ANNE


Ook vandaag kwam er nog regelmatig een nummer van Michael Jackson langs. Nu hij dood is, begin ik opeens  een beetje te begrijpen waarom zijn muziek mij nooit zo heeft aangesproken. Ik heb er denk nooit veel moeite voor gedaan om er eens echt goed naar te luisteren. Voor mij klonken alle nummers een beetje hetzelfde. Hetzelfde ritme, dezelfde beat, dezelfde drum en van tijd tot hetzelfde gilletje.

Maar sinds zijn dood gisteren, weet ik dat er bij mij iets meer aan de hand is met zijn muziek. Ooit vond ik de Jackson Five GEWELDIG!. I'll be there en ABC klonken mij echt als muziek in de oren. En toen was daar opeens die brainwave. Ik was ontzettend, verschrikkelijk verliefd op éne Anne. En oh wonder, die Anne zag mij ook staan. Hij was als leerling verpleegkundige overgestapt van Ermelo naar Amersfoort. Ik zie mij nog naast hem in de auto zitten, op weg naar zijn ouders. Tijdens die rit werden deze nummers van The Jacksons gedraaid. Waarschijnlijk op radio Luxemburg of op Veronica. We hadden nog maar net iets met elkaar, maar we waren dat weekend samen vrij en hij moest wat ophalen bij zijn ouderlijk huis. Hij had gevraagd of ik zin had om met hem dat ritje heen en weer te maken. Natuurlijk had ik daar zin in. Ik wilde niets liever dan dicht bij hem zijn, dus ik was in die auto volmaakt gelukkig....

Dat geluk heeft maar heel kort geduurd. Drie weken later was het al weer uit. Ik heb dagen gehuild en maandenlang verdriet gehad. Het nummer "Ben" kwam een paar jaar later uit. Op de één of andere manier werd ik hier verschrikkelijk door geraakt. Het herinnerde mij altijd aan die verschrikkelijke verdrietige tijd. Misschien heeft dit telkens weer onbewust een rol meegespeeld als ik een nieuw nummer van Michael Jackson hoorde. Ik was nooit enthousiast. En nu het éne na het andere nummer voorbij komt, vraag ik mij opeens af wat mij bezield heeft om dat niet mooi te vinden. Oh heus niet alles, maar er zijn toch een heel aantal nummers die ik nu bij nader inzien zeker de moeite van het luisteren waard vind.

hanscke Zaterdag 27 Juni 2009 - 10:36 pm | | Standaard

zestien reacties

Hanny

Hoe goed hij misschien ook geweest is, ik vind alle aandacht die aan hem besteed wordt, een beetje te veel van het goede. Ieder mens die heengaat, laat verdriet achter. Ieder mens is belangrijk en heeft zijn/haar eigen kwaliteiten. De nabestaanden van ieder mens kennen hetzelfde verdriet. Daarom erger ik me eerlijk gezegd aan deze mediahype.

Hanny, (E-mail ) (URL) - 27-06-’09 23:23
willem0

Hanscke, dit prachtige verhaal doet me meer dan de dood van Michael. Ik denk dat Michael een aanleiding voor jou was om te verhalen over een verloren liefde:-)

willem0, (URL) - 27-06-’09 23:38
Michiel

Het is een bekend gegeven dat de muziek die je tussen je 15e en je 25e hoort altijd je favoriete muziek blijft. Wij zijn opgegroeid met Elvis, the Beatles, Golden Earring, Frank Zappa, Pink Floyd en The Velvet Underground. Voor ons is Michael Jackson, "next generation". Natuurlijk heeft Michael Jackson hele mooie muziek gemaakt. Maar ik ben opgegroeid met radio. Dus muziek die het alleen moest hebben van het geluid en het geluid alleen. Dan heb je er niks aan als je goed kunt dansen. En verder vond ik het gewoon een engerd met zijn plastische chirurgie en dat gedoe met kinderen…

Michiel, (URL) - 28-06-’09 00:07
Annemarie

Ik heb er zelf ook niet echt iets mee.. Waardoor weet ik niet.
jouw reden klinkt dan inderdaad wel plausible…
Negatieve dingen associeer je dan inderdaad snel met elkaar terwijl dat nergens op slaat eigenlijk.

