SLINGERZAKPIJP


Opgewekt begon ik het krantenartikel te lezen. Twaalf nieuwe exoten in de Waddenzee ontdekt. Een mooie? foto van de roze slingerzakpijp was bijgevoegd. Twaalf uitheemse diersoorten ontdekken, dat is nog al wat. Gretig las ik verder in de veronderstelling dat ik een positief nieuwsberichtje zat te lezen. Maar dat blijkt niet zo te zijn. Sommige exoten kunnen zeer nadelig zijn voor de inheemse onderwaterplanten en -dieren, omdat ze de inheemse fauna overwoekeren of wegconcurreren. Het artikel jeuzelt nog even verder. De druipzakpijp, een witte woekeraar, schijnt nu in de Waddenzee onder Terschelling te zitten. "In Nieuw-Zeeland zijn hele schepen en havens in plastic verpakt om hem kwijt te raken", is wat de zeebioloog Gittenberger mij via de krqnt laat weten. Ik haal mijn schouders op. Ik vind het een berichtje van niets. Slingerzakpijp, druipzakpijp, terwijl ik de krant weg leg begint er mij iets te dagen. Opeens krijg ik een foto (op de verkregen pagina even een stukje naar beneden scrollen)op mijn netvlies. Ik zie de foto voor mij die ik genomen heb, toen Dochterlief, Rixte, P. en ik naar Sealife zijn geweest. Dat is al weer een heel tijdje geleden.  Ik had daar eieren van een haai gefotograveerd en een paar dagen later op dit weblog de vraag gesteld of iemand wist wat de foto voorstelde. Fialas gaf toen een antwoord met iets over zakpijpen. Ik had er toen nog nooit van gehoord en ook nu klonk het me weer heel vreemd in de oren, totdat er ergens een belletje ging rinkelen. Het is dan heel mooi om te ervaren hoe herinneringen weer levend worden. Eerst de foto, daarna ga ik mij antwoorden herinneren, maar wanneer was dat ook al weer? Met een zoektocht door mijn eigen weblog heb ik uiteindelijk alles kunnen ontrafelen. Het is al weer bijna twee jaar geleden dat ik voor het eerst met dit woord geconfronteerd werd. Ik heb goede hoop dat  de opnieuw opgedane kennis over de zakpijpen niet nog een keer gaat vervagen. Het was een leuke bijkomstigheid om in eigen oud materiaal van jezelf te moeten grasduinen
hanscke Maandag 21 September 2009 - 4:03 pm | | Standaard

tien reacties

Me!

Zo zie je maar weer. Vraag je je af hoe die exoten in de Waddenzee komen… Per schip meegelift natuurlijk, maar toch, je zou zeggen dat het daar te koud is.

Me!, (E-mail ) (URL) - 21-09-’09 20:16
Hanny

Toch is het berichtje best van belang. Nederland krijgt door de klimaatverandering steeds meer te maken met niet-inheemse soorten planten/dieren die soms gaan overwoekeren, of vervelende ziekten overdragen. En daar moet toch voor gewaakt worden.

Hanny, (E-mail ) (URL) - 21-09-’09 20:43
Annemarie

De reacties maken het juist zo leuk op een blog. De meest vreemde dingen kom je tegen. :-)

Annemarie, (E-mail ) (URL) - 21-09-’09 23:44
marjolijn

Zo zie je maar weer wat een krantebericht teweeg brengt.
Leuk..!!

marjolijn, (URL) - 22-09-’09 16:20
Thérèse

Maar ja…als het in ons toekomstig nieuwe klimaat gaat passen??
Inderdaad moet je soms een hele weg volgen om iets terug te vinden, maar is wel leuk.

Thérèse, (E-mail ) (URL) - 22-09-’09 16:54
Vrouwke

Soms ga ik ervoor zitten om oude logjes te lezen. Helaas ben ik een groot deel kwijt geraakt toen mijn eerdere weblog in rook opging. Dat blijf ik jammer vinden.
Herinneringen brengen mensen opnieuw tot leven.

Dit log is tweeledig, maar mag ik er een derde component aan toevoegen?
Wat is jeuzelen? De van Dale online kent het niet en ik wil het tóch graag weten.

Vrouwke, (E-mail ) (URL) - 22-09-’09 17:38
hanscke

@Vrouwke: jeuzelen is klagen, een vorm van zeuren
http://www.encyclo.nl/begrip/jeuzelen

hanscke, (E-mail ) (URL) - 22-09-’09 18:27
ReneSmurf

Herinneringen kunnen een aaneenschakeling van gedachtes zijn, en dat heb je heel mooi omschreven!

ReneSmurf, (URL) - 22-09-’09 23:06
nans

leuk om te zien hoe het cirkeltje weer rond is op deze manier! grinnik! grtz!

nans, - 23-09-’09 12:57
Elmar

Leuk dat je de zakpijpen ineens weer te binnen schoten!
Hopelijk groeit de druipzakpijp ook hier niet uit tot een plaag!
groetjes,
Elmar

Elmar, (E-mail ) (URL) - 23-09-’09 15:58
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.