VERSLETEN


Niets is hier blijvend, mijn moeder zong het vroeger al. Het betrof dan wel niet zo zeer de aardse zaken, maar meer het leven wat vergankelijk is. En toch spookt dit zinnetje door mijn hoofd, nu ik moet constateren dat mijn fototoestel dus echt niet meer de juiste kleuren weergeeft en andere mankementen vertoont.Ik had vaag al een tijdje het idee dat mijn foto's niet meer van die scherpte waren als dat ik gewend was. Maar de kleur is wel het ergste falen. Overal waar de kleur blauw in zit wordt het een zooitje. Net als ik vroeger ook al eens met een tv meegemaakt heb. Daar werden toen alle kleuren groen. Niet te repareren. Jammer, ik zal dus op zoek moeten naar een nieuwe camera. De tijd dat je vele jaren met een camera deed schijnt voorbij te zijn. Wat was ik blij met mijn Olympus Trip vlak voor dat zoonlief geboren werd. f195 gulden was toen, 34 jaar geleden een hele uitgave. Ik heb jaren met die camera gedaan. Eind negentiger jaren heb ik een nieuw fototoestel gekregen, nog net voordat de digitale camera's gemeen goed werden........ 

Een paar jaar later, bijna vier jaar geleden, op La Palma,  heb ik in het kader van ons 25 jarig huwelijksfeest de camera van nu gekregen. En weer was ik apetrots op het apparaat. Een betrekkelijk eenvoudig digitaal gevalletje, 5 Megapixels voor rond de 150 euro. Toen was er in Nederland nog geen digitale camera van beneden de 200 euro te koop. Ik kon er direct heel goed mee overweg. De kleinkinderen, Rixte en Nina, de tuin, de bloemen. Ik heb er heel veel mee gefotograveerd. Ik ben aan het cameraatje gehecht geraakt. Zo erg zelfs, dat ik tranen in mijn ogen kreeg toen ik deze zomer mijn camera weer in ontvangst kon nemen.

Op een middag waren we voor de tweede maal in Erfurt. Ik maakte daar nog wat meer foto's van de Krämerbrucke. Daarna ben ik een winkel in gegaan om een kaart voor mijn vader te kopen. De volgende dag waren we in Gotha. In het museum mocht alleen tegen betaling gefotograveerd worden en dat heb ik toen niet gedaan. 's Middags zaten we op een bankje een broodje Thüringer Bratwurst te eten toen ik bedacht dat ik dit nog niet op de foto had staan. Ik wilde het toestel pakken maar.... Om een lang verhaal kort te maken, P. bedacht dat het fototoestel waarschijnlijk in de winkel in Erfurt was blijven liggen waar ik die ansichtkaart gekocht had. We zijn naar Erfurt gereden en het was helemaal waar. De winkeljuffrouw had mijn fototoestel gevonden en ik kreeg hem netjes overhandigd. En zowaar, terug in de auto biggelde er een traan over mijn wang....

Mijn eerste reactie was, toen ik gisteren de conclusie wel moest trekken dat het toestel echt stuk is, wat snel. Maar als ik heel eerlijk ben heb ik er misschien wel net zoveel foto's mee gemaakt als met mijn eerste camera die ik 20 jaar heb gehad. Een reparatie lijkt me geen optie. Ik zal op zoek moeten naar een nieuwe. Ik wil niet een hele dure, geen spiegelreflexcamera maar wel een lichtgewicht en één met een optische zoeker. Ik heb al wat rondgekeken en dan kom ik denk bij een Canon terecht. Omdat verschillende bloggers ook van fotograveren houden, houd ik mij aanbevolen voor het krijgen van tips. Roept u maar.

hanscke Maandag 12 Oktober 2009 - 8:55 pm | | Standaard

negen reacties

Hanny

Zelf heb ik net een Canon Powershot SX1 IS. Is geen spiegelreflex. Wel een iets groter toestel. Je stopt het niet zo even in je broekzak. Hij heeft 20x optische zoom en 10.0 megapixels.
Annemarie heeft ook net een nieuwe Powershot. Zij zal vast vertellen welke. Is ook een prima toestel.
Succes met uitzoeken. Is best lastig met zoveel keus.

Hanny, (E-mail ) (URL) - 12-10-’09 21:15
Me!

