TROONAFSTAND


Na het lezen van het  artikel in de krant zou ik het inderdaad heel logisch hebben kunnen vinden, als Beatrix, de koningin, inderdaad vandaag, op haar verjaardag, bekend had gemaakt dat ze van voornemens is om in dit jaar af te treden. Wat zou haar bezielen om nog steeds door te willen gaan. Zou het de angst zijn voor het onbekende, geen koningin meer te hoeven zijn en ook niet met zoiets bezig te hoeven zijn met wat nog in de toekomst verschiet ligt zoals in haar jeugd het geval was. Of zou het de eigenzinnigheid zijn, de mens eigen om toch uniek te willen zijn en wat dit betreft zeer beslist niet in de voetsporen van haar moeder te willen treden?

Als het dit laatste is, kan ik er wel enige waardering voor opbrengen. Dochters willen vaak niet als een jongere copie van hun moeder gezien worden. Of spreek ik nu te veel voor mijzelf? Ik vond het al vanaf mijn kind zijn heel vervelend als ik met mijn moeder vergeleken werd. Waarom weet ik niet precies, want zeker als kind hield ik heel veel van mijn moeder. Maar wat haatte ik de uitspraak: Precies haar moeder.

En nu, als oma zijnde, veroorloof ik mij opeens dergelijke uitspraken wel richting mijn schattige kleinkind. Met heel veel tots kan ik heel stellig beweren dat ze precies haar moeder is. Ik herken heel veel dingen zoals het op de tenen lopen, het vele babbelen, het lekker kunnen spelen..... Nu vindt ze het nog niet erg, maar ik weet bijna zeker dat er ooit een dag zal komen dat ze er zich op zal voorstaan dat ze Rixte is en dat ze heel anders is dan haar moeder. Dat ze om te beginnen niet dezelfde kleur ogen als haar moeder heeft. En dat ik zal moeten toegeven, ja kind, jij bent jij, een eigen eing uniek mens.

En dat geldt ook voor Trix. Het zou voor mij toch niet zo logisch zijn geweest als ze nu haar plannen voor het aftreden had ontvouwd. In mijn optiek moet ze het lekker even helemaal zelf bepalen. Ze regeert ons land tenslotte niet. Als zij vindt dat ze de taken, die bij haar rol passen, nog naar behoren kan uitvoeren, dan moet dat kunnen. Wanneer dit één van de weinige grote keuzes is die zij in haar leven geheel zelfstandig mag en kan nemen, geniet ze misschien wel met volle teugen om dit moment nog lekker even uit te stellen en daarom zal ze zeker niet het voorbeeld van haar moeder volgen.

hanscke Zaterdag 31 Januari 2009 - 6:03 pm | | Actueel

zestien reacties

Michiel

Ik heb er nooit een probleem mee gehad met mijn vader vergeleken te worden. Zou het voor mannen anders liggen dan voor vrouwen?

Voor wat Beatrix betreft: ook ik heb gespeculeerd of ze vandaag haar aftreden bekend zou maken. Ze heeft het niet gedaan en ik vind het een gemiste kans. Ik wil er geen geheim van maken dat wat mij betreft de monarchie een gepasseerd station is dat niet meer past in deze tijd. Iedereen wordt min of meer gedwongen de pensioengerechtigde leeftijd te respecteren, dus waarom zou er voor het staatshoofd een uitzondering gemaakt moeten worden? Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat er sprake is van enige gehechtheid aan het pluche. Ik zou het een goede zaak vinden als Bé alsnog op 30 April aankondigt dat het tijd is voor de volgende.

Nog beter zou ik het vinden het hele circus van zwaar overbetaalde eerstestenenleggers maar af te schaffen, maar daar schijnt vooralsnog geen meerderheid voor te vinden te zijn.

Michiel, (URL) - 31-01-’09 18:47
Me!

Ik vind dat ook voor dat soort functie een maximum leeftijd moet zijn. Ze zou dan altijd nog verder kunnen als adviseur van de koning of zoiets.

Me!, (E-mail ) (URL) - 31-01-’09 18:49
Elmar

Laat Beatrix nog maar even op de troon blijven zitten. Zij vindt het blijkbaar nog leuk om te doen en ze is nog kwiek genoeg, dus waarom niet? Ze moet alleen niet collega Elisabeth achterna gaan want dan komen er alleen nog maar bejaarden op de troon! ;-)
Overigens denk ik dat Willem Alexander en Maxima ook nog wel even rustig willen genieten van hun gezinsleven!
groetjes en een fijn weekend!
Elmar

Elmar, (E-mail ) (URL) - 31-01-’09 22:19
Renesmurf

Als bejaarde nog koningin zijn, dat is toch een teken dat het geen zwaar baantje is.
Meer een leukigheid, en het verdient ook ontzettend goed.

