ENDORFINE


Onder invloed van het drugsstofje wat ik vandaag na een hele lange tijd weer eens tot mij heb kunnen nemen kies ik voor een wat luchtiger onderwerp en laat ik mijn visie op de algemene beschouwingen en het optreden van JPBalkendende nog even achterwege.

Op deze schitterende nog-net-niet-najaarsdag heb ik de wandelschoenen weer aangetrokken en ik heb heerlijk zonder problemen 25 kilometer rond kunnen stappen. Na twaalf, dertien kilometer leek het steeds maar beter te gaan. Het stapte heerlijk weg en ik kwam in een soort flow terecht die weer als vanouds voelde. Heerlijk, dat ritme en die cadans. Akelig, als dat onderbroken wordt door te smalle paden of een te rulle ondergrond, maar het hoort er allemaal bij. Ik ben een beetje aan het rekenen geweest, maar het zal ongeveer 25 jaar geleden zijn dat P. en ik met onze wandelcarrière gestart zijn.

De laatste jaren zijn we iets minder fanatiek geweest in het lopen van georganiseerde wandeltochten. Het onderhoud van onze tuin, het tennisen, het hebben van kleinkinderen en zo zullen er nog wel meerdere redenen zijn, belemmeren ons, om vaak deel te nemen aan een wandeltocht van 40 km. of meer, vanwege de tijd die zo'n tocht in beslag neemt. Maar met een paar keer per jaar hielden we onze conditie wel keurig op peil. Met een beetje trainen hebben we dit zeker aan het eind van dit jaar ook wel weer in onze macht.

Zo'n wandeltocht geeft tijdens het lopen een heerlijk gevoel, maar het werkt ook altijd nog even door. Er schijnt een stof in de hersenen vrij te komen die dat fijne gevoel veroorzaakt. Endorfine lijkt de veroorzaker van geluksgevoelens te zijn en is een beetje te vergelijken met de werking van een drug. Ik begrijp nu ook weer helemaal dat ik het afgelopen half jaar het lopen zo gemist heb. Ik ben toch wel een beetje verslaafd en ik ben zo blij dat ik weer in staat ben om aan die verlaving toe te kunnen geven.

hanscke Zaterdag 19 September 2009 - 9:15 pm | | Standaard

zeven reacties

Merlijn

Endorfine is lekker ! Lopen ook natuurlijk … ;-)

Merlijn, (E-mail ) (URL) - 19-09-’09 21:44
Me!

Lopen is heerlijk…

Me!, (E-mail ) (URL) - 19-09-’09 22:27
ReneSmurf

Ik word ook gelukkig van lekker wandelen, dan denk ik mijn hoofd even leeg.
Soms gaat dat sneller dan een andere keer.

ReneSmurf, (URL) - 20-09-’09 00:45
marjolijn

De paden op, de lanen in…
Fijn dat je weer zover bent, geniet er maar volop van.

marjolijn, (URL) - 20-09-’09 06:20
Carola

Goed zeg dat het weer gaat met je voet en dat je weer kunt doen wat je lekker vindt! Geniet er van!

Carola, (URL) - 20-09-’09 09:25
Annemarie

Ik herken het helemaal..
Nou loop ik niet zo ver hoor, maar wel toch een km of 5/6 per keer en dat 5x per week. Oei wat baalde ik toen ik last kreeg van me rug.

Het is zo heerlijk om zo buiten te zijn.

Annemarie, (E-mail ) (URL) - 20-09-’09 11:02
zakina

Lopen is heerlijk en krijg je idd endorfine van. En dat is een heerlijk goedje :-) en geniet van deze gezonde verslaving!!

OT:
http://www.peterdegrotefestival.nl/conce.. staat de nieuwe kerk zichtbaar op. De bomen zijn nu groen, dus daarom is de kerk niet goed zichtbaar :-)

zakina, (URL) - 20-09-’09 21:17
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.