VERKEERDE INSCHATTING


Ik ben altijd in voor iets nieuws, zeker als het met het digitale snelverkeer te maken heeft. Vol belangstelling keek ik keer op keer naar het spotje wat de voordelen laat zien van DigiD. Elke keer vraag ik mij af wat DigiD voor mij kan betekenen; zo vaak kom ik niet op het gemeentehuis. Die éne keer in de vijf jaar dat ik mijn paspoort moet vervangen vind ik het zelfs wel leuk om het gemeentehuis eens van binnen te bekijken. Ook heb ik niet dagelijks een uiittreksel van het geboorteregister nodig.

Maar gelukkig, ik kreeg wat uitleg. In de krant die deze week dus vééél te laat bezorgd werd, stond een artikeltje over DigiD en daarin ik las ik dat er verschillende overheidsintellingen op aangesloten zijn, zoals onder andere het CWI, de Sociale Verzekeringsbank en na 15 februari ook de belastingdienst. Tijd om op onderzoek uit te gaan.

Tevergeefs; ik kon nergens terecht. In heel Friesland zijn er nog maar twee digitale loketten en landelijk gezien zijn er van de 459 gemeenten nog maar 35 aangesloten. Toch vindt postbus 51 het heel nuttig dat de campagne over DigiD nu al van start is gegaan. Wij, de bevolking, moeten alvast vertrouwd raken met de term.

Ik voel me even heel erg blond! Of is er een ontsanppingsclausule? Zou de campagne misschien bedoeld zijn voor de mensen in de leeftijdscategorie van mijn vader, midden tachtig dus? Als dat zo is moet ik ze toch even gaan uitleggen dat deze mensen wel vertrouwd zullen raken met de term, maar nooit via een inlogcode met DigiD zaken op het internet zullen regelen. Mijn conclusie is dan ook: Een veel te vroeg gestarte campagne en voor een groot deel weggegooid geld.

hanscke Vrijdag 20 Januari 2006 - 8:20 pm | | Standaard

vijf reacties

Erica

Huh? Wat is DigiD???

Erica, (URL) - 20-01-’06 22:10
momoniek

Ik werk voor de sociale verzekeringbank. het is idd nog niet perfect, maar steeds meer mensen doen wel hun zaken via DigiD. de reclame werkt ook, de laatste maand is het aantal aanmeldingen sterk gestegen. Wel vervelend dat jij en andere waar het nog niet bestaat buiten de boot vallen.

momoniek, (URL) - 21-01-’06 14:22
SMEK

Ik moest ooit eens verplicht zo’n DigiD aanvragen omdat ik via internet bezwaar aantekende…. geen idee wat en waar mijn inlogcodes nu zijn :S

SMEK, (URL) - 21-01-’06 17:07
hanscke

@Momoniek: Ik ben niet echt tegen DigiD hoor, maar het is een beetje bizar als je er veelvuldig reclame voor ziet maken en zelf kun je er niets mee.

hanscke, - 21-01-’06 19:02
momoniek

@Hanscke: Ik vind het ook een beetje raar. Je hebt helemaal gelijk.

momoniek, (URL) - 22-01-’06 14:40
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.