GRIEPPROMOTIE.


Bij de start van mijn weblog had ik mij voorgenomen in elk geval elke week, en wel op woensdag, een column te schrijven en daarbij de actualiteit te betrekken. Het is dus best moeilijk, zo heb ik ondervonden, om aan die door mijzelf opgelegde verplichtingen te voldoen. Het kost behoorlijk wat tijd om een goed in elkaar getimmerde column te schrijven. Dat lukt dus lang niet altijd. Of de tijd is er niet of het hoofd zit vol met andere gedachten of gebeurtenissen of de actualitele gebeurtenissen spreken niet zo aan of...... Noem maar op. Er zijn heel veel redenen waaom het er niet van komt.

Deze week is mij wel iets opgevallen waar ik het graag over wil hebben en dat is de grieppromotie. Om van een epidemie te kunnen spreken moeten er aan een aantal voorwaarden voldaan worden. Het aantal mensen dat griep heeft wordt geteld en in kaart gebracht. Daar is op zich niets mee, maar de manier waarop de media, of liever gezegd de radiopresentatoren hier mee om gaan, daar is wel iets mis mee. Het lijkt wel of Nederland een prijs krijgt als aan de voorwaarden van een epidemie voldaan wordt.

Donderdagmorgen bij Sander De Heer ontwaakt op radio 2 bijvoorbeeld. Deze presentator kon geen persoon aan de telefoon hebben zonder de vraag te stellen of hij of zij al griep had gehad, op het punt stond griep te krijgen of dat men de verwachting had de griep te krijgen. Verkouden, een beetje hoofdpijn, kortom alles werd door hem als griep aangemerkt en een paar daagjes lekker even op de bank uitzieken was volgens hem De remedie. Het leek bijna wel een oproep om je een paar dagen ziek te melden. Iedereen heeft het immers, dus kan iedereen er aan meedoen!

Ik kan mij daar zo kwaad om maken. Het zou juist een sport van iedereen moeten zijn om je zo weinig mogelijk ziek te melden. Een verkoudheidje of een hoofdpijntje is best lastig, maar daarmee is bijna diezelfde iedereen wel in staat om gewoon door te werken. Bovendien is dat geen griep. Bij een echte griep is er sprake van een zodanig ziek zijn, koorts, spierpijn en algehele malaise, dat op de been blijven eigenlijk niet meer mogelijk is. Dat is de echte griep, ook wel influenza genoemd en dat is heus geen pretje. Daarover grappen maken lijkt me dan ook misplaatst, zeker wanneer er elk jaar weer een aantal mensen aan overlijden.

Thuis heb ik de radio uitgezet en even later,onderweg naar mijn werk, heb ik maar naar en CD geluisterd. Nee, dit keer geen luisterboek, maar een rustgevende CD met klassieke muziek. Kon ik even afkoelen. Dat vond ik in dit geval wel zo gezond. En ik ga ook niet meewerken aan de http://www.degrotegriepmeting.nl/. Als ik de griep krijg zal ik dit stillekens uitzieken en mocht u lezer, de griep hebben wanneer u dit leest, dan wens ik u van harte beterschap. Dat dan weer wel.

hanscke Zaterdag 17 Januari 2009 - 4:51 pm | | Actueel

zestien reacties

marjolijn

Zo is het Hanscke, met een echte griep,ben je echt even uitgetelt. Ik heb het ook gehoord en me net als jij me er aan gestoort.Op deze manier is het wel makkelijk om aan een volle ziekenboeg te komen.

marjolijn, (URL) - 17-01-’09 18:07
Renesmurf

Ach ja, zo is Sander nu eenmaal.
Sommige mensen zijn erg vaak ziek, en anderen nooit.
Ik weet niet hoe een ander zich voelt en kan er niet over oordelen.
Ik weet wel dat op het werk verwacht wordt dat je je volledig inzet, wie wat afgewakt is doet er beter aan helemaal niet te komen.

Mijn ziektedagen staat nog steeds op nul.

Renesmurf, (URL) - 17-01-’09 19:46
Me!

Ik kan niet anders dan je gelijk geven, dit zet aan tot thuisblijven.

Me!, (E-mail ) (URL) - 17-01-’09 20:16
redstar

Er sterven jaarlijks rond de 2000 mensen aan de griep. Dat is iets meer dan een aantal. Radio luister ik nagenoeg niet, dus kan me niet storen aan zulke grappen..

redstar, (E-mail ) - 17-01-’09 20:30
nanos

Ik doe al een paar jaar mee aan de grote griepmeting. Die heeft niets te maken met promoten. Ze vragen naar verschijnselen die doorgaans geen griepverschijnsel zijn, maar dat wel kunnen zijn als het er maar genoeg zijn. (inderdaad: keelpijn, hoofdpijn, branderige ogen, koorts, enz) Meestal zijn het niet meer dan koudjes of verkoudheden. En soms, tijdens een epidemie ietsje vaker dan soms, is dat een gevolg van influenza.
Die dingen worden genoemd en je klikt aan waar je last van hebt. Ik weet niet of ze er bij aanklikken nog veel meer over willen weten. Daar heb ik geen ervaring mee.
Volgens mij is die grote griepmeting een serieuze aangelegenheid. en die grapjurken op de radio zijn lui die zichzelf veel te graag horen praten en zichzelf ook vre se lijk leuk vinden.

nanos, (URL) - 17-01-’09 21:13
Elmar

Tegenwoordig lijkt het wel dat als er een scheet dwarszit je je al ziek kunt melden. Belachelijk! Wat de griep betreft ik hoop dat de epidimie jouw deur voorbij gaat!
groetjes en een fijne gezonde zondag!

