DE `BTÃ?WE

Meivakantie

Alweer een jaar verder. Had ik het vorig jaar tijdens de meivakantie in Zeeland prima naar mijn zin, dit jaar is het in de Betuwe zeker niet minder het geval geweest. Al een paar jaar wijken we van het geijkte patroon af door niet steeds opnieuw naar de voor ons bekende plekjes terug te keren. De Veluwe en Drenthe kan ik wel als bekend terrein aanmerken. Tegenwoordig mag ik graag met de kaart van Nederland voor mijn neus een plek opzoeken waar ik niet of nog nauwelijks ben geweest. Met grote haast over een autoweg er door heen geraced, mij even afvragend of Zaltbommel een leuk stadje zou zijn….

Ja, dat is zeker een leuk stadje. Vanaf de SVRcamping was het ongeveer 4 kilometer lopen en daar zijn we de eerste dag mee begonnen. Tot vijftien kilometer lopen gaf de voet in de eerste dagen weinig problemen en daar heb ik dankbaar gebruik van gemaakt. Al lopend heb ik het rivierenlandschap goed op mij in kunnen laten werken èn in een week zien veranderen. In het begin van de week was er nog wat bloesem aan de fruitbomen, maar het hoogtepunt was eigenlijk al voorbij. Misschien viel daarom mijn oog meer op de knotwilgen, al dan niet geknot. Aan het eind van deze week hadden de geknotte bomen al een aardig pruikje. De meidoornen kwamen tot bloei en met hun witte bloesem werden ze, gelijk als vele bruidjes in het wit, een lust voor het oog met de daarbij behorende zoete geur.

De laatste dagen konden de wandeltochten maar kort zijn vanwege de toch weer opspelende pijnlijke voet, maar er was zoveel te zien. De prachtige bermen met het witte fluitenkruid, het gele koolzaad er door heen gevlochten en hier en daar een blauwe bloem en dat alles staande op een groene ondergrond.

Ook was het een genot om door al die mooie stadjes te kuieren. Geldermalsen, Buren, Rossum, Heukelum of Deil of Tuil, het is maar een willekeurige greep uit de vele mooie stadjes en dorpjes die de `Btúwe rijk is. De tuinen van Appeltern zijn mooi, slot Loevestein is mooi, maar naast alles wat ik zoal genoemd heb mag ik toch zeker niet die kleine slingerende dijkjes en de uitzichten op diverse wateren vergeten te noemen. De rivieren die op vele plaatsen een doorgaande weg van plek A naar plaats B beletten, maar juist door de begrenzingen die zij scheppen, spelen zij hun eigen spel. Een prachtig stukje Nederland. Foto's  volgen nog.

hanscke Zaterdag 02 Mei 2009 - 4:40 pm | | Standaard

negen reacties

Me!

Volgens mij ben ik daar ook nog nooit geweest. Hooguit op doorreis…

Me!, (E-mail ) (URL) - 02-05-’09 17:31
Hanny

Ik geloof graag dat je het mooi gevonden hebt, want het is daar mooi. Zeker nu in de lentetijd!
Gelukkig dat je toch wandelingen hebt kunnen maken!

Hanny, (E-mail ) (URL) - 02-05-’09 17:53
Elmar

Zo te horen heb je genoten Hanscke!
Gelukkig kon je al weer een aardig eindje uit de voeten! ;-)
Ik ben benieuwd naar de foto’s!
groetjes en nog een fijne zaterdagavond!
Elmar

Elmar, (E-mail ) (URL) - 02-05-’09 20:35
f r e d

lees ik daar nu fluitenkruid…..?? bestaat het echt dan??

f r e d, (URL) - 02-05-’09 22:11
nans

zit ik vandaag in de auto,op weg naar Venlo, vraag ik me hardop af of Zaltbommel niet een leuk plekje zou zijn om eens rond te neuzen, bv. na een rit op de motor over de dijk langs het water….. Zo te lezen moeten we dat maar eens gaan doen dus! grinnik! Fijn dat je een mooie vakantie hebt gehad, sterkte met de voet!
grrtz

nans, - 02-05-’09 23:19
Renesmurf

Zaltbommel is zeker mooi, van horen zeggen.
Heel nederland is wel mooi.

Renesmurf, (URL) - 02-05-’09 23:48
marjolijn

Fijn dat je genoten hebt.
Ja, Nederland heeft echt mooie plekjes.
Welkom thuis weer hé, en nu nog maar lekker even nagenieten.

marjolijn, (URL) - 03-05-’09 06:44
Merlijn

En gelijk heb zin om ook maar eens een weekje vrij te nemen … Wel weer waardeloos van je voet, succes ermee !

Merlijn, (E-mail ) (URL) - 03-05-’09 12:56
Xiwel

Een paar jaar terug was ik voor het eerst in Zaltbommel en dat is idd een leuk stadje. Ammerzoden trouwens ook, net als Buren, Tiel, Leerdam en Culemborg wat ik al eerder had bekeken. Geldermalsen heb ik alleen vanuit de trein gezien.

Mochten jullie er nog niet geweest zijn, dan kan ik Grave, Heusden, Willemstad, Gorinchem, Brielle, Wijk bij Duurstede, Amerongen en Naarden ook aanraden.

Xiwel, (URL) - 03-05-’09 13:57
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.