THÃ?RINGEN


Een paar dagen geleden zijn we teruggekomen van een heerlijke vakantie. Daar ik geen internetcafé heb kunnen vinden en er op de camping ook geen Wifiverbinding was, was het niet mogelijk om tijdens deze vakantie een paar maal verslag te doen van wat mij zoal bezig heeft gehouden. Ik heb zo af en toe wel een stukje gecomponeerd en die zal ik met bijpassende  foto's zo nu en dan, verspreid over een aantal weken, plaatsen.

Fietsen door Thüringen is een verhaal apart. Er zijn verschillende fietsroutes uitgezet zoals de Städtekette, De Gera-Radwanderweg en de Rennsteig Radwanderweg. De dag na aankomst hadden we geen nog geen fietskaarten en we besloten om op de bonnefooi richting Gotha te fietsen. Nadat we de eerste dorpjes gepasseerd waren leek de stad onder handbereik te liggen. Alleen viel dat toch wat tegen. De hoogteverschilen zijn dan wel niet spectaculair, maar elke helling moet wel genomen worden. Het resultaat mocht er zijn. Gotha is een stad die, zeker als je nog geen van de andere steden gezien hebt, de moeite alleszins waard is.

(klik)
De zestien kilometer heen en dezelfde 16 weer terug had ons eigenlijk niet gesloopt en we stapten de volgende dag wederom op de fiets. Op weg naar Arnstad, een stad die met Bach verbonden is,  kwamen we heel wat dorpjes door. En na een stuk of drie gepasseerd te zijn begon het mij op te vallen dat de dorpen geen enkele winkel hebben. Behalve dan een bloemenwinkeltje, want die vind je echt in elk klein gehucht. Geen alimentation of iets dergelijks, wat je dan in Frankrijk wel in bijna ieder dorpje, hoe klein dan ook, tegenkomt. In de wat grotere plaatsen staan aan de buitenkant wat supermarkten, heel veel van de keten Lidl en Aldi. Na een aantal weken begon ik toch te merken dat ik het miste. Niet onderweg 
in een plaatsje nog snel even een laatste boodschapje doen een broodje kopen of een fles drinken voor onderweg.  Nee, de boodschappen moesten zeer zorgvuldig gepland worden en dat vind ik dan toch wel een beetje lastig. En ook een beetje ongezellig eigenlijk, want waarom gaan mensen in dit gebied dan in een dorpje bij elkaar wonen? Misschien wel voor het verenigingsleven, want in heel veel dorpen  en stadjes is er wel een Volkshaus te vinden. Mijn algehele indruk is, dat als je in een paar weken wat verder kijkt dan in het begin, er nog best wel wat verschillende restverschijnselen van de voormalige DDR te vinden zijn. Zelfs de Trabant kun je zo af en toe nog tegen komen. We hebben er toch zeker nog wel een stuk of zeven zien rijden. Maar met veel bewondering kijk ik naar alle goed opgeknapte en goed onderhouden huizen. Volgens mij is er bij ieder huis aangebeld en mocht de huiseigenaar een kleur kiezen om het huis een vrolijk aanzien te geven. Rose, vanille, geel, rood, groen, lila, blauw, het lijkt wel of elke kleur goed was, mits het maar niet dezelfde kleur als het huis van de buren zou worden. Het landschap vind ik verrukkelijk om te zien. Mooie glooiende hellingen met verschillende soorten koren. Haver, rogge en gerst, het is er allemaal te zien. Het geeft Thüringen een heel zonnig aanzien. De fietspaden zijn niet altijd goed aangegeven en vele fietspaden gaan over zandpaden, wat het fietsen wel wat zwaar maakt. Fietsen is anders dan wandeltochten maken, maar zeker niet minder leuk. Het is puur genieten als je met enige inspanning boven op een heuvel bent gekomen en lekker naar beneden kunt zoeven.

(klik)
hanscke Donderdag 23 Juli 2009 - 10:17 pm | | Standaard

acht reacties

marjolijn

Allereerst welkom thuis..!!
Fijn dat je genoten hebt.
Nu nog maar lekker nagenieten en verder genieten want de vakantie is nog lang niet voorbij.
Veel plezier.

marjolijn, (URL) - 24-07-’09 05:53
Vrouwke

Ha, daar ben je weer. Eerlijk is eerlijk, ik vond het lang duren…
Maar gelukkig is de reden dat je het prima naar je zin gehad hebt. Heb je lekker kunnen ontspannen? Een beetje bij kunnen komen?
En weet je waar ik het meest nieuwsgierig naar ben… was de hond uiteindelijk tóch blij met zijn fietskarretje, of is het een blafconcert gebleven?
Ik verheug me op de komende verhalen. Je ervaringen zoals je die vandaag ook weer beschrijft, spreken me aan.

Nu nog een paar weken gewoon thuis en dan weer aan het werk? Hoe dan ook, nog een fijne tijd gewenst, om te beginnen met een goed weekend.

Vrouwke, (E-mail ) (URL) - 24-07-’09 10:26
Xiwel

In elk geval mooi dat het goed bevallen is. En die bovenste foto had ik zelf kunnen maken. :-)

Dat van die winkeltjes vond ik wel meevallen. Het probleem is dat een aantal gehuchten zo dicht bij een grotere plaats zijn en zelf zo klein zijn, dat een winkel niet levensvatbaar is. Toch kwam ik er zo ongeveer elke 7 km wel wat winkeltjes tegen. Het is alleen jammer dat Schlecker (een soort drogistsupermarktje dat ook blikjes fris en koek verkoopt) daar minder voor komen dan ik het westelijke deel van Duistland.

Xiwel, (URL) - 24-07-’09 20:20
hanscke

@Xiwel: Sterker nog, je hebt ongeveer dezelfde foto, die heeft mij toentertijd mede geinspireerd en ik ben er maar wat trots op dat ik bijna ongeveer eenzelfde exemplaar heb kunnen maken.

hanscke, - 24-07-’09 20:54
Me!

Het is gewoon een apart volkje daar, met hele hechte gemeenschappen waar je in de tijd van het oostblok heel moeilijk tussen kwam.

Me!, (E-mail ) (URL) - 24-07-’09 23:15
Carila

Het klinkt als een heerlijke vakantie. Ik zelf vind fietsen zeker zo leuk als wandelen. Ben nooit in de DDR geweest. Wat apart al die verschillende kleuren huizen, heel vrolijk lijkt me. Niet wat me bijstaat van de steden in West Duitsland; Grijs en stoffig. En zo te zien hadden jullie nog mooi weer ook, heerlijk hoor!!

Carila, (URL) - 25-07-’09 07:01
nans

ha, je bent er weer! Zo te lezen heb je een mooie vakantie gehad! Ben benieuwd naar het vervolg, klint goed! Ken Duitsland helemaal niet, maar dat van die verschillende kleuren huizen doet mij al verleiden…
grtzz

nans, - 25-07-’09 09:21
Thérèse

Nou. sportief, hoor Hanscke!! Een mooie vakantie geweest, lijkt mij, behalve dan van die handige winkeltjes. Maar ja…er is altijd wel iets, dat wij niet gewend zijn. Ik ben benieuwd naar de rest van je vakantie daar.

Thérèse, (E-mail ) (URL) - 25-07-’09 19:44
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.