Elmar, (E-mail ) (URL) - 17-01-’09 21:22
geertje

Helemaal gelijk Hanscke!
Dit jaar heb ik weer de griepprik gehaald, nadat ik vorig jaar wekenlang last had van de griep. Mijn rug was maanden slechter dan normaal.
Het is onvoorstelbaar hoeveel mensen er wel niet aan overlijden.
Nee, het is niet iets om “te vieren”.
Ik hoop dat deze golf snel voorbij is, want ook voor verzorgenden is het een zware klus terwijl ze al tijdgebrek hebben.
Hoe snel gaan ouderen wel niet achteruit door zo’n griep of komen er veel slechter dan ze al waren uit.

geertje, (URL) - 17-01-’09 21:46
mikelodeon

Heel waar wat je daar schrijft. We zien een verkoudheid vaak voor griep aan. Neemt niet weg dat een flinke verkoudheid knap vervelend kan zijn.

mikelodeon, (E-mail ) (URL) - 18-01-’09 09:32
madammeke

De grote griepmeting is een heel serieuze zaak. Ik doe eraan mee omdat het belangrijk is mensen die COPDiabetes-hartklachten hebben of iets degelijks, in kaart te brengen. Ik heb astma, ben al 3 weken ziek vandaag, griep in flinke mate. het begint gelukkig een beetje de goeie kant op te gaan nu. Maar het is/was geen pretje…Natuurlijk ben ik het met je eens wat alles ziek noemen en melden betreft. Maar er zijn groepen mensen die behoorlijk ziek worden van een virus. Ik wens je een fijne zondag…

madammeke, - 18-01-’09 10:09
f r e d

zonder griep telt men niet meer mee…….

f r e d, (URL) - 18-01-’09 10:25
nans

herkenbaar… een verkoudheidje of een flinke verkoudheid wordt al snel de griep genoemd..Misschien een Sire spotje dat toch eens uitlegd wat griep echt is??? Ben er tegen ingeent, net als mijn zoon, maar dat is nog geen waterdicht gegeven volgens mij…. Verder dan een kuchje hier en daar kom ik niet vandaag…dus alles hier nog aardig gezond!!!
Blijf lekker fit en fijne zondag!
grtz

nans, - 18-01-’09 10:26
Merlijn

En dat terwijl je met een griepprik een hoop malaise kan vermijden, zeker deze keer, het is de griep van vorig jaar die Nederland teistert, en de anti-stof zat in de griepprik van dit jaar …

Merlijn, (E-mail ) (URL) - 18-01-’09 13:52
Neneh

Ziek zijn en ziek voelen maakt al verschil. Ik heb me in 5 jaar tijd niet 1 x ziek gemeld. Ik pas alles een beetje aan en hobbel wel door. Maar ja, ik heb dan ook niet echt de griep gehad, meer gesnotter dan me lief is, dat dan weer wel.
En aan de grote griepmeting doe ik al jaren mee, er verandert niets door maar mee doen aan een onderzoek wat verder niets kost of verplicht vind ik geen probleem

Neneh, (E-mail ) (URL) - 18-01-’09 14:45
Hanny

Sommigen denken al dat ze griep hebben als ze een keertje hoesten. Ik denk dat die radiopresentator ook niet weet wat echte griep is. Als ik zoiets zou horen op de radio, waar ik heel weinig naar luister, zou ik hem meteen uitdraaien. Ik vraag me ook af waarom er zo de nadruk op wordt gelegd dat er eventueel een griepepidemie komt. Je kunt de griep toch niet tegenhouden. Maar ja, de journalisten moeten iets te schrijven hebben.

Hanny, (E-mail ) (URL) - 18-01-’09 21:06
gala

ik fiets er tot nu toe tussendoor…even afkloppen :-)

gala, (URL) - 18-01-’09 21:56
Willemvk

Ik heb zelf een paar jaar meegedaan met de ‘grotegriepmeting’. Maar om de een of andere reden vind ik het lastig om die discipline op te brengen om dat trouw in te vullen.
Ht is bij mij over het algemeen ook erg saai (Gelukkig) Nergens last van, of een beetje verkouden. Erger is het bij mij de afgelopen jaren niet geweest (afkloppen ;))

Willemvk, (E-mail ) (URL) - 20-01-’09 20:23
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.