MUSEA


Onze ontdekkingstocht in Gotha de eerste dag eindigde bij het grote slot Friedenstein op de heuvel. In het slot is in één vleugel een museum gevestigd, alleen het was maandag en dus gesloten. Waarom weet ik niet maar ik had het gevoel, dat ik dit museum mòest zien. Wij, zijn niet zo van die museumachtigen, behalve ik wanneer het paleizen of iets van dien aard betreft. Ik heb mijn wens op het verlanglijstje gezet, alleen heeft het tot de één na laatste dag geduurd voordat mijn wens is ingewilligd  En het was zeker de moeite waard. Niet alleen het beroemde "liefdespaar van Gotha" (ik had er nog nooit van gehoord, maar het schijnt echt beroemd te zijn) geschilderd door Cranach (kende ik ook niet) was mooi om te zien, nee het hele slot. Schitterend aangeklede zalen, prachtige houten vloeren waar men heel zuinig op is, want wij moesten vilten sloffen aan over onze schoenen. Zeven euro was zeker niet te duur als entree van dit museum. Foto's mochten niet gemaakt worden en op het internet kan ik noch van het schilderij, noch van de interieuren afbeeldingen vinden. 

Op een dag had ik een fietstocht zo gepland, dat we langs het tunnelmuseum in Niederwillingen zouden komen. Ik kon P. niet uitleggen wat daar nu zo leuk aan zou zijn, maar dat hoefde ook niet, het was alleen op dinsdag open en die dag was het woensdag. Dit was echt even lachen. De Wartburg hebben we ook bekeken, maar hier ben ik te zuinig geweest. De entreeprijs was wat aan de hoge kant en bovendien houden wij er niet van om onder leiding een rongang te moeten maken. We doen dat liever op eigen houtje. Hierdoor heb ik de allermooiste zaal gemist toen ik achteraf de ansichtkaarten die te koop waren bekeek. Afijn wel de vele bijbels en het kamertje waar Maarten Luther heeft zitten schrijven gezien. Dichtbij ons werd reclame gemaakt voor het Bratwurstmuseum. Volgens de folder zou dit in Hausen zijn. Tijdens diezelfde fietstocht waarbij we langs het tunnelmuseum fietsten, deden we ook deze plaats aan, maar geen museum te vinden. We hebben met de auto de borden gevolgd en het museum bleek in Holthausen te staan, nog geen 5 kilometer van de plaats waar wij op de camping stonden Het slot in Schmalkalden bezochten we dus eerder dan het slot in Gotha en toen vonden we dat we voor drie euro al veel te zien kregen. Het mooie was dat Sjors de hond mee mocht in dit museum. In alle andere gevallen verbleef hij tijdens onze museumbezoeken in de auto. Dat kon dit jaar omdat het niet zo warm was, zoals heel vaak in Frankrijk wel het geval is. Ik ben tijdens een vakantie nog nooit in zo veel musea geweest verzuchtte P. Dat was ook zo en echt, dan hebben we meer dan de helft overgeslagen. In Weimar bijvoorbeeld, zijn we in geen enkel museum geweest. Wij vonden dat de commercialiteit daar wel erg hoog in het vaandel stond. Want wat aankondigingen van musea betreft, daarin doet Duitsland niet onder voor Frankrijk. Elke bezienswaardigheid, hoe klein dan ook, wordt flink onder de aandacht gebracht, maar ik hoef niet alles te zien. Ik ben gauw tevreden en vind al snel iets mooi. Als ik zo'n doorkijkje als op de onderste foto zie, dan ben ik al helemaal aan het genieten.

 
(klik)
hanscke Vrijdag 31 Juli 2009 - 11:30 am | | Standaard

vijf reacties

marjolijn

Toch allemaal de moeite waard geweest, zo te lezen.
En ja dat kun je zo eens hebben dat je veel musea bezoekt, hé!!
Maar ook niet erg toch.
Fijne zondag, meis.

marjolijn, (URL) - 01-08-’09 19:23
willem0

Met belangstelling dit logje gelezen. We zijn van plan om dit jaar daar heen te gaan. Jouw log is dan een beetje onze tomtom:-)

willem0, (URL) - 01-08-’09 23:27
f r e d

ik zie hier toch vooroorlogse prijzen…..

f r e d, (URL) - 02-08-’09 10:31
Me!

Toch zijn er veel dingen die echt verloren gaan zonder die musea. Men moet dat gewoon in stand houden en bewaren voor ons nageslacht.

Me!, (E-mail ) (URL) - 02-08-’09 12:44
Renesmurf

Mooi verhaal! Hoe belangrijk museums zijn bewijs jij maar weer eens.
Alles zien kan niet, maar her en der wat meepikken van het aangebodene, is prachtig!

Renesmurf, (URL) - 03-08-’09 18:10
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.