AANSTEKEN


Het meisje uit het vorige blog inspireerde mij tot nog een blog, waar zij de aanleiding voor is, maar nu met een wat minder zwaar beladen onderwerp. Zij mocht in de uitzending van Paul de Leeuw op zondagavond zelf de kaars aansteken. Natuurlijk is het extra spannend met al die camera's op je gericht. Ik zag haar handje bibberen. De eerste keer afstrijken mislukte. Dat bracht mij in een flits terug naar het punt in mijn herinneringen dat ik zelf groot genoeg geacht werd om een lucifer af te mogen strijken. Ik vond het maar knap eng en ik weet dat ik het luciferstokje veiligheidshalve maar van mij afstreek in plaats van wat het meest gebruikelijk is, het houtje naar mijzelf toe te strijken. Ik ben het vrij lang een beetje eng blijven vinden, zo kan ik mij nu nog herinneren, maar uiteindelijk is het punt toch gekomen dat het tot een automatisme is verworden.

Tijdens het schrijven van dit stukje hoor ik dat er in de nieuwsdienst een berichtgeving is over het feit, dat leden van het koninklijk huis, ik heb in ieder geval de naam van Pieter van Vollenhove horen noemen, een bezoek hebben gebracht aan de ouders van de man die zoveel verdriet heeft veroorzaakt. Dit noopt mij om het toch in dit stukje te verwerken waardoor het minder luchtig zal worden dan dat het van oorsprong mijn bedoeling was. Ik hoop dat de ouders en verdere familie met dit bezoek en het aansteken van de kaars zich gesteund voelen en hieruit moed kunnen putten om verder te gaan met hun leven ondanks de afschuwelijke herinnering die zal blijven.

Toevoeging:

Om toch bij de herinnering van het aansteken van de lucifer te blijven eindig ik met de vraag of meer mensen zich het afstrijken van de eerste lucifer kunnen herinneren?

hanscke Donderdag 28 Mei 2009 - 10:30 am | | Actueel

vijf reacties

Me!

Buiten het feit dat er mensen gedood zijn door zijn toedoen is het uiteraard ook een zoon, familie, die plotseling is overleden.

Me!, (E-mail ) (URL) - 28-05-’09 14:51
marjolijn

Ook voor zijn ouders moet het een nachtmerrie zijn en tegelijk het verdriet van het verliezen van hun zoon.

marjolijn, (URL) - 29-05-’09 06:23
mysterycouple

Mijn eerste afgestreken lucifer kan ik mij niet herinneren, de laatste echter wel. Dit waren de lucifers voor de kaarsen die ik aanstak op de dag dat mijn moeder overleed en ik haar liet wegglijden in het schijnsel van het kaarslicht.
—————
Goed van P.van Vollenhoven om een bezoek aan de ouders te brengen, ik hoop dat het hen wat verlichting brengt in deze voor hun zo moeilijke tijd

mysterycouple, (E-mail ) (URL) - 29-05-’09 10:02
Renesmurf

Nee, ik herinner me dat niet echt meer.
Ik weet wel dat ik het niet stiekum deed, ik bleef het altijd een beetje eng vinden.
En nog steeds strijk ik van me af, of het moet een moment door mijn hoofd spoken.

Renesmurf, (URL) - 31-05-’09 01:50
f r e d

strijken gaat me tot de dag van vandaag niet goed af…….

f r e d, (URL) - 31-05-’09 10:43
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.