GEEN AUTOMATISCHE BEURS


Ding dong, de bel gaat. Meestal doe ik open, maar nu in deze weken dat ik weinig mag lopen dus niet. "Arme collectanten", denk ik als P. opstaat om naar de deur te gaan, want meestal geeft hij niets. Ik ben het daar niet altijd mee eens, maar we hebben afgesproken elkaar daarin vrij te laten. Het is in onze visie niet strikt noodzakeljk om binnen het huwelijk altijd dezelfde denkbeelden en opvattingen te moeten hebben. Dit keer duurt het even voordat de persoon weer vertrekt en ik hoor P maar praten.

"Was het moeilijk vol te houden om niet te geven?" vraag ik P. als hij weer in de kamer komt. "Nee, het zat anders. Jij bent nu eenmaal lid van de Oranjevereniging en dat moet gewoon betaald worden, maar de dame vroeg of ik ermee accoord ging dat het volgend jaar automatisch van de rekening afgeschreven gaat worden. En dat willen wij niet. Ik heb tegen haar gezegd dat we dan net zo goed onze portemonnee op straat kunnen leggen en tegen iedereen zeggen haal er maar uit wat je nodig hebt". Met het uitspreken van deze woorden overhandigt hij mij het bewijs van lidmaatschap.

Ik zie het bedrag. Het gaat om vijf euro, eenmaal per jaar en ik geef P. helemaal gelijk. Waar gaat het nu helemaal om. Bij grote logge instanties kan ik me bij die automatisering nog wel iets voorstellen. En het niet toestaan van automatisch incasseren gaat steeds meer kosten. Dat is een reden dat we er niet altijd onderuit kunnen. Maar dit? Nee hier zou ik ook geen toestemming voor gegeven hebben. Hierover zijn we het samen  wel eens.

hanscke Vrijdag 15 Mei 2009 - 8:52 pm | | Standaard

tien reacties

nanos

P. heeft gelijk. Ik zeg dat ook altijd, dat van die portemonnee. Alleen leg ik hem dan op tafel.

nanos, (URL) - 15-05-’09 21:48
Renesmurf

Dat kan ik me wel voorstellen.
Maar het is wel makkelijk natuurlijk, dat automatische.

Renesmurf, (URL) - 16-05-’09 00:43
Hanny

Wij hebben ook een bloedhekel aan automatisch overmaken. Je bent dan geen baas meer over de eigen portemonnee. Helaas kun je onder sommige niet uit.

Hanny, (E-mail ) (URL) - 16-05-’09 01:15
marjolijn

Nee, soms kun je er niet onderuit, maar ik blijf ook liever baas over eigen beurs.
Fijn weekend, meis.

marjolijn, (URL) - 16-05-’09 06:46
Elmar

Doordat ze het automaitsch gaan doen houden ze meer over van die vijf euro, het versturen van acceptgiro’s is nu eenmaal veel duurder.
Dus ik snap die Oranjevereniging wel.
Dat van die portemonnee gaat ook niet op want je geeft toestemming voor een bepaald bedrag en je kunt het ook nog terug draaien binnen dertig dagen.
Je blijft dus nog steeds baas over eigen portemonnee, maar ik kan me best voorstellen dat je niet alles automatisch wil betalen.
groetjes en een fijn weekend,
Elmar

Elmar, (E-mail ) (URL) - 16-05-’09 12:03
Me!

Hier gebeurt het meeste automatisch en alles via internet. Maar daarvoor zit ik in de ICT.

Me!, (E-mail ) (URL) - 16-05-’09 18:07
Vrouwke

Eerlijk gezegd zie ik het probleem niet zo. En juist bij een klein bedrag vind ik het de moeite niet waard om me er druk om te maken. De strijkstok wordt er veel korter door en dus komt het geld meer terecht op de plek waar ik het hebben wil.

Fijne zondag.

Vrouwke, (E-mail ) (URL) - 17-05-’09 12:44
Thérèse

Grappig. Tot nog toe kende ik helemaal niemand die lis is van een Oranjevereniging, maar nu wel. Goh….ach. dat automatisch betalen of niet, dat maakt mij, in veel gevallen, niet zo veel uit.
Ben je al lang lid van deze vereniging?

Thérèse, (E-mail ) (URL) - 17-05-’09 12:46
Merlijn

Nouja, handig is dat automatisme natuurlijk wel. En je kan het gewoon terug laten boeken als je het een keer niet eens bent met een afschrijving.

Merlijn, (E-mail ) (URL) - 17-05-’09 15:42
Carola

Juist handig toch, automatisch. Tenzij je niet weet of je wel lid wilt blijven maar anders kan het toch niet gemakkelijker? Ik doe alles wat mogenlijk is automatisch, hoef ik nergens aan te denken. Mijn rekeningoverzicht zie ik vaak genoeg om het terug te kunnen draaien als ik denk ‘hier klopt iets niet’. Maar dat is nog nooit voorgekomen.

Carola, (URL) - 19-05-’09 11:00
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.