MOOI SCHUIN


Een paar weken geleden had ik het ook al gezien, een leerling waarbij de voorpartij van het haar, de pony dus, flink schuin geknipt was. Het haar hing in een diagonaal over het voorhoofd. Tijdens het lesgeven werd mijn aandacht daar steeds heen getrokken, maar ik kon het weerstaan om er een opmerking over te maken. Natuurlijk staat zoiets niet of zich zelf en het duurde dan ook niet zo lang voor ik een tweede leerling, wel van een geheel andere opleiding, met een dergelijk geknipt kapsel in school zag rond lopen. Ik moest onwillekeurig even denken aan de uitdrukking die mijn moeder sltijd gebruikte als er een rok scheef hing. Dan plachtte ze te zeggen; "Scheef dat juffert". Ik had en heb geen idee wat die uitdrukking ook moge betekenen.

Deze week zat er opnieuw een meisje met de haren op deze manier geknipt heel trouwhartig naar mij te kijken. Dit maal was het een meisje bij wie ik het niet zo snel verwacht had. Het was niet zo'n uitdagend geklede leerling met zo'n superkort spijkerrokje waarbij het kruis van de weliswaar dikke wollen maillot net wel of net niet helemaal zicht baar wordt, nee dit keer was het een zeer braaf uitziend meisje. En ik moet zeggen, het staat wel grappig. Het maakt haar net iets pittiger dan ze was.

Toen ze later in de les in bezig waren met een opdracht en ik de leerlingen langs ging, kon ik het niet laten om haar te vragen of de kapper niet meer recht kon knippen. Ze keek me stralend aan. "U vindt het vast niet mooi", zei ze, "mijn moeder vindt het ook niet mooi, maar ik vind het zelf wel mooi. Ik moet steeds een beetje lachen als ik in de spiegel kijk en mijzelf zie". Ze zei het op een hele gedecideerde toon en ik besefte op dat moment dat het voor haar een hele stap moet zijn geweest, iets te doen tegen de mening van haar moeder in. Het meisje is heel duidelijk bezig zich los te weken van haar moeder om een eigen persoonlijkheid tegaan worden. Met een "ik moet er wat aan wennen", liet ik het in het midden of ik het nu wel of niet mooi vind.

Het is grappig om te zien hoe de modewereld toch telkens weer iets nieuws weet uit te vinden. En ik blijf het boeiend vinden om te zien hoe de leerlingen hier mee om gaan en het aangrijpen om hun eigen losmakingsproces met de ouders vorm te geven en op zoek gaan naar een eigen identiteit.

hanscke Zaterdag 24 Januari 2009 - 2:46 pm | | School perikelen

tien reacties

Me!

Ik kan me nog herinneren dat ik destijds meeging met de lange haren dracht in de eind vijftig, begin zestiger jaren. Ook een en al onbegrip…

Me!, (E-mail ) (URL) - 24-01-’09 16:03
Renesmurf

Het is dus juist de bedoeling dat het niet leuk staat.
Ze verzinnen ook steeds wat nieuws met het kapsel, is het toch nog ergens goed voor.

Renesmurf, (URL) - 24-01-’09 17:25
redstar

De modewereld op zich volg ik niet zo. Als er iets nodig is koop ik het. De haarstylen vind ik wel erg boeien..

redstar, (E-mail ) - 24-01-’09 18:10
Merlijn

Ach, mooi schuin is niet lelijk …

Merlijn, (E-mail ) (URL) - 24-01-’09 19:37
Hanny

Ik heb ze ook al gezien. Sommige meisjes staat het leuk, bij anderen vind ik het afschuwelijk. Maar dat geldt ook voor andere kapsels.
Wat ik niet snap is dat ze met zo’n pluk haar voor het gezicht kunnen lopen. Ik zou er tiepelzinnig van worden.

Hanny, (E-mail ) (URL) - 24-01-’09 20:18
marjolijn

Ja, ik heb er ook al verschillende gezien, wel leuk hoor, zeker als het goed geknipt en verzorgd is.
Maar vlechtjes met een strikje, vind ik ook nog steeds leuk!
Fijne zondag voor morgen.

marjolijn, (URL) - 24-01-’09 20:49
Elmar

Wij kozen ook onze manier om ons los te weken van onze ouders, dus wat dat betreft is er weinig veranderd!;-)
groetjes en een fijne zondag!
Elmar

Elmar, (E-mail ) (URL) - 24-01-’09 23:45
mikelodeon

het blijft een natuurlijk proces, jongeren vinden hun eigen wegen en soms herken je dan weer iets uit de eigen tijd dat je jong was.
The circle of life

mikelodeon, (E-mail ) (URL) - 25-01-’09 18:05
nans

grinnik….heb al twee jaar mijn pony zo schuin geknipt….wist niet dat het in was nu….
grtz

nans, - 25-01-’09 20:36
Carola

Heb het hier nog niet gezien. Ik ben niet zo’n modemens. Mijn moeder wel met het gevolg dat ik dan ineens geblokte broeken kreeg als dat mode was, of toen de broeken opeens wijd werden op de dijen was ik een van de eerste met zo’n broek. Waren de popi-modemeisjes opeens hoogst geinteresseerd waar ik die gekocht had. Vreselijk vond ik dat, ‘vlieg op mens, dacht ik toen, normaal wil je toch ook niets van me weten..’

Carola, (URL) - 26-01-’09 09:29
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.