DAKPANNEN


Het foldertje ligt er al even. Niet om het te gebruiken, ja wel om het te gebruiken, maar dan alleen om er een blogje over te schrijven. Het was ons al enige tijd geleden opgevallen. Tijdens onze wandeltochten stuitten wij op het feit dat in sommige streken opvallend veel huizen van nieuwe pannen waren voorzien. Van die mooie? geglazuurde en daardoor glimmende dakpannen. Al lopend maakten P. en ik daar wel eens een grapje over.  Zouden ze hier een dakpannenparty hebben gehad, vergelijkbaar met de vroegere tupperwareparty's zo vroegen wij ons af, want het kon toch absoluut niet toevallig zijn dat er zoveel huizen dicht bijelkaar staand, van nieuwe daken voorzien waren. Iedere keer wanneer wij dit verschijnsel tijdens een wandeltocht tegenkwamen fantaseerden wij er lustig op los, niet wetend dat wij eigenlijk best wel dicht bij de waarheid zaten. Deze zomer keek ik toevallig naar buiten en ik zag een jonge man langs lopen. Bij elk huis keek hij naar boven, ook bij ons, om daarna iets in de brievenbus te stoppen. De buren kregen niet een foldertje, zij werden overgeslagen. De buren daarnaast wel en daarnaast ook wel, maar het huis een eindje verderop in de straat kreeg er zo te zien ook geen. Nieuwsgierig geworden haalde ik het gebrachte uit de brievenbus. En ik las: Het dak van een huis vormt gemideld 60% van het totale aanzicht van een huis. Opeens wist ik het. Geen echte pannenparty, maar als firma bij de huizen langs gaan en bijdiegen die niet van die glimmende pannen hebben een foldertje door de deur doen De social talk doet dan verder het werk. Bij verschillende buurtfeestjes, verjaardagspartijtjes en dergelijke zullen de dakpannen, ook al is het maar even, onderwerp van gesprek zijn. Dat moet dan gaan prikkelen en de wens oproepen om het huis te gaan voorzien van glimmende dakpannen. Maar bij ons gaat dat niet gebeuren. Wij vinden al die verschillende daken juist zo mooi. Ik kan verschrikkelijk genieten als ik uitzicht heb op de verscheidenheid van al die daken. Onder elk dak speelt zich weer een geheel ander leven af. Ik kan er uren naar kijken en er bij wegdromen. De foto's zijn vorig jaar in de vakantie in Thiers genomen. Ik had nooit gedacht ze nog eens op deze manier in een blogje te kunnen verwerken, maar ik krijg er steeds meer plezier in om het één met het ander te combineren en binnen mijn eigen archief op zoek te gaan naar een bijpassende foto.

 
(klik)

hanscke Woensdag 09 September 2009 - 2:34 pm | | Standaard

acht reacties

Elmar

Misschien krijgen al die daken vervangers wel korting als ze hun daken allemaal tegelijk vervangen.
Maar je hebt gelijk een variatie aan dakbedekking is veel leuker!
Het is inderdaad leuk om de illustraties bij een verhaal uit je eigen archief te kunnen halen! :-)
groetjes,
Elmar

Elmar, (E-mail ) (URL) - 09-09-’09 15:27
Hanny

Soms heeft het wat als alle daken bij elkaar in de buurt dezelfde dakpannen hebben. Zijn de huizen verschillend, dan zijn andere dakpannen wel zo leuk.
Geglazuurde pannen vind ik mooi, MITS ze mat zijn. De glimmende vind ik niet mooi.

Hanny, (E-mail ) (URL) - 09-09-’09 16:24
Annemarie

Wij hebben toevallig een nieuw dak een paar jaar geleden…
De buren zijn er wel zeer over te spreken. Ook hier op ons pleintje is een grote variatie!

Annemarie, (E-mail ) (URL) - 09-09-’09 23:57
marjolijn

Ik zal er eens op letten…!!
Zie hier in de omgeving weinig echte daken, wel veel hoogbouw.

marjolijn, (URL) - 10-09-’09 06:31
f r e d

hoe belangrijk kan een dakpan zijn…..

f r e d, (URL) - 10-09-’09 09:41
Thérèse

Money, money money…..dat is het. Ze zijn nog poepjesduur ook.

Thérèse, (E-mail ) (URL) - 10-09-’09 19:38
ReneSmurf

Wij hebben een nieuwe dak, en ik kijk er nog regelmatig tevreden naar!
En dan let ik automatsch ook op alle andere daken die ik zie!

ReneSmurf, (URL) - 10-09-’09 23:01
Me!

Ik ben blij dat ze hier niet komen, wij hebben allemaal platte daken…

Me!, (E-mail ) (URL) - 11-09-’09 19:15
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.