AAN DE LATE KANT


Eindelijk is de Brugmansia gaan bloeien, maar veel te laat. Nu de zomer bijna voorbij is steekt deze plant eindelijk de loftrompet uit om hett mooiste seizoen te gaan bejubelen. En dat terwijl ik zo mijn best heb gedaan om de planten vroeg in de bloei te krijgen. Ik heb ze al heel vroeg in het voorjaar buiten gezet èn weer naar binnen gehaald als het dreigde te gaan vriezen.... Ik heb ze vroegtijdig bemest. Ik doe het volgend jaar niet weer. Ik laat ze zo lang mogelijk binnenstaan. Daar is het wel iets donkerder dan buiten, maar kennelijk houden deze planten meer van warmte dan van licht. Vooruit, ik pas mij wel aan. Even goede vrienden? Nee niet helemaal. Nu mis ik de lekkere geur die de bloemen vooral 's avonds verspreiden.

 
(klik)

 
(klik)

Wat ik door eigen toedoen bijna zou missen is de paarse heide. Okay, ik heb de Schoorlse heide gezien, veertien dagen voordat die afschuwelijke brand zijn verwoestende werking deed, maar ik ga elk jaar ook heel erg graag een keer naar onze eigen onontgonnen heidevelden (nog een grapje uit de tijd dat dochterlief dit op school moest leren en haar dit totaal niet aansprak, want waarom was dat nuttig om dat te weten) in onze provincie. Elk jaar schijnt er wel iets te zijn waarom het niet lukt. Of de heide bloeit niet vanwege de droogte, of ik ben elders op vakantie, of ik kan mij geen enkel weekend vrijmaken, of, of, of. Afgelopen weekend had ik al wel het idee, dat we al aardig aan de late kant waren en dat was ook zo, maar het was nog enigszins paars. Bloeiende heidevelden, voor iemand die op de Veluwe is opgegroeid is dat HET symbool van de nazomer en de naderende herfst en dat wil je niet missen. Ook niet als je al jaren op de groene weiden woont. Elk jaar weer heb ik het sterke verlangen om voor één dag het groen met het paars te verruilen. Afkomst verloochent zich uiteindelijk niet.

hanscke Donderdag 03 September 2009 - 10:20 pm | | Standaard

elf reacties

Me!

Zo heeft ieder seizoen zijn charme. De trompetbloem staat er anders keurig bij… Niks mis mee.

Me!, (E-mail ) (URL) - 03-09-’09 23:21
Elmar

Mooi die trompetbloemen, jammer dat hji zo laat bloeit maar wie weet krijgen we nog een mooie nazomer en kun je er nog van genieten!
De bloeiende heide is prachtig, helaas heb ik er weinig van kunnen genieten dit jaar!
groetjes,
Elmar

Elmar, (E-mail ) (URL) - 03-09-’09 23:30
Hanny

Ik weet niet of je aan de late kant was. Het kan ook zijn dat waar jij was het heidehaantje zijn slag had geslagen, waardoor de heidevelden bruin waren.
Schitterend de datura. Wat een knots van een plant. Ik heb er dit jaar nog geen gezien. En het is zo’n mooie bloem om het hart van te fotograferen. Ik hoop dat hij vandaag niet al te veel last heeft gehad van de wind en regen.

Hanny, (E-mail ) (URL) - 03-09-’09 23:43
marjolijn

Schitterend die trompetbloem…en die nazomer komt volgende week!!
Geniet er maar van.

marjolijn, (URL) - 04-09-’09 06:33
fialas

Brugmansia, datura..planten met zulke grote zachte bladeren houden naar mijn ervaring niet van fel licht, ze zullen hun oorsprogn wel in het regenwoud hebben, denk je niet?

fialas, (E-mail ) (URL) - 04-09-’09 22:45
Annemarie

Jammer dat de plant nu pas gaat bloeien. Misschien toch binnenhouden op een wel licht en warm plekje.. Dan gaat het vast sneller!!!

Annemarie, (E-mail ) (URL) - 04-09-’09 23:03
Vrouwke

Je hebt geluk gehad voor wat betreft de heide. Wij waren dit jaar eens een keer wel op tijd maar zijn bij de neus genomen door de heidekever die ervoor gezord heeft dat de heide een onaangename bruine kleur heeft.
Er was geen glimpje paars te ontdekken.
Nu beloven ze volgend jaar een rijk bloeiende hei als reactie hierop. En geloof het of niet, maar ik heb het alvast op de kalender geschreven voor volgend jaar… Controleren of ze gelijk hebben…

Vrouwke, (E-mail ) (URL) - 04-09-’09 23:06
ReneSmurf

Hier heb je elk voorjaar gele koolzaadvelden. Een paar weken maar, en dan komt de zomer.

En deze zomer is nog niet voorbij, hij laat zich nog even zien!

ReneSmurf, (URL) - 05-09-’09 00:47
f r e d

wel eens plastic geraniums geprobeerd…??

f r e d, (URL) - 05-09-’09 13:10
Geertje

Er komen vast nog mooie dagen aan, waardoor je kan genieten van de trompetbloem!
Mooi is hij geworden :-)
Ja, jammer van de heide….
Gelukkig heb je hem nog gezien!

Geertje, (URL) - 05-09-’09 22:00
zakina

Wat een schitterende bloem, waar ik wel een macro foto van had willen maken als ik per toeval in je tuin was geweest ;-)

Heide in bloei is heel mooi, maarja je meot er idd maar net op dat moment zijn.

zakina, (URL) - 07-09-’09 20:49
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.