Het is net wat je wil, een kleine camera voor in je broekzak, koop dan een Canon Ixus, prima investering. Maakt de grootte je niks uit en wil je wat betere foto’s, kan ik me prima vinden in het advies van Hanny.

Me!, (E-mail ) (URL) - 12-10-’09 22:32
ReneSmurf

Ik wil ook altijd zo lang mogelijk doen met de spullen die ik heb, het liefst mijn hele leven.

Ik heb een philips dingetje, en daar ben ik zeer blij mee!

Alles lijkt intensiever gebruikt te worden en gaat korter mee, maar dat laatste is volgens mij zo omdat ze graag nieuwe verkopen steeds.

ReneSmurf, (URL) - 12-10-’09 23:30
Monique

Zelf heb ik een simpele camera maar mijn dochter heeft vandaag een Canon 500D gekocht. Een prijzig dingetje, maar wel ontzettend gaaf. Ik kan je helaas geen tips geven, ben niet echt thuis op dat gebied.

Monique, (E-mail ) (URL) - 12-10-’09 23:35
Annemarie

Ik heb zoals hanny ook al zegt een kleine Canon. De powershot SX200 IS.
Bevalt erg goed! Daar zijn alle laatste foto’s mee gemaakt.

Ik kan je wel vertellen waarom deze camera’s minder lang mee gaan. Heeft ermee te maken dat vroeger het op een fimpje kwam en dit wordt geprojecteerd op de sensor. Daar ontstaat op een gegeven moment vertroebeling en zal lang niet alles scherp meer worden genomen en kleuren worden gek.

Annemarie, (E-mail ) (URL) - 12-10-’09 23:38
marjolijn

Succes met je zoektocht, kan je niet echt helpen.
Maar vind het al leuk dat je van de vorige zoveel plezier had.
Een vergelijkbare zou ik dan denken.

marjolijn, (URL) - 13-10-’09 06:07
ggk

Er is een nieuwe Olympus Penn, gebaseerd op de oude halfkleinbeeldcamera van Olympus uit de jaren 60!
Verder ben ik zeer tevreden met mijn Sony cybershot hoewel die al behoorlijk verouderd is (een T7 uit het jaar 2006).Succes met zoeken!

ggk, - 13-10-’09 08:49
nans

tja, ik fotografeer erg graag, maar voor het mooie werk heb ik een spiegelreflex. Voor onderweg een mini, heel platte sony cybershotDSC-t5, wat inmiddels een verouderd model is…maar die desnoods in mijn broekzak past.
Ik kan je er dus niet mee helpen vrees ik. Dus succes! misschien heeft iemand anders het verlossende woord!
grtz!

nans, - 13-10-’09 22:18
Xiwel

Ik heb een zeer eenvoudige en oude digitale Olympus C220 en ben daar nog altijd erg tevreden mee. Ik kocht ‘m 5 jaar terug als overjarig model voor wat foto’s op websites. Later bleken de foto’s mooier en scherper te zijn dan mijn dure Nikon-autofocus met rolletje. Deze heeft nog wel een optische zoeker en tegenwoordig is het flink zoeken naar een camera met zoeker. Zo’n display is niet alles zeker als het erg zonnig is. Eigenlijk zouden ze een displaytje achter de zoeker moeten plaatsen. Is echt niet moeilijk, je hebt dan ook geen spiegelreflex nodig omdat je zo toch door de lens kijkt, maar ik ken geen camera’s die dat hebben. De mijne blijft het ook prima doen. In het begin nam ie veel Duracell batterijen, maar dat heb ik opgelost met NiNH-oplaadbare die veel langer meegaan. En die 2 megapixels, daar maak ik me niet druk om. Afdrukcentralles benutten voor een afdruk op 10 × 15 cm ook niet meer dan 2 megapixels. Als ik een nieuwe koop, dan wil ik een plattere. Mijne is al niet zo dik, maar echt grotere blijven bij mij thuis liggen. Zo vielen de ‘kleine’ Canons destijds af omdat die toen wel heel erg dik waren. En die van mij heb ik al een paar keer laten stuiteren. Zelfs zo erg dat het motortje hoorbaar moeite had om de lens naar buiten te duwen. Na een tijdje is dat overgegaan en heeft ie ook die aanslag overleefd.

Xiwel, (E-mail ) (URL) - 15-10-’09 14:24
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.