MONNIKSKAP


Vorig jaar was de bloem mij voor het eerst opgevallen. De diepblauwe kleur van de monnikskap, die  ver in de late nazomer, misschien wel pas aan het begin van de herfst, nog tot bloei komt. Ik viel gelijk voor die plant en er is een exemplaar aangeschaft. Ik mag dat wel, nog heel laat in het jaar, als ware het een toegift, mooie bloemen leveren. De plant heb ik de hele zomer wel zien groeien, maar knopvorming? Eerlijk is eerlijk, ik was al een heel klein beetje bang dat-ie het af zou laten weten; ik vroeg mij af of de plek misschien te donker zou zijn. Maar nee, de plant is volledig tot bloei gekomen. Elke keer, wanneer ik uit de auto stap, worden mijn ogen erheen getrokken. Ik kan mij nu al verheugen op een volgende herfst. Binnenkort zal er een verbouwing gaan plaats vinden. Er komt een extra deur in de zijgevel waardoor er vanuit de keuken ook een uitzicht op de zijtuin komt. Dan zal dat gedeelte van de tuin ook veel meer in ons blikveld komen. In het laatste jaar is er hier en daar al rekening gehouden met het neerzetten van nieuwe planten. Vanmiddag heb ik deze nieuwe aanwas van vorig jaar met veel plezier gefotograveerd, alleen het resultaat valt mij erg tegen. De kleur blauw is helemaal niet zo mooi diep en donker zoals in het echt. Op de kleine foto is er zelfs een kleur rose te zien die er in werkelijkheid helemaal niet is. De onderste foto heb ik wat aangepast, het roze is er uit maar de kleur blauw heeft jammer genoeg niet het intense diepblauwe wat ik in het echt wel zie. Dat de kleuren van de foto's zo veel verschillen met de werkelijkheid is mij nog niet eerder opgevallen. Ik weet niet of ik met deze nieuw verworven kennis wel zo blij ben....
 
(klik)
hanscke Zaterdag 10 Oktober 2009 - 8:19 pm | | Standaard

tien reacties

Me!

Volgens mij is de flits van de camera afgegaan. Zet de flits uit en je hebt mooie foto’s

Me!, (E-mail ) (URL) - 10-10-’09 21:23
nanos

Het kan ook nog aan de monitor liggen. Bij ons is de kleur van een foto op de ene wel eens beter dan op de andere. Beetje lichter of donkerder instellen helpt dan.

nanos, (URL) - 10-10-’09 22:51
geertje

Een met Me!
Flitsen geeft vreemde kleuren; de camera instellen dat deze niet nodig is geeft mooiere effecten.
En dan desnoods een beetje fotoshoppen en je krijgt wat je wilt bereiken ;-)
Fijne zondag Hanscke!

geertje, (E-mail ) (URL) - 11-10-’09 05:39
marjolijn

En toch ziet het er schitterend uit.
Fijne zondag meis.

marjolijn, (URL) - 11-10-’09 05:42
Annemarie

Niet flitsen, belichting instellen en je komt een heel eind. :-)
Fotografeer het liefst als het licht op zijn mooist is. Halverwege de ochtend en eind van de middag op dit moment. :-)

Annemarie, (E-mail ) (URL) - 11-10-’09 13:25
Hanny

Ondanks dat de kleur blauw veel dieper is dan op je foto uitkomt, is en blijft het een prachtbloem. Zorg dat de fliter uitstaat en onderbelicht de foto een beetje. Dan zul je merken dat de volgende keer de foto de werkelijkheid benadert.

Hanny, (E-mail ) (URL) - 11-10-’09 13:44
ReneSmurf

woei, het is ook een prachtplant, een hele mooie om de zomer mee af te sluiten! Een laatste kadootje van moeder natuur!

ReneSmurf, (URL) - 11-10-’09 17:32
f r e d

natuurlijk een monnikskap…… een baseballpetje zou geen gezicht zijn.

f r e d, (URL) - 12-10-’09 11:32
Elmar

Mooi die monnikskap zeg!
Ik denk dat wij er ook maar eens naar opzoek moeten, ook al omdat hij zo laat nog bloeit!
groetjes,
Elmar

Elmar, (E-mail ) (URL) - 12-10-’09 17:20
fialas

ik ken dat, toen ik een nieuwe monitor kreeg waren de kleuren ook wat teleurstellend. Zoon heeft mij geleerd er wat aan te sleutelen.
Mijn monnikskap is ook zo diep en diepblauw. Zal hem eens bij mooi helder namiddaglicht fotograferen, kijken hoe hij overkomt.

fialas, (E-mail ) (URL) - 13-10-’09 22:18
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.