REUZENBERENKLAUW


(klik)

Van de orthopeed naar de reumatoloog is een volgende stap die ik met mijn voet moet gaan zetten. Vanmorgen toen ik naar huis reed, besefte ik dat ik in heel veel ogen toch echt bij de ouderen ga horen. En bij ouder worden horen nu eenmaal kwalen. Zo heb ik in mijn dertiger jaren misschien ook wel tegen mensen van ruim vijftig aangekeken. Misschien dacht ik toen ook wel: niet zeuren mens, het hoort er gewoon bij. Maar nu ik zelf op die leeftijd ben aangekomen voel ik mij nog helemaal niet oud. Niet ouder dan toen ik rog in de veertig was. Ik kon immers alles nog wat ik wilde. Nu kan dat (even?) niet. Ik geef de hoop nog niet helemaal op. Misschien hebben mijn verschillende kwalen als daar zijnde: de voet met de botontsteking, het prikkelbare darmsyndroom (waar ik gode zij dank de laatste maanden weinig last van heb) èn de psoriasis aan mijn handen wel met elkaar te maken. Misschien kan die reumatoloog daar haar licht eens over laten schijnen. De kwalen hebben alledrie gemeen dat het te maken heeft met een stoornis in het auto-immuun systeem. Misschien een blokkade ergens? De lange wachtlijst ervaar ik dan wel weer als en struikelblok, maar ik laat me er niet door uit het veld slaan. Ik wil oog blijven houden voor al het moois om mij heen. Ouder worden heeft ook wel leuke kanten. Door de jaren heen merk ik dat ieder jaar weer ergens anders oog voor heb. Zo was het mij tijdens de fietstochten al eens opgevallen, dat er wel heel veel reuzeberenklauwen komen. Ooit hebben wij zo'n reus in de tuin gehad, maar nadat we kennis hadden genomen, dat deze plant voor mensen niet altijd plezierig zijn, brandende plekken op de huid en blindheid als gevolg wanneer het sap van de plant op de één of andere manier contact maakt met de ogen maakt vonden wij wel genoeg reden om het ding met het oog op onze toen nog kleine kinderen uit te roeien. Dat viel nog helemaal niet mee. Ik ben benieuwd hoe het in de komende jaren met de vele uitzaaiingen gaat. Ik had mij voorgenomen om op de terugweg even naar de plek te rijden waar ik die reuzenplanten gesignaleerd had. Het leverde mij prachtige plaatjes op. .

(klik)

hanscke Woensdag 24 Juni 2009 - 1:59 pm | | Standaard

acht reacties

Elmar

Ze zijn erg mooi die berenklauwen, jammer dat ze zo schadelijk kunnen zijn!
Ik ben benieuwd wat de bevindingen van de reumatoloog zijn, hopelijk kan hij iets voor je doen!
groetjes,
Elmar

Elmar, (E-mail ) (URL) - 24-06-’09 15:55
Me!

Ik vind het uitzonderlijk mooie planten. Maar die leeftijd, ik weet er alles van…

Me!, (E-mail ) (URL) - 24-06-’09 21:46
Renesmurf

Ik hoop toch echt niet dat het een ouderdomskwaal is.
Dat moet gewoon goed genezen en dan kan je er weer tegen!

Die planten, net als andere, zijn heel mooi, ongeacht je leeftijd.

Renesmurf, (URL) - 24-06-’09 23:05
marjolijn

Ja, schitterend die bereklauw…!!!
Succes bij de reumatoloog, hoop dat hij je duidelijkheid kan geven.

marjolijn, (URL) - 25-06-’09 05:53
Vrouwke

Vorige week tijdens het wandelen kwam ik ook oog in oog te staan met een Bereklauw. Het zijn overweldigend mooie bloemen. Groot, statig, en met een air van ‘raak me niet aan’.
Als je wilt kan je er hier een foto van zien: http://mydailyshot.web-log.nl/mydailysho..

Over de relatie met je handen, voet en darmen, zou je wel eens gelijk kunnen krijgen. Ik herken veel. Ook ik heb een reuma-achtige aandoening in combinatie met huidproblemen.
Mocht je baat vinden bij de reumatoloog, wat ik écht hoop voor je, dan hoor ik dat graag, want dan ga ik ook nog eens een keer op pad die kant op.

Sterkte met alles.

Vrouwke, (E-mail ) (URL) - 25-06-’09 11:29
Carola

Mooi die bereklauw, die zie je hier niet!

Carola, (URL) - 26-06-’09 09:11
Geertje

Bereklauwen zijn inderdaad schitterend; mooie dieren trekken ze ook aan!
Maar ja, in een tuin niet erg handig ;-)
Balen zijn al die ongemakken ja.
Loop zelf nu ook om de dag bij de fysio, omdat ik misschien een tweede hernia heb opgelopen; afijn, de pijn begint nu weer draaglijk te worden en inderdaad, bij de pakken neerzitten heeft totaal geen zin.
Genieten is het enige dat afleiding geeft ;-)
Sterkte meid!
Hoop dat de oplossing eraan komt!

Geertje, (URL) - 28-06-’09 07:29
willem0

Prachtig Hanscke, deze foto straalt rust uit. En mankementen als je ouder wordt? Toen mijn moeder wel eens klaagde over… enz enz zei ik ook dat het bij het ouder worden behoorde. Nu begin ik zelf die leeftijd te krijgen en wil ook wel eens kagen tegen de kinderen. Maar dan denk ik eraan wat ik tegen moeder zei dus………… ik zwijg maar:-)

willem0, (URL) - 03-07-’09 09:31
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.