GUPPEN WORDEN VOLWASSEN


.

(klik)

De tijd gaat snel. Het schooljaar is bezig zich op te maken voor de finale. Na de meivakantie moeten de eerstejaarsleerlingen voldoende toegerust zijn om echt kennis te gaan maken met het werkveld. Hoewel het nog niet helemaal de echte beroepspraktijkvorming is, zoals stage tegenwoordig genoemd moet worden, gaat, maar het nog onder de noemer werkveldoriëntatie valt, wordt het nu toch echt heel serieus voor de dames en de enkele heer. Tot aan de zomervakantie zullen zij twee dagen per week in diverse verzorgingshuizen, enkele verpleegtehuizen en in enkele woonvormen voor verstandelijk gehandicapten ingezet gaan worden. Weliswaar als boventallig, maar toch. De meeste leerlingen hebben er zin in, eindelijk de praktijk in. En als dat lukt volgt na de zomervakantie de echte stage. Ik vind dat altijd een mooi moment. Vanaf nu verandert de leerling in rasse schreden van soms nog wat een dwarse puber tot een meestal heel plezierige jong volwassene die bezig is om haar plekje in de wereld op een verantwoorde wijze in te gaan nemen.

O jawel, in het afgelopen schooljaar is er zeker al het één en ander gebeurd. De presentatie van zichzelf, de praktijktoets waarbij gewerkt wordt met "simulanten", mensen die vrijwillig als patiënt willen spelen, de begeleidingsgesprekken en de kennis, dit alles heeft er toe bijgedragen dat deze leerlingen zich ontwikkeld hebben. In zo'n jaar gebeurt er heel veel en het gaat in een rap tempo. Maar misschien is het wel een natuurwet dat de ontwikkeling in de jeugd snel moet gaan, want als ik nu naar de visjes in mijn aquarium kijk dan gaat die ontwikkeling ook in een sneltreinvaart.

Het zal ongeveer zes of zeven weken geleden zijn dat ik hele kleine speldenknopjes in het aquarium zag. Ik kon toen nog niet uitmaken of het guppen of platies waren, totdat ik op een dag ontdekte dat acht hele kleine visjes een beetje een oranje kleur kregen. Eentje, nummer negen, niet. Dat is een prachtige gup geworden. De acht platies groeien als kool en ze zijn al hard op weg net zo groot te worden als de moeder. De vader heeft kort na de geboorte van kleine de visjes helaas het leven gelaten. Maar acht nieuwe vissen ter vervanging van die éne vader is een beetje veel. Ze laten zich graag zien, maar ze laten zich moeilijk fotograferen. Kennelijk zijn ze bang. Zij staan vast niet te trappelen om zich elders te gaan ontwikkelen, zij hebben het hier wel naar hun zin. Maar ik zal in de toekomst wel een probleem met hen krijgen. Als deze acht echt volwassen zijn en zich ook weer gaan voortplanten dan wordt mijn klasje platies veel te groot. Bovendien ontstaat er dan een vorm van inteelt. Hoe ik dit moet gaan oplossen weet ik nog niet.

Soms is het begeleiden van leerlingen toch stukken eenvoudiger dan het houden van vissen.

hanscke Zondag 19 April 2009 - 8:55 pm | | Standaard

tien reacties

Me!

Stel je voor, verpleegsters die zich voortplanten als guppies… Er zou een absoluut walhalla ontstaan.

Me!, (E-mail ) (URL) - 19-04-’09 23:41
Me!

Oeps, als ik het nalees… Het is absoluut niet vrouwonvriendelijk bedoeld, integendeel, meer als een visie.

Me!, (E-mail ) (URL) - 19-04-’09 23:43
marjolijn

Ja, mooi he, die mooi groeiende jonge wezens,(mens en dier)
Geniet er van!!

marjolijn, (URL) - 20-04-’09 07:56
Renesmurf

Dieren doen altijd wat ze zelf willen, nou ja, meestal.
Hoe dan ook, ze zijn lastig.

Renesmurf, (URL) - 20-04-’09 20:24
noordmiep

jaja ik weet het wel..maar toch een beetje rust…grin
mijn dochter is nu idd met haar laatste dingen bezig voor school, haar stage bij de demente bejaarden sluit ze zo bijna af, en dan? werk zoeken he. Maar idd ze veranderen dan in jong volwassen en plezierige mensen ook het hoofstuk puber sluiten ze dan af.

noordmiep, - 20-04-’09 23:19
Hanny

Kleine meisjes en jongens worden groot. Zeker als ze aan het “echte werk” gaan beginnen, gaat het hard. Prachtig om dat te mogen begeleiden. Het begeleiden van platies en guppies is ook prachtig. Van platies heb ik geen verstand. Van guppies weet ik dat het water niet al te warm moet zijn, dan planten ze zich niet zo snel voort.

Hanny, (E-mail ) (URL) - 21-04-’09 01:21
f r e d

ik vind een aquarium best mooi…………bij een ander.

f r e d, (URL) - 21-04-’09 12:05
Elmar

Leuk om die ontwikkeling te zien van puber naar jong volwassene!
Ik heb vroeger ook een aquarium gehad, en die platies konden er wat van! ;-)
groetjes,
Elmar

Elmar, (E-mail ) (URL) - 21-04-’09 21:19
Vrouwke

Jij zit dus met een platies probleem.
Pffffffffff….
Helaas, ik kan je geen raad geven. Echt niet.
Als het nou over kippen ging…

Vrouwke, (E-mail ) (URL) - 22-04-’09 14:37
Thérèse

Grappige vergelijking tussen die leerlingenen die jonge visjes. Ja, soms gaat iets in een stroomversnelling, zoals bij die jonge mensen. En die visjes? Ik weet het niet. Ik heb zelfs nog nooit van ‘platies’ gehoord.
Ach, je verzint wel wat, denk ik.
Groetjes Th.

Thérèse, (E-mail ) (URL) - 22-04-’09 18:17
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je de vraag beantwoorden met een cijfer.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.