STINKEN


Een paar weken geleden hoorde ik iemand uit de politiek deze uitdrukking gebruiken. Je stinkende best doen. Ik had hem ooit wel eens eerder gehoord, maar ik vond en vind het een uitdrukking van niks. In de afgelopen week hoorde ik op de radio opnieuw iemand deze uitdrukking gebruiken en nu maalt dat al dagen in mijn hoofd en het wil maar niet verdwijnen. Als het nu nog een leuk gezegde was, maar nogmaals, ik vind het foeilelijk en ik zou het zelf dan ook nooit gebruiken. Toch herhaal ik heel stilletjes in mij zelf steeds maar weer die woorden. Misschien om aan mijzelf te bewijzen dat het echt geen mooie uitdrukking is en dat het bovendien niet klopt. In ieder geval niet in mijn belevingswereld. Je stinkende best doen. Stinken duidt op een onprettige geur. Ik kan er niets aan doen maar ik associeer het telkenmale met het ruiken van een onwelriekende scheet. En nu gebeurt het steeds, dat, als ik zoals deze week bijvoorbeeld, heel erg druk bezig ben om het onderwijsprogramma voor het eerste jaar bij te stellen waardoor er meer samenhang komt wat de kwaliteit ten goede komt, op eens die rare uitdrukking door mijn hoofd schiet: ik doe nu dus mijn stinkende best om er wat goeds van te maken. Hetzelfde gebeurde vanmiddag in de tuin. Opeens flitst het door mij heen: Nu doe ik dus mijn stinkende best om er weer wat moois van te maken. En terwijl ik dit schrijf, gaat  het door weer mij heen, ik doe ondanks alle drukte toch mijn stinkende best om er een mooi stukje van te maken. En daar zit wat mij betreft de knoop. Stinken en iets moois past niet bij elkaar.
hanscke Zaterdag 09 Mei 2009 - 5:39 pm | | Standaard

dertien reacties

Xiwel

http://www.merriam-webster.com/dictionar..]]

In het Engels bestaat het ook en naast geur betekent het ook daar ‘ontzettend’. Je kan ook daar ‘stinkend rijk’ zijn.

Xiwel, (E-mail ) (URL) - 09-05-’09 18:32
marjolijn

Haha, toch vind ik het wel leuk, ook hoe je het schrijft.
Het is een uitdrukking die hier in het zuid-westen veel gebruikt wordt. En klinkt mij in het geheel niet vreemd.
Fijne dag voor morgen, hé!!

marjolijn, (URL) - 09-05-’09 20:17
Elmar

‘Stinkend’ rijk zijn waar Xiwel het over heeft, heeft een historische achtergrond. Alleen als je vroeger veel geld had, m.a.w. rijk was, kon je, je veroorloven om in de kerk begraven te worden. Omdat de boel niet voldoende afgedicht werd, ging de kerk al gauw stinken door de ontbindende lichamen. En zo onstond de uitdrukking ‘stinkend’ rijk zijn. Het heeft dus niets met jou stinkend te maken. Maar waar dat ‘je stinkende best doen’ dan weer vandaan is gekomen? Geen idee. Maar je hebt gelijk stinken en iets moois passen niet bij elkaar, en net als jij gebruik ik die uitdrukking dus ook nooit.
groetjes en een fijne zondag!
Elmar

Elmar, (E-mail ) (URL) - 09-05-’09 20:25
Me!

Ik ken het wel, maar gebruik het ook nooit. Voor mij betekend dat je het net niet goed gedaan heb…

Me!, (E-mail ) (URL) - 09-05-’09 21:14
nans

ik ken m wel, ik gebruik hem zelden, maar het viel me op dat ik de uitdrukking tegenwoordig vaker hoor dan een paar jaar geleden, misschien meer in opkomst…hype-je?
grtzz

nans, - 10-05-’09 10:18
gala

hahahahaha…maar dankzij dat je stinkende best doen is het wel een grpaaig blog geworden ;0

gala, (URL) - 10-05-’09 14:15
Renesmurf

Ik vind uiterste best een betere uitdrukking.
Stinken is vies.
Stinkend rijk, daar zit dan weer wat in.

Renesmurf, (URL) - 10-05-’09 16:28
Wieneke

Maar misschien houdt het ook in dat je dan heel hard werkt en dus gaat transpireren en dat dan… nou ja.

Wieneke, - 11-05-’09 09:29
Carola

Wat Wieneke zegt daar dacht ik ook aan. Zo van ‘ik heb er wel voor moeten zweten’..maar ik zou het inderdaad ook niet gauw gebruiken. Net als heel veel andere nieuwerwetse nederlandse uitdrukkingen trouwens maar dat komt omdat ik al 15 jaar weg ben uit Nld. Dan lees ik wel eens zo’n uitdrukking maar ze worden niet echt ‘eigen’ omdat ik ze niet vaak genoeg hoor.

Carola, (URL) - 11-05-’09 10:19
f r e d

ik doe mijn best…; ik rook wel, maar stink niet…….

f r e d, (URL) - 11-05-’09 14:51
hanscke

Service Temporarily Unavailable
The server is temporarily unable to service your request due to maintenance downtime or capacity problems. Please try again later.

Bovenstaande melding kreeg ik wer toen ik bij je wilde reageren. Mijn reactie die ik kwijt wilde staat hieronder .
Je stinkende best doen is mi iets moois maken waarvoor je je echt ‘in het zweet’ hebt moeten werken. Ik heb er geen moeite mee om ‘m te gebruiken.
groetjes, Martha

hanscke, (E-mail ) (URL) - 11-05-’09 16:05
Hanny

Ik geloof dat deze uitdrukking veel door voetballers wordt gebruikt. Als zij alles uit hun lijf halen om te winnen, gaan ze zweten, dus stinken.

Hanny, (E-mail ) (URL) - 12-05-’09 02:01
fialas

dit is weer zo’n uitdrukkig die is begonnen in het circuit van bedrijfsleven en media, en die langzaamaan de taal vergiftigt. Ik hoorde hem al 22 jaar geleden door een kwakbol die bij de NOS dienst deed als crisismanager. Opgeklommen uit de lawaaibak van de sportjournalaistiek, en nu een bobo die succes heeft gehad met zijn aanpak tot verdomming van radio en tv.

fialas, (E-mail ) (URL) - 13-05-’09 10:30
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.