DE MATTHEÃ?S PASSION


Ik hoef zeker niet elk jaar naar de uitvoering van de Mattheüs Passion, maar wanneer het zo uitkomt en een koor in het naburig stadje het muziekwerk ten gehore brengt, wil ik er nog wel eens heen gaan. Zo ook gisteravond. Met mijn vader. Zelf heeft hij heel lang in een koor gezongen, maar de Mattheüs Passion had hij nog nooit uitgevoerd gezien. Vorig jaar belde mijn broer hierover. Hij was er achter gekomen dat dit nog stille een wens van mijn was. Het was een week voor Pasen toen ik dti hoorde en ik kon het toen echt niet meer regelen. In mei hoorde ik dat het koor bezig ging met het repeteren van dit stuk.....

Het koor telt meer dan honderd leden en samen zorgen ze voor een prachtig geluid. Onwaarschijnlijk mooi wat die mensen met zijn allen kunnen laten horen. Ik ben altijd wer verbaasd als de koorleden achter elkaar één voor één achter binnenkomen en naar hun plaats lopen. Velen van de koorleden ken ik en in de dagelijkse omgang met hen valt het mij nooit op dat zij over een dergelijk mooi stemgeluid beschikken. Maar als ze dan allemaal samen gaan zingen, dan streelt het mijn oren.

Om het muziekstuk goed uit te kunnen voeren wordt er een klein orkest gevraagd om te spelen en worden er verschillende solisten in gezet. Dit alles schijnt vrij kostbaar te zijn want het is nog maar de vraag of dit ooit weer gedaan kan worden. De prijzen van orkest en solisten rijzen de pan uit. Ik zou het jammer vinden als dit soort uitvoeringen, amateurs en professionals samen, niet meer zouden kunnen.

Naast de ontwikkeling van de te grote kosten is er ook een nieuwe ontwikkeling in aantocht. Er is aan een aatal popsterren gevraag om hun mederking aan de Mattheüs Passion te verlenen. Jim Bakkem. Carola Smit, Hind, Peter Lusse en Rob de Nijs zijn druk bezig om één nummer uit dit stuk onder de knie te krijgen. De eerste uitzending hiervan is net vanavond geweest. Hoewel ik niet echt een fan van de EO ben, heb ik dit met plezier zitten kijken en ik zal het zeker blijven volgen tot de uiteindelijke opvoering.

hanscke Zaterdag 21 Maart 2009 - 8:40 pm | | Standaard

tien reacties

Elmar

De mattheus Passion is een prachtig stuk, ik kan er enorm van genieten!
Helaas heb ik het programma van de EO gemist, maar gelukkig is er uitzending gemist en kan ik de schade morgen inhalen.
groetjes en een fijne zondag!
Elmar

Elmar, (E-mail ) (URL) - 21-03-’09 21:30
Me!

Een prachtig stuk, maar aan mij niet besteed. Ik hou het bij de modernen, en de achterliggende godsdienstige zaken zijn voor een aanhanger van het Boeddhisme niet relevant.

Me!, (E-mail ) (URL) - 21-03-’09 22:53
Hanny

Wat fijn dat je een keer een uitvoering van de Mattheüs Passion hebt kunnen bijwonen. Het zou inderdaad jammer zijn als dit stuk niet meer opgevoerd kan worden door amateurkoren omdat het te duur wordt.
Eenmaal heb ik de uitvoering live meegemaakt in de Grote Kerk in Den Haag en verder keek en luisterde ik ieder jaar naar de tv.
Ik had gehoord over de popartiesten, maar wist niet dat het vanavond al begon. Ook ik ben zeker van plan, net als Elmar, naar uitzending gemist te kijken.

Hanny, (E-mail ) (URL) - 21-03-’09 23:17
marjolijn

Mooi stuk, fijn dat je met je vader naar de uitvoering bent geweest.
Fijne zondag.

marjolijn, (URL) - 22-03-’09 06:46
Renesmurf

Ik heb daar dan weer niks mee.
Ik ben meer geintereseerd in nieuwe muziek.
Maar het is fijn dat andere mensen ook aan hun trekken komen.

Renesmurf, (URL) - 22-03-’09 16:14
Redstar

Ik vind Opera geweldig, maar een koor kan me niet bekoren. Maar dat maakt niet uit. Jij bent een leifhebber van dit en daar gaat het om :-)

Redstar, (E-mail ) (URL) - 22-03-’09 19:32
f r e d

mattheus ken ik niet, maar ik barst van de passie………

f r e d , (URL) - 22-03-’09 21:19
fialas

als het slotkoor van de Mattheus wegsterft is het of je een ander mens bent geworden..Er is dan een voelbare verbondenheid van publiek en uitvoerenden..Ton Koopman kan hem dit jaar niet uitvoeren in Naarden doordat een commissie van Plassterk de subsidie heeft ingetrokken.

fialas, (E-mail ) (URL) - 22-03-’09 21:42
Xiwel

Ik weet niet of die ‘pro’s’ gewoon een redelijke vergoeding vragen (reiskosten en uurloon) of dat het is wat de gek er voor geeft. Zeg maar het bonussensysteem van een doorsnee bank. In dat laatste geval zullen die ‘pro’s’ ook een schappelijkere vergoeding kunnen vragen.

Xiwel, (URL) - 23-03-’09 11:12
fialas

@ Xiwel: voor het uurloon, repeteren en studeren meegerekend, dat een zanger krijgt zou een poetshulp niet eens het bed uitkonen.

fialas, (E-mail ) (URL) - 26-03-’09 12:13
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.