Wat mij betreft schaffen ze het meteen af.

Renesmurf, (URL) - 31-01-’09 22:25
geertje

Ik heb groot respect voor haar, dat ze haar functie nog steeds volhoudt.
Het zou me niets verbazen, dat ze Willem Alexander en Maxima de “rust” voor zover mogelijk nog even gunt (en ergens zou het me niets verbazen, als ze nog een kleinkind verwacht).
Voor mij is het Koningshuis wel speciaal; een president is ook duur, en ik vind het bij Nederland horen; het geeft het een stukje charme en uitstraling; ook naar het buitenland.

geertje, (E-mail ) (URL) - 31-01-’09 22:29
nanos

Ik vind het prima zo. Laat haar nog maar lekker even zitten.

nanos, (URL) - 31-01-’09 23:19
Merlijn

Laat haar nog even zitten zou ik zeggen, je kan het ook ook anders bekijken: er moet langer gewerkt worden in Nederland, zij geeft het voorbeeld. En voor de rest van alle opmerkingen: Bea for President !

Merlijn, (E-mail ) (URL) - 31-01-’09 23:30
Brimstone

Het is zo wie zo een schande dat een democratisch land nog een koningshuis heeft dat iets in de melk te brokkelen heeft.

Dat mevrouw van Oranje zelf mag bepalen wanneer ze haar baan aan de wilgen hangt vind ik echt ongehoord! Er zijn genoeg mensen die na hun pensioengerechtigde leeftijd hadden wilen doorwerken, maar dit niet meer mochten.

Overigens verheug ik me beslist niet op koning Willem Alexander. Een slap over het paard getild manneke. Als ie ‘ballen’ had gehad, had ie afstand gedaan van het mogelijke koningsjorsschap toen ie met zijn huidige vrouw trouwde.

Maar nogmaals, een volwassen democratie behoort geen erfelijk staatshoofd te hebben.

Brimstone, (E-mail ) (URL) - 31-01-’09 23:59
f r e d

wij hebben er wel degelijk iets over te zeggen; uiteindelijk betalen wij haar (veel te veel!!)dus gewoon naar centerparcs….. zij krijgt wel korting voor vijfhonderdtwintig weken; want ze gaat eea van haar privé vermogen betalen. en voor gebruik van de knuffelmuur moet ze extra betalen!

f r e d, (URL) - 01-02-’09 01:17
Hanny

Ze wil zeker het voorbeeld geven met doorwerken na je 65e. Van mij mag ze. Zo heeft ze tenminste wat dagvulling.

Hanny, (E-mail ) (URL) - 01-02-’09 01:35
marjolijn

Ja, hoor van mij mag ze ook nog gerust even “aan” blijven, vitaal genoeg. Ze zal daar echt wel een verstandige keuze in maken.

marjolijn, (URL) - 01-02-’09 06:40
ton

Ik heb geen probleem met mijn afstand tot de troon.

ton, (E-mail ) (URL) - 01-02-’09 11:13
Xiwel

In eerste instantie ben ik het roerend met Brimstone eens.

Daarnaast had ik de indruk dat B.A.Trix dit doet in overleg met haar zoon en schoondochter. Misschien is het dus helemaal niet egoïsme, maar eerder een opoffering zodat de opvolger eerst nog wat jaren de tijd heeft voor zijn gezin.

Xiwel, (URL) - 01-02-’09 17:38
Michiel

Nou Hanscke, je hebt wel wat losgemaakt. De meningen zijn zeer verdeeld en het zit velen behoorlijk hoog. ;-)

Michiel, (URL) - 01-02-’09 23:22
sebbo

Wat mij betreft verdwijnen de representanten uit het feodale tijdperk van koningen en horigen

sebbo, (E-mail ) (URL) - 02-02-’09 11:39
redstar

Van mij mogen ze het gelijk afschaffen. Kost veels te veel geld wat beter aan onze oudjes kan worden besteed.
Ik lijk enorm op mijn ouders, en vond en vind dat geen probleem.

redstar, (E-mail ) - 02-02-’09 15:00
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je de vraag beantwoorden met een cijfer.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.