TOEPASSING VAN GPS


Het was heel erg wennen en het duurde ook wel lang, maar stukje bij beetje komt het gevoel, dat ik het naar mijn zin krijg in mijn nieuwe arbeidssituatie. Ik kan steeds beter onder woorden brengen wat ik wel en wat ik niet als prettig ervaar. 

Eén van de leuke dingen is, dat ik weer eens heel andere vakliteratuur onder ogen krijg. Was het bij Welzijn vooral de 'Klik', een (vak)tijdschrift gericht op de gehandicaptenzorg en de vaktijdschriften over Kinderopvang, nu lees ik drie totaal andere bladen met daarin onderwerpen die voor mij helemaal nieuw zijn. Het is heel veel op de oudere mens gericht, althans het is vakliteratuur voor de verzorging. "Denkbeeld" heet een tijdschrift voor de geriatrie te zijn en de inhoud is er dan ook naar. Wat te denken over een artikel met als kop: Haute cuisine voor mensen met dementie.

Maar het allermooiste artikel wat ik sinds tijden in een vakblad las, is toch wel: Langer thuis blijven met behulp van GPS. Hierin wordt beschreven hoe iemand zijn vrijheid weer terug kreeg dankzij dit systeem. 'Ergens naar toe moeten' en 'niet opgesloten willen zijn' zijn herkenbare emoties bij dementie, maar vaak is het niet meer veilig om de beginnend dementerde zijn gang te laten gaan. De weg terug naar huis is voor hen soms moeilijk te vinden en als zo iemand dan lange tijd niet thuiskomt ontstaat er paniek.

Met gebruik van een alarmsysteem met GPS-locatiebepaling lijkt dit probleem voor een deel opgelost. De dwalende persoon is door middel van dit systeem altijd op te sporen. De persoon in kwestie moet wel altijd een apparaatje bij zich hebben. Uiteraard moet er voor gezorgd worden dat de ontvanger opgeladen blijft, maar wanneer de zwervende persoon het huis verlaat kan hij met de computer gevolgd worden. Via Google Maps kan er op straatniveau gezien worden waar hij is. Heel aardig wordt beschreven hoe de vrouw van haar dementerende en daardoor zwervende man met behulp van haar zoon en Windows Vista voor senioren heeft geleerd een laptop te gebruiken en nu met dit systeem kan werken.

Ik vond het uiterst boeiend om dit te lezen. Dat komt natuurlijk ook omdat de onderwerpen helemaal nieuw voor mij zijn, maar wat dit betreft is het wel: Afwisseling van voer doet lezen 

hanscke Woensdag 25 Maart 2009 - 10:01 pm | | School perikelen

negen reacties

Me!

Mijn vader is ook al diverse malen “kwijt” geweest. Het lijkt me een uitkomst…

Me!, (E-mail ) (URL) - 25-03-’09 22:54
Hanny

Gelukkig dat je wat je werk betreft wat beter in je vel komt te zitten.
Het lezen is meteen een goede bezigheid nu je wat minder mobiel bent. Geweldig idee om de GPS te gebruiken tegen verdwalen. Dat kan een hoop ongerustheid wegnemen.

Hanny, (E-mail ) (URL) - 26-03-’09 00:58
marjolijn

Ja, ontwikkeling en innovatie, staat voor niets.
De wereld wordt steeds groter.
Fijn dat het beter gaat met jou.

marjolijn, (URL) - 26-03-’09 05:38
f r e d

ik hoop er nog lang van verschoond te blijven; alhoewel velen mij toch als zwerver betitelen; but that’s another story.

f r e d , (URL) - 26-03-’09 06:57
Michiel

Die techniek is al een jaar of tien in gebruik bij zendamateurs onder de naam APRS.

Michiel, (URL) - 26-03-’09 09:05
fialas

mijn protegée Doris mag nog steeds alleen de straat op, ze heeft dan een vaste route, of naar het Vrijthof of naar het park en dan soms over de voetgangersbrug helemaal naar de bibliotheek.Ze komt altijd wel weer terug, maar toch vind ik het eng.
Ik zal eens vragen of in haar instelling ook met GPS gewerkt gaat worden.

fialas, (E-mail ) (URL) - 26-03-’09 12:16
Soofy

Een positieve “Big Brother” :-)

Soofy, (URL) - 26-03-’09 16:10
Elmar

Dit was ook een geweldige uitvinding voor mijn schoonmoeder geweest!
Het werkt natuurlijk alleen maar als de oudere het gps systeem bij zich houdt, het kan denk ik soms nodig zijn om het in de vorm van een enkelband te doen die niet door de drager verwijderd kan worden.
groetjes,
Elmar

Elmar, (E-mail ) (URL) - 26-03-’09 16:41
Renesmurf

Het is een geweldige uitvinding, en goed bedacht voor zulke mensen. Daar kunnen ze veel aan hebben, en zo kunnen ze ook wat langer zelfstandig blijven. Al was het alleen voor de zekerheid.

Renesmurf, (URL) - 27-03-’09 22:52
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.