VAN NATURE


Tijd voor een artikeltje in de categorie voedsel, dacht ik zo, want het is al weer een  tijdje geleden, dat ik daar een blogje aan gewijd heb. En tijd heb ik nog wel even, vol op, dat is niet het punt. Nee, het is veelmeer, dat de noodzakelijkheid wat aan urgentie ingeboet lijkt te zijn, want sinds ik niet meer donkerkloosterbrood met veel granen, zonnepitten en andere toevoegingen van zaden eet, lijken mijn darmen tot rust gekomen te zijn. En ik had deze categorie nu eenmaal aangemaakt met de opzet om te kunnen schrijven over voedsel wat mij van nature niet heeft aangestaan, maar wat ik in de loop der jaren ben gaan leren eten. Dat was dus ook het geval met dat bruine brood. Tot voor een jaar at ik alleen maar witbrood en had ik dus nooit problemen.......Maar daarover wilde ik het nu eigenlijk helemaal niet hebben.

In de krant van afgelopen vrijdag  stonden verschillende artikelen die allemaal met voedsel te maken hadden en daarover wil ik het één en ander kwijt.

Zo las ik dat vorige week horden kinderen in het Natuurmuseum in Leeuwarden lekkere sprinkhanen en meelwormen in hun koekenpannetjes hebben gebakken en verorberd. Volgens een medewerkster van dat museum is dit het voedsel van de toekomst en is het gezond en goed voor het milieu. Het zal wel, maar ik hoef het niet. Het staat mij van nature tegen dus ga ik het ook niet uitproberen. Wie weet wat voor enge kwalen ik daar van zou krijgen

Ook zal ik niet met de verwachte trend meedoen om vanwege de recessie vaker naar een fastfoodrestaurant uit te wijken. Zo heel af en toe een patatje behorend bij een  menu als ik uit eten ga vind ik lekker. Maar ja, door de crisis zal er minder uit eten gegaan kunnen worden en zal ermeer gebruik gemaakt gaan worden van de fastfoodrestaurants. Mij zul je daar zelden in aantreffen. Ik houd er niet zo van. Toch zal de fastfoodsector als enige horecaonderdeel geen last van de economische malaise hebben zo is de verwachting. De schappelijke prijs van fastfood speelt hierbij een grote rol. Mensen willen nu eenmaal niet altijd zelf koken,.

Zou dit dan een oplossing zijn? Afdingen op de prijs van een speciaal onderhandelingsmenu. Binnenkort zal dit in restaurant Cuba Libre in Vijlen regelmatig gebeuren, zo las ik in die zelfde krant. Ook, zo las ik verder, overweegt men daar met een speciaal crisismenu te komen. Waaruit dat bestaat is nog niet bekend. Ik vrees met grote vreze dat het zal gaan bestaan uit sprinkhanen en meelwormen. Dat gedoe in dat museum van Leeuwarden was vast een voorproefje 

Eén gelukje voor mij, gelukkig vind ik het niet erg om dagelijks mijn eigen potje te koken en dat blijf ik dan maar gewoon doen. En ik ben al lang blij dat die vervelende darmklachten over lijken te zijn. Toch laat ik de categorie voedsel blijven. Er zal zo af en toe best nog wel eens een onderwerp voorbij komen wat hierin geplaatst kan worden.

hanscke Maandag 23 Februari 2009 - 5:47 pm | | Voedsel

tien reacties

Elmar

Groot gelijk, ik hoef ook geen insecten, het zal best lekker zijn maar mij niet gezien!
Fijn dat je darmen tot rust gekomen zijn!
groetjes,
Elmar

Elmar, (E-mail ) (URL) - 23-02-’09 19:23
Me!

Wij gaan zelden uit eten. Ik vind de prijs in een restaurant niet in overeenstemming met het voedsel. Ook de Fastfood-ketens hebben aan mij een verkeerde. De enige die er komt, maar er ook niet eet is mijn dochter, die werkt daar… Als het een keertje makkelijk en snel moet zijn diepvries-frietjes of macaroni een uitkomst. Maar het liefst kook ik zelf.

Me!, (E-mail ) (URL) - 23-02-’09 20:03
Xiwel

zelf eet ik lichtbruinbrood. Gewoon tarwe of moutbrood zonder pitten of andere troep. Mijn maag kan moeilijk overweg met zwaarder brood als volkoren, dus dan maar niet.

Het valt mij op dat de prijzen in Duitse restaurants tot 50% lager zijn dan in Nederland. Niet zo gek, want Duitsland leeft al 20 jaar in een crisis met hoge werkloosheid. Hun prijzen zijn vooral lager door de simpelere entourage en de grote kluit Grieken en Turken die alles opgeslokt hebben. Het lollige is dat ik het beter vind smaken. Meer groente en meer in olie klaargemaakt. Ik moet nog zien of wij die ontwikkeling in NL ook gaan meemaken.

Xiwel, (URL) - 23-02-’09 21:28
Merlijn

Die insecten zijn zo kwaad nog niet, en geloof me het is gewoon te eten. Als je ergens iets van kan krijgen is het ons brood wel, je hebt geen idee wat er in zit. Geloof het of niet, bruin brood dankt zijn kleur vaak aan kleurstof …

Merlijn, (E-mail ) (URL) - 23-02-’09 22:44
Renesmurf

Ik hoef al die vreemde dingen ook niet hoor, ik ben het niet gewend en het staat me tegen, dus ik hoef dat niet.

Renesmurf, (URL) - 24-02-’09 00:06
Hanny

Het idee alleen al om naar een fastfoodrestaurant te gaan vanwege de recessie. Geef mij maar mij zelfklaargemaakte prakje. Dan weet ik tenminste wat ik eet. En dat zullen geen sprinkhanen of meelwormen zijn, want ik ben toch een beetje van het soort “wat de boer niet kent …”. Alleen het idee al dat zo’n beestje mijn mond in moet. Brrr.
Jammer dat je van dat brood last krijgt.

Hanny, (E-mail ) (URL) - 24-02-’09 01:05
marjolijn

Fijn dat je darmen meer tot rust komen, maar jammer dat het door dat heerlijke brood kwam.
Nee, ik hou ook niet van sprinkhanen en meelwormen, geef mij maar liever een echte hollandse stamppot.
Rust goed uit met je pootje meis, dan komt dat ook weer goed.
Fijne dag.

marjolijn, (URL) - 24-02-’09 05:58
Carola

Ach zo’n sprinkhaan is vast net zoiets als een garnaal als je hem afpelt, stel ik me zo voor?! Goed dat je hebt uitgevonden waar die darmklachten vandaan kwamen, dat scheelt weer, en als dat alles is, dan is dat dus makkelijk te voorkomen!!

Carola, (URL) - 24-02-’09 21:01
Thérèse

Ja, het zou mij ook moeite kosten, maar toen ik voor het eerst zelf een stukje vlees klaarmaakte (als studente lang geleden) keek ik opeens goed en dacht: He get, dit is een deel van een beest! En zo bloederig….
Nu is het al lang heel gewoon; ik ben er geen vegetariër door geworden. Je ziet: alles is betrekkelijk dan.

Gelukkig gaat het beter met je! Zo doorgaan!

Thérèse, (E-mail ) (URL) - 24-02-’09 22:26
f r e d

het voordeel van sprinkhanen is dat je ze zelf kunt vangen; en nu maar wachten op de plaag.

f r e d, (URL) - 25-02-’09 08:40
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.