HET NOORDEN


Oh, het hoge noorden dus. Als deze reactie komt op het antwoord wat ik heb gegeven als mij gevraagd wordt waar ik vandaan kom, dan voel ik mij behoorlijk in mijn wiek geschoten. Het heeft niet alleen met de woorden of de intonatie te maken, maar voor mij nemen die woorden vaak een lading mee die ik niet prettig vind. Hoezo "hoog" en vanuit welk gezichtspunt? Ik kan bijna voelen dat de gedachte, bedoeld dan wel onbedoeld, meegestuurd wordt: blij dat ik daar niet woon.........  En dan ga ik in de fout. Ik ga mij verdedigen. Ik ga dan zeggen dat "wij" in het noorden veel ruimte hebben, dat "wij" geen files kennen, dat de Zweden nog veel noordelijker wonen en toch ook een ontwikkeld volk zijn en nog veel meer van die onzin. En waarom? Waarom haal ik niet mijn schouders op en luister ik er langs heen? Waarom ga ik er niet aan voorbij? Ik kan het niet. Ik kan mij niet aan de gedachte onttrekken dat er ergens een waardeoordeel doorheen gevlochten zit en dat voelt niet prettig. De plek waar ik woon is mijn thuis, mijn veilige haven en daar mag niemand aankomen, niet bedoeld en niet onbedoeld, want dan ga ik grommen, zo heb ik gemerkt.

hanscke Zondag 15 Januari 2006 - 12:39 pm | | Standaard

zeven reacties

Neneh

In het hoge noorden is het goed toeven… mij hoor je niet klagen :-)

Neneh, (URL) - 15-01-’06 13:30
momoniek

Nederland is zo klein, daar is noord toch bijna hetzelfde als zuid? ;)

momoniek, (URL) - 15-01-’06 13:58
Erica

Tja. Of het nou gaat om ‘het hoge noorden’ of in mijn geval om Twente: ik ben het helemaal met je eens! Sterker nog: voor ons zelfs DE reden om net over de grens te gaan wonen – ruimte. Maar hoe dan ook: iemand die dat niet snapt weet gewoon niet wat ‘ie mist.

Erica, (URL) - 15-01-’06 15:43
Michiel

Er is niks mis met het noorden. Ik heb er een tijdje heel prettig gewoond. En ik ken die reacties. Oh wat ver weg zeiden ze dan. Mijn standaard antwoord was dan altijd: als je er eenmaal bent is het niet meer ver weg. Misschien zou ik er nu nog wel prettig wonen als een dramatische gebeurtenis mijn leven niet op z’n kop gezet had.

Thuis is waar je je thuis voelt.

Maar eh.. lagen jouw roots niet ergens op de Veluwe?

Michiel, (E-mail ) (URL) - 15-01-’06 19:04
Pinto

Hahahaha, ook ik kom uut ‘t hoge noord’n en ben bliede dak doar woon’n mag!!!

Pinto, (URL) - 15-01-’06 20:49
Penguin

Beetje ongeciviliseerd dat grommen….ik zeg niks :D

Penguin, (URL) - 16-01-’06 16:49
Rose

Als iets betrekking heeft op jezelf, heb je de neiging het te verdedigen… niks mis mee. Ik ken het hoge noorden te slecht om er een oordeel over te kunnen geven ;-)

Rose, (URL) - 16-01-’06 19:21
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.