DALAÏ LAMA


Naast het nieuws over de verkiezingen sijpelt er in de berichtgevingen mondjesmaat wat informatie door over het bezoek van de dalaï lama. Toen mij van de week gevraagd werd wat ik nu van dat bezoek vond, moest ik tot mijn schande bekennen niet eens zo goed op de hoogte te zijn. Zelfs de Stupa in Hantum, nog geen tien kilometer bij mij vandaan, heb ik nog nooit met eigen ogen gezien. Het wordt hoog tijd om mij hierin eens verder te gaan verdiepen. Na wat onderzoek begrijp ik nu de commotie die is ontstaan over het bezoek van deze goeroe en de rol die de betrekkingen met China hierbij spelen. Tot 1950 was Tibet een zelfstandige natie waar China een eind aan gemaakt heeft. Vanaf dat moment wil China de dienst uitmaken en daarbij is geen ruimte voor een spiritueel leider. Dat dit verzet oproept is begrijpelijk. Wat de paus is voor de Rooms Katholieke kerk, is de dalaï lama voor het Tibetaans Boeddhisme.

Voor mij heeft het Rooms Katholicisme nogal wat poespas waar ik mij niet in kan vinden, maar het heeft zeker ook elementen wat ik als waardevol zie en niet wil onderschatten. Zo begin ik het Tibetaans Boeddhisme ook te zien. Tenzin Gyatso, dit is de naam van de huidige dalaï lama, deze term duidt niet één enkele persoon aan maar een lijn van elkaar opvolgende leiders, is door die reïncarnatie tot hoogste spiritueel leider geworden zijn. En hier wordt het voor mij wat vaag en haak ik wat dat betreft af. Ik neem wel aan dat deze dalaï lama met zijn spirituele aanzien vanuit deze kant met zijn inzichten een bijdrage aan onze wereld wil leveren wat mensen in geestelijk opzicht wil verrijken. Vanuit die gedachte kan deze man op een zelfde manier door onze regering ontvangen worden dan dat de paus destijds ontvangen is. Ook daar heeft China of geen enkel land iets over te zeggen gehad.

In ieder geval ben ik geprikkeld door dit onderwerp. Ik wil er meer van weten. Om te beginnen zal ik zeer binnenkort de Stupa in Hantum eens gaan bezoeken. Ik kan dat nog niet als een pelgrimstocht gaan lopen, maar op de fiets moet het toch zeker als een kleine bedevaartstocht te doen zijn.

hanscke Vrijdag 05 Juni 2009 - 11:52 am | | Actueel

twaalf reacties

Me!

ik ben ook een aanhanger van het Boeddhisme.

Me!, (E-mail ) (URL) - 05-06-’09 12:54
Elmar

Het blijft een moeilijke kwestie, hoe help je de Tibetanen het meest, door on speaking terms met china te blijven of door de confrontatie te zoeken. Ik denk dat de regering een aardige middenweg heeft gevonden door Maxime Verhagen met de Dalaï Lama te laten spreken.
groetjes,
Elmar

Elmar, (E-mail ) (URL) - 05-06-’09 13:45
marjolijn

Vanavond om half zes op nederland 2 kun je nog meer over hem te weten komen

marjolijn, (URL) - 05-06-’09 14:17
mikelodeon

Als je wil heb ik een prachtige dvd voor je te leen “cry of the lion” daarin wordt een heel stukje geschiedenis en de bemoeienis van China heel helder in beeld gebracht met authentieke beelden. De makers hebben er jaren over gedaan. Ik voel mij meer verbonden met het Bhoeddisme dan met mijn van huis uit Katholieke geloof.

mikelodeon, (E-mail ) (URL) - 05-06-’09 15:46
Thérèse

Een paar dagen geleden heb ik dat interview gezien met Twan…; ik kon niet alles goed volgen en vond ook niet dat hij altijd een ‘echt’ amtwoord had, maat het blijven vasthouden aan het geweldloze, dat vind ik wel héél goed. Dat hoort waarschijnlijk ook bij het Bhoeddisme. Ik ben daar niet echt in thuis.
Maak een kleine bedevaart, zou ik zeggen.

Thérèse, (E-mail ) (URL) - 05-06-’09 18:50
Renesmurf

Beetje raar om een leider te nemen vanwege reincarnatie, nog raarder dan vanwege geboorte.

Maar dat hebben we maar te respecteren.
Ik vind het jammer dat balkenende dat niet doet.

Renesmurf, (URL) - 05-06-’09 22:13
st@@rtje

Dit heeft alles met politiek te maken. Tibet was een vrij land met een eigen leider. Het land is veroverd en de leider verbannen. Tibet heeft niet om aansluiting bij China gevraagd. Het is treurig dat JP zich laat ringeloren door China en eigen (zakelijke) belangen.
Naar de stupa ben ik benieuwd Het zegt me niets

st@@rtje, (URL) - 06-06-’09 17:20
willem0

Ik moet niets hebben van welke religieuze leider dan ook. Van Balkenende trouwens ook niet. Het kan me dus eigenlijk niets schelen. Wel heb ik medelijden met de inwoners van Tibet die zuchten onder het juk van China. Hoe dit eindigt?

willem0, (URL) - 06-06-’09 20:32
nanos

De Dalai Lama was tot 1950 niet alleen de spiritueel leider, maar ook de wereldlijk leider in Tibet.

nanos, (URL) - 06-06-’09 21:41
Michiel

Ik heb ook niets met religie en die Dalaï Lama had wat mij betreft dan ook niet zo veel aandacht hoeven krijgen. Toch had Balkenende hem wel moeten ontvangen. Niet omdat het zo belangrijk is, maar juist omdat de Chinezen dat niet wilden. Wij bepalen zelf wie wij wel of niet ontvangen. Bovendien hebben Chinezen helemaal niet zo veel waardering voor mensen die te snel toegeven.

Michiel, (URL) - 06-06-’09 22:40
f r e d

het volgende bezoek schijnt aan centerparcs te zijn.

f r e d, (URL) - 07-06-’09 10:09
gala

een heel goed voornemen hanscke

gala, (URL) - 07-06-’09 11:53
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.