SOCIAAL?


Zij is dit jaar tot de meest sociale mens verkozen. Niet dat ik het daar wel of niet mee eens ben, van mij mag Erica Terpstra dat zijn, maar met haar uitleg over hoe ze hier toe heeft kunnen uitgroeien ben ik het niet eens. In de uitzending van Knevel en van den Brink legde ze wel erg veel nadruk op haar opvoeding. Ze gaf haar ouders, die overigens al geruime tijd aan het hemelen zijn, wel heel erg veel eer.

Het komt mij toch ietwat simplistisch over als je als zestigjarige vooral boogt op je genoten opvoeding. Natuurlijk weet ik ook wel dat er in de jeugd een basis gelegd wordt, maar het zou niet best zijn als dat het enige was. Treurig ook, voor degene die het als kind niet zo erg met zijn of haar ouders getroffen zou hebben. Maar gelukkig zijn er talloze mensen uit deze laatsgenoemde groep, die tot prima mensen zijn uitgegroeid en die bovendien ook heel sociaal zijn.

Kortom, ik ergerde mij aan haar would be vrolijke maar o zo oppervlakkige uitspraken. Als zestigjarige ben je tweederde van je leven volwassen en leef je je eigen leven, maak je je eigen keuzes al dan niet geënt op de zienswijze van de vroegere opvoeding. Mensen veranderen gedurende hun leven.  Veranderen door hetgeen ze meemaken i hun leven. Vrolijke gebeurtenissen, verdriet, telerustelling, ieder mens krijgt zo door het leven heen zijn eigen ervaringen en dat alles maakt de mens tot wat hij is.

En denk nu niet dat ik de zon niet in het water kan zien schijnen. Ik heb een prima opvoeding gehad, maar ik ben toch zeker niet meer dezelfde als toen ik twintig was. Ik heb heel veel bijgeleerd en dat heeft mij mede gevormd tot wie ik nu ben. Misschien ben ik over twintig jaar in grote lijnen nog wel dezelfde als wie ik nu ben, maar ik hoop toch wel iets te verschillen met het nu, want anders zou ik in mijn ogen die twintig jaar niet geleefd hebben. Natuurlijk zijn bepaalde karaktertrekken nog herkenbaar van toen ik twintig was en die zullen over twintig jaar ook nog herkenbaar zijn. Karakter is een duurzaam gegeven, maar niet helemaal onveranderlijk.

Misschien ben ik met dit blogje wel niet helemaal zo sociaal als Erica, maar ik ga liever meer voor het echte. Dat ligt meer in mijn aard.

hanscke Zondag 31 Mei 2009 - 11:35 am | | Actueel

elf reacties

Me!

Ik heb het idee dat alles haar in de schoot is geworpen. Dat het meer toevallig is.

Me!, (E-mail ) (URL) - 31-05-’09 12:39
Renesmurf

Een VVD er is nooit sociaal, dus Erica ook niet.
Ze mag wel blij zijn met haar opvoeding, ik ken ken mensen genoeg die dat niet hadden/ hebben, en zijn toch zeer sociaal.

Beetje stomme verkiezing ook.

Renesmurf, (URL) - 31-05-’09 14:28
Elmar

Of je sociaal bent is niet alleen te danken aan opvoeding, ik ben het met je eens Hanscke het ligt ook aan jezelf! Ik denk dat ze haar beter de jovialiteitsprijs hadden kunnen uitreiken!
groetjes en nog een fijne zondag!
Elmar

Elmar, (E-mail ) (URL) - 31-05-’09 15:04
Xiwel

Ik heb het programma niet gezien. Dat ga ik ook niet alsnog doen, ik hou niet zo van beide gastheren.

