ZIEKTE VAN DEUX


                                                             klik

Het begint steeds meer tot mij door te dringen, ook ik lijk wel een beetje aan de ziekte van DEUX te lijden. Terwijl ik netjes op de bank zit met mijn rechtervoet liggend op een bankje voor mij en ik kijk wat om mij heen, begin ik opeens toch enigszins te transpireren. Niet van het harde werken, hoewel, rust houden is voor mij toch een hele grote klus, wat mij erg veel moeite en energie kost, maar nee, daar ga ik niet van transpireren. Nee, het is die ziekte van DEUX. Als ik rechtuit naar buiten kijk zie ik eerst in de vensterbank twee dezelfde bruine bloemtpotten met orchideeën die op het krijgen van nieuwe bloemen staan te wachten. Te saai om te fotograferen. Dan zie ik twee rode meidoornen, weliswaar in deze tijd van het jaar prachtig bloeiend, maar toch twee...... En onder de twee meidoornen bevinden zich twee polletjes blauwe bloemen. Kijk maar.
Waar zou die ziekte van DEUX toch vandaan komen zo vraag ik mij af. Opeens schiet een mogelijk antwoord mij in de gedachten. Was Jan des Bouvries hier niet verantwoordelijk voor? Ik mijmer wat verder over de symboliek van twee. Het doet mij teruggaan naar een gedachte van een paar dagen geleden. Hoe langer een echtpaar bij elkaar is, hoe meer de echtelieden een twee-eenheid lijken te worden. Als je met elkaar trouwt, is het grootste part van het leven terug te voeren naar een afzonderlijk leven. Wanneer men meer dan dertig jaar met elkaar getrouwd is, wordt het part van het leven wat men gezamenlijk heeft doorgebracht steeds groter ten opzichte van het stukje afzonderlijk leven. En toch is het een noodzaak om elk een eigen persoon te blijven. Ik zucht. Natuurlijk blijft elk mens een eigen persoonlijkheid. Elk bloempje verschilt toch ook van de ander, hoeveel ze ook op elkaar lijken. U kunt de proef op de som nemen door de foto hieronder goed te bestuderen.
 de foto's  zijn aan te klikken voor een groter formaat.
hanscke Dinsdag 19 Mei 2009 - 3:15 pm | | Standaard

tien reacties

Elmar

Alles twee aan twee en dan nog onderling symmetrisch ook, ach als Berlage kenner kan ik er geen bezwaar tegen hebben natuurlijk!;-)
Inmiddels zijn mijn man en ik twintig jaar getrouwd en bijna dertig jaar bijelkaar, we zijn langer bij elkaar dan dat we dat niet zijn, we zijn een eenheid, maar blijven onze eigen dingen doen!
groetjes,
Elmar

Elmar, (E-mail ) (URL) - 19-05-’09 22:47
fialas

ja dat is het, je houdt van symmetrie, symmetrie geeft evenwicht. M.
en G. hebben hun hele enorme tuin op symmetrische grondslagen aangelegd.
Maar de vorst heeft er lelijk de klad in gebracht. Eén palm is doodgevroen de andere staat er nog. Nu kantelt de tuin, zegt M.

fialas, (E-mail ) (URL) - 19-05-’09 22:56
Me!

En daarna willen veel mensen weer van elkaar af, zijn de kinderen groot en slaat de verveling toe. Ne pas de deux wordt het dan.

Me!, (E-mail ) (URL) - 19-05-’09 23:35
Renesmurf

Je komt in elk geval wel tot diep nadenken toe, en dat werkt ook rustgevend, op den duur.

Renesmurf, (URL) - 20-05-’09 00:10
Hanny

Ik heb er nooit zo over nagedacht, maar nu je het zegt. Ook hier in huis zijn symptomen van deze ziekte zichtbaar.

Hanny, (E-mail ) (URL) - 20-05-’09 01:18
nans

Heb me er ook wel eens over verwonderd, dat uiteindelijk elk blaadje aan de zelfde boom toch anders is…prachtig idee vind ik dat. Ieder is toch een eigen uniek wezen.
En je plaatjes van de tuin zijn heerlijk kleurijk, of ze nou in grote aantallen of liefelijk met zijn tweeen komen…
grtz

nans, - 20-05-’09 09:22
ton

Dus daarom haal ik steeds de twintig jaar samen maar niet…

ton, (E-mail ) (URL) - 20-05-’09 11:01
marjolijn

Ja, wat je allemaal ontdekt als je gekluisterd bent aan de stoel.
Toch wel leuk hoor.

marjolijn, (URL) - 20-05-’09 13:41
Thérèse

De symmetrie heeft Jan des Bouvries niet uitgevonden, hoor! Het bestaat al heel lang in tuinen, bv in die klassieke ‘Versailles-tuinen en in oude Engelse tuinen. Men vond het gewoon mooi en dat mag.
Alleen als alles symmetrisch moet worden, dan tja…zet ik wel eens mijn vraagtekens.
Ik ben al meer dan 40 jaar getrouwd met dezelfde persoon. We denken vaak opeens hetzelfde, maar we blijven totaal verschillend, gelukkig!
Een uitgebreid antwoord, hè? Heb je wat te lezen onder het rusten. Nee, dat zal niet meevallen. Het beste met je!!!

Thérèse, (E-mail ) (URL) - 20-05-’09 17:23
Ster

Je hebt nu wel de rust en tijd om over dit soort dingen na te denken ;) Het was mij eigenlijk nooit zo opgevallen, ga er vanaf nu eens opletten of dingen in mijn omgeving in deux zijn (ik heb wel twee katten…..;) )

Ster, - 21-05-’09 08:31
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.