wel schoolmelk hadden. Mijn moeder wel. Van die verse melk van de melkman, die met zijn wagen in de straten ventte. Melk, die in het weekend steeds gekookt moest worden, anders werd hij zuur. Melk, die daardoor een steeds dikker vel kreeg. En wij, wij moesten een beker warme melk drinken. Met suiker vond ik het nog wel te doen, zoetekauw die ik ben. En nu, nu drink ik het nog wel eens, maar dan ijs- en ijskoud.

Hanny, (E-mail ) (URL) - 13-01-’09 21:30
ggk

Mooi omschreven die melkflessen. Hoop dat je de oorzaak van je probleem hebt gevonden!
Ik lust geen melk behalve dan in de koffie, en geen kaas. Gelukkig ging ik vroeger iedere middag tussen de middag naar huis en hadden we geen schoolmelk dat was een drama geweest. Trouwens yoghurt, daar kun je me voor wakker maken!

ggk, - 13-01-’09 21:34
Redstar

Melk vind ik heerlijk, en ik heb begrepen van een bevriend arts dat melk intollerantie in de babytijd ontstaat door te vroeg normale melk te krijgen.

Redstar, (E-mail ) (URL) - 13-01-’09 21:35
fialas

ik vond het verrukkelijk, en wij kregen hem met een rietje en gewoon lekker koud.Ik ben als 73-jarige van boven naar onder van de trap gevallen, kwam op stenen vloer terecht maar heb niets gebroken. Misschien wel door al die melk. En bijna nooit koffie of koolzuurhoudende drank, slecht voor de botten..
Mijn kat walgt van melk, hij spuugt erin.

fialas, (E-mail ) (URL) - 13-01-’09 23:09
Xiwel

Ik drink al 40 jaar geen melk meer. Ik val er flauw van. Met warme chocolademelk gaat dat overigens nog sneller. Heb ook niet de indruk dat ik ongezonder ben. Die Joris Driepinter was er alleen maar om de melkboeren en de Nederlandse economie te laten overleven. Qua melk onderschrijf ik de uitspraak van Midas Dekker dat melk iets is tot het derde levensjaar.

Xiwel, (E-mail ) (URL) - 14-01-’09 11:37
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.