VRIJSPRAAK


Nu ik er op let, gebeurt het wel vaker dat een onderwerp slechts één maal in een uitzending van de radionieuwsdienst wordt opgenomen. Het kan dan wel eens moeilijk zijn om beter geïnformeerd te worden omtrent dat onderwerp, helemaal als het niet in een krant terug te vinden is. Dit keer ben ik er wel ingeslaagd om wat meer achtergrondinformatie te krijgen. Onder andere Het Parool heeft het in haar  berichtgeving staan. Het betreft de vrijspraak van twee Engelse jongens, die wilde plannen hadden om in navolging  van Amerika, al weer 10 jaar geleden,  en Duitsland twee jaar geleden, een waar bloedbad op hun school en in het winkelcentrum in Audenshaw aan te richten. Ben ik het met die vrijspraak eens zo vroeg ik mijzelf af. Ik weet het niet echt. Ook al was het spielerij, er mag wat mij betreft best uitgedragen worden dat deze gedachten, ook al wordt het aan een rijke fantasie toegedicht, destructief zijn.

Tegelijkertijd schiet mij het boek "Negentien Minuten" geschreven door Jodi Picoult, te binnen. Zij heeft op heel indringende wijze beschreven, wat een jong persoon er toe kan drijven om tot deze gruwelijke daden over te gaan. Ik had toen al het idee dat het boek enigszins gegrondvest was op het gebeurde in Amerika. Een schrijfster mag dit gegeven naar mijn idee gebruiken, wanneer zij dit als plot voor een boek gebruikt. Ik heb het een zeer boeiend boek gevonden, hoewel ik er toch een heel klein beetje mijn bedenkingen tegen had. Maar omdat alle personages zo goed uitgewerkt zijn, vind ik dat dit boek wel kan. Door de trieste afloop in het boek zal het zeker niet als een aanmoediging opgevat gaan worden.

Terug naar dat eenmalige nieuwsbericht. Ik denk dat het goed is dat het zo weinig in het nieuws is geweest. Ook al was het maar een produkt van een levendige fantasie, dan nog mag dit nooit een voedingsbodem zijn voor wie dan ook. Ik vind het heel juist, dat dit niet uur na uur in het nieuws is geweest.

hanscke Woensdag 16 September 2009 - 10:29 pm | | Standaard

acht reacties

Elmar

Hoewel dit soort gebeurtenissen op scholen nieuws zijn vraag je je toch af of als het veelvuldig in het nieuws komt anderen niet op ideeën brengt.
groetjes,
Elmar

Elmar, (E-mail ) (URL) - 16-09-’09 23:14
marjolijn

Zo is het, dit soort nieuws mag niet te veel verspreid worden.
Nergens goed voor.

marjolijn, (URL) - 17-09-’09 08:14
Me!

Dit soort nieuws mogen ze wel doodzwijgen. Maar helaas, de pers ligt niet aan banden.

Me!, (E-mail ) (URL) - 17-09-’09 08:28
Annemarie

Ik heb het op best wel veel plaatsen gelezen. Maar inderdaad…
Wat de aanklager zei, het kwam me allemaal vrij waarheidsgetrouw over.. Dus of idt goed is geweest? Dat weet ik nog net niet!

Annemarie, (E-mail ) (URL) - 17-09-’09 10:31
Thérèse

Ik had er niks van gehoord. Maar al die media-aandacht voor van alles en nog wat, is wat mij betreft, echt totaal funest.

Thérèse, (E-mail ) (URL) - 17-09-’09 20:14
f r e d

weg met die “leerzame” berichten….

f r e d, (URL) - 18-09-’09 10:45
ReneSmurf

Ik ben het daar volkomen mee eens.
Nieuws moet verteld worden, maar niet uitgemolken.
En zeker niet zulke toch wel gevoelige onderwerpen.

ReneSmurf, (URL) - 18-09-’09 20:15
fialas

teveel aanbod van ander nieuws denk ik, zoals de bizarre oprispingen van G.W., die de camera krjijgt zodra hij zijn mond open doet, zelfs als hij nog niets zegt.

fialas, (E-mail ) (URL) - 18-09-’09 22:05
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.