Annemarie, (E-mail ) (URL) - 28-06-’09 00:15
nans

wat een prachtig verhaal en een heel plausibele reden waarom je bij de muziek van m.j. altijd een kriebel had, zo zie je maar dat gebeurtenissen en emoties nieuwe dingen in het leven al bij voorbaat een andere kleur kunnen geven. Maar niet invoudig om dit te zien bij jezelf, maar we doen het allemaal..
grtz en veel plezier met de opnieuw ontdekte muziek

nans, - 28-06-’09 07:38
marjolijn

Mooi verhaal meis..!!
Geniet nu maar van een mooie zondag.

marjolijn, (URL) - 28-06-’09 07:42
ton

Toch mooi dat zoiets dan weer bovenkomt met alle bijbehorende melancholie. Zelf ben ik – denk ik – meer van de generatie van Michiel en een groot liefhebber van Pink Floyd.

ton, (E-mail ) (URL) - 28-06-’09 08:20
Me!

Muziek maken kon die jongen wel. Maar voor de rest vond ik het helemaal niks.

Me!, (E-mail ) (URL) - 28-06-’09 09:53
mikelodeon

Ik verbaas me altijd weer hoe muziek na jaren weer wat in mij kan losmaken. Ik begrijp je verhaal heel goed en sommige muziek komt dan als een open zenuw aan de opppervlake.

mikelodeon, (E-mail ) (URL) - 28-06-’09 09:58
Renesmurf

Muziek is het mooiste dat er is.
Het is altijd afwachten wat er allemaal weer voor nieuws is, en ook altijd afwachten wat grote sterren weer produceren.
Bij Micheal was het wel altijd goed, maar de glorie van de jaren 80 heeft die niet meer gehaald, maar dat maakt niet uit.

In de jaren 80 vond ik hem niks, waarderen kwam later pas, maar wel ruim voor zijn dood.

Renesmurf, (URL) - 28-06-’09 13:22
gala

ja ik was ook fan van Michael en het nummer Ben ken ik uit mijn hoofd. Dat je door een uitgegane verkering ineens vervreemd van muziek waar je eens van hield, is niet zo gek hoor!

gala, (URL) - 28-06-’09 15:08
Vrouwke

Ik kon en ik kan nog steeds niet warm lopen voor zijn muziek.
Levend of dood, het maakt me niet uit.
Hij weet me gewoon niet te raken.

Last van de extra aandacht heb ik ook niet.
Het mooie weer nodigt meer uit tot lekker buiten zijn dan tot binnen zitten. Misschien is dat in deze omstandigheden een prima ‘smoesje’ om niet te pas en te onpas met Michael geconfronteerd te worden.

Vrouwke, (E-mail ) (URL) - 28-06-’09 21:21
nanos

Ik heb vandaag voor het eerst die clip van Thriller uitgekeken. Ik ken het nummer eigenlijk niet eens. Ik ben van voor de clips en zenders als MTV hebben hier zelden of nooit aangestaan. Wanneer zijn die eigenlijk in zwang gekomen?

nanos, (URL) - 28-06-’09 23:09
f r e d

vroeger lustte ik geen spruitjes.

f r e d, (URL) - 29-06-’09 07:52
Elmar

Sommige liedjes blijven je inderdaad bij om dat er een speciale herinnering aan kleeft, zoals in jou geval de liedjes van de Jacksons.
De aandacht die nu aan Micheal Jackson gaat is wat mij betreft wel wat overdone!
groetjes,
Elmar

Elmar, (E-mail ) (URL) - 29-06-’09 16:07
ggk

Nooit zo’n fan geweest maar kon z’n muziek wel waarderen, tot afgelopen vrijdag, na de zoveelste keer Beat-It en Thriller heb ik Radio 4 aangezet! By the way “Ben” gaat over een jongen en z’n rat…

ggk, - 30-06-’09 09:00
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.