Toch kunnen ouders veel meer invloed hebben dan tot je 20ste. Daarna kunnen ze ook nog altijd een rol spelen bijvoorbeeld in het verwerken van tegenslagen. In bepaalde dingen die ik wel of niet doe herken ik steeds vaker 1 van mijn ouders. Toen ik opgroeide was me dat niet zo duidelijk. Zo was mijn moeder nogal van het doen en sociaal. Als ze merkte dat er iemand moeite had in het leven, dan bood ze snel hulp. Als kind vond ik dat best, ik had daar geen last van.

Tegenwoordig merk ik dat ik ook ‘zomaar aan mensen blijf hangen’ die ik hulp biedt. En nu ik daar meer op terug kan kijken, zie ik veel overeenkomsten daar in.

Ik ben niet zo’n Terpstrafan, maar zij heeft bepaalde eigenschappen die zeker sociaal-liberaal zijn. Zelf probeer ik ook sociaal-liberaal te zijn. Dat lijkt mij socialer dan gewoon ‘sociaal’. Die laatste groep wil nogal een betuttelend en doodknuffelend zijn. Meestal zorgen ze er voor dat de mensen in hun omgeving afhankelijk blijven en niet buiten de groep op eigen benen kunnen staan. Dat bijeffect is vaak onbedoeld, maar ik vind het wel a-sociaal.

Probleem is echter dat Erica al jaren in de verkeerde partij zit. De VVD is in het geheel niet sociaal-liberaal. D66, GroenLinks en delen van de PvdA hangen die lijn veel meer aan.

Xiwel, (URL) - 31-05-’09 15:15
marjolijn

Had er tot nu toe niets van gehoord.
Ben ook niet zo’n Terpstra fan, is me altijd net een beetje TE.
Heb ook helemaal niets met dit soort verkiezingen. Maar ja het is verkiezingen tijd hé, ze moeten wat.

marjolijn, (URL) - 31-05-’09 19:40
nanos

Het is sowieso een rare verkiezing. Er zijn honderden mensen minstens even sociaal als zij en misschien wel socialer. Hoe meet je dat dan?
Het is allemaal flauwekul.

nanos, (URL) - 31-05-’09 23:16
Ster

Je hebt helemaal gelijk: als zij sinds haar opvoeding niet meer veranderd is, dan heeft ze behoorlijk stil gestaan in haar ontwikkeling. Het is fijn voor haar dat zij zo’n goede basis heeft gehad. Maar ik heb nog meer respect voor mensen die ondanks (of dankzij?) een moeilijke start uit groeien tot fijne mensen.

Ster, - 01-06-’09 07:33
Geertje

Al ben ik bijna 46, toch merk ik dat mijn opvoeding nog steeds meespeelt.
Wel ben ik totaal anders egworden, zoals je schrijft.
Inderdad; je verandert in de loop van de jaren.
Waar ik leerde me afzijdig te houden, ben ik nu veel strijdlustiger en feller. Niet timide zoals je “hoorde te zijn” en luisteren naar je man (de Christelijke versie zoals een vrouw hoort te zijn).
Nee, ik geloof die optimistische praat ook maar ten dele.
Erica, of zij nou de meest sociale vrouw is? Ik weet in mijn omgeving wel hele duidelijke gevallen. En die lijken me socialer. Maar persoonlijk ken ik haar niet goed (en ook niet direct de behoefte ;-) )

Geertje, (E-mail ) (URL) - 01-06-’09 21:04
f r e d

bestaat die nog????

f r e d, (URL) - 02-06-’09 10:51
Thérèse

Ik ben het helemaal met jou eens. Zit daar een beetje kinderachtig te bazelen, volgens wat ik van jou begrijp, want ik heb het helemaal niet gezien……
Nee, ik ben ook meer voor het echte.

Thérèse, (E-mail ) (URL) - 02-06-’09 18:12
fialas

Terpstra sociaal, kom nou, ze is mediageil, ik vind haar een aanstelster met haar eeuwige grijns en haar gedoe over sport. Ze maakt in een advertentie in het ANBO-magazine ook reclame voor haar afslankmiddel.

fialas, (E-mail ) (URL) - 03-06-’09 22:41
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.