VAAGTAAL


Gisteren hoorde ik op de radio, het stond ook in dagblad Trouw, dat de uitdrukking 'je ding doen' de Vaagtaalverkiezing 2009 heeft gewonnen. Het is ook een vage kreet. Maar naar mijn idee niet vager dan: je moet weer in je kracht komen! Alhoewel, vandaag heb ik denk ik eindelijk begrepen wat er met die uitdrukking bedoeld werd.

Vorig jaar, op het dieptepunt van mijn schoolcarrière, werd ik in het kader van terugkeer in het werkproces begeleid door iemand van het bedrijfsmaatschapplijk werk. Na lang nadenken en met enige schroom vertelde ik dat ik erin geslaagd was een boek link over de materie te schrijven, welke op het punt van uitkomen stond. Ik weet nog dat ze een opmerking maakte dat dit een hele goede bijdrage kon zijn om weer in mijn kracht te komen. En ik weet ook nog dat ik toen dacht, in mijn kracht komen, wat is dat, wie verzint er nu zoiets.

Toen ik vanmiddag de vergaderruimte op de vestiging die mij o zo vertrouwd was, maar waar ik meer dan een jaar niet geweest was, weer binnenliep en mijn voormalige "baas" de hand schudde, voelde ik opeens de diepere betekenis van deze woorden. In de afgelopen dagen is het geen moment in mij opgekomen om deze bijeenkomst te mijden en deze situatie uit de weg te gaan. Met een glimlach om mijn mond heb ik plaats genomen en zonder ook maar één moment gehinderd te worden door nare bijgedachtes heb ik aan de vergadering deel kunnen nemen. De vage uitspraak dat ik weer in mijn kracht moest zien te komen is deze middag voor mij wel heel concreet geworden. Misschien ervaart iemand ook wel zo iets als hij bezig is met 'zijn ding te doen'  wat dat dan ook moge zijn.

Ondanks deze ervaring vind ik het een hele goede zaak dat dergelijke vage uitspraken op de hak genomen worden. Biij http://vaagtaal.nl/ heb ik smakelijk kunnen lachen om de vaagtaalsymptomen. Een hele mooie vind ik bijvoorbeeld de nieuwe term waarmee de goede oude directeur is gepimpt tot een heuse Chief Executive Officer.

hanscke Dinsdag 03 November 2009 - 9:53 pm | | Standaard

twaalf reacties

Annemarie

Oeh die link ga ik uitpluizen!
Tsja je ding doen, blijft vaag. Maar soms is het heerlijk om ermee te schermen!
Fijn dat jij iig de vergadering zonder angst tegemoet kon treden.

Annemarie, (E-mail ) (URL) - 03-11-’09 23:28
Hanny

Ik ben blij dat jij “weer in je kracht kon komen” en rustig de vergadering kon bijwonen. Daar moet je een goed gevoel aan overgehouden hebben. Nu je deze overwinning op jezelf hebt behaald, kun je voortaan weer “gewoon” je ding doen! :-)

Hanny, (E-mail ) (URL) - 04-11-’09 00:20
marjolijn

Ik ben blij dat jij jouw kracht weer terug gevonden hebt, en weer lekker je ding kunt doen.

marjolijn, (URL) - 04-11-’09 04:19
ggk

“Je ding doen” is een vreselijke uitdrukking maar voor mij niet zo vaag, naar mijn idee is het iets doen wat dicht bij je staat, dat bij je hoort. Maar het kan ook betekenen iemand z’n gang laten gaan (“laat hem lekker z’n ding doen”).

ggk, (URL) - 04-11-’09 09:11
Carola

Soms weet ik echt niet meer waar jullie het over hebben hahaha, mijn zuster kan ook van die ‘moderne opmerkingen’ maken waarbij ik soms echt even moet vragen wat ze nou bedoelt. Heel ingeburgerde kreten zijn dat dan bij jullie. Maar ja, ik zit dan ook al zestien jaar hier in Spanje. Het is maar goed dat er internet bestaat, blijf ik nog een beetje op de hoogte…

Carola, (URL) - 04-11-’09 10:22
ton

Als ik zeg dat ik totaal gediscontovabiliseerd ben, weet iedereen tenminste waarover ik het heb.

ton, (E-mail ) (URL) - 04-11-’09 11:59
f r e d

moet er niet aan denken. mijn ding doe, bah bah….

f r e d, (URL) - 05-11-’09 13:57
Elmar

Ik las het artikel in het AD, er wordt tegenwoordig erg ‘ín the box’ gedacht door mensen die hun ding doen en vooral erg proactief zijn! ;-)
Fijn dat jij weer in je kracht bent, vaag of niet! :-)
groetjes,
Elmar

Elmar, (E-mail ) (URL) - 05-11-’09 16:58
Renesmurf

Zo vaag vind ik taal niet altijd, als je de betekenis er maar van begrijpt.
Ik snap “ding doen” dus ook wel.

Renesmurf, (E-mail ) (URL) - 05-11-’09 23:44
Xiwel

Dat dingdoen vind ik behoorlijk irritant (en niet ‘irri’, want daar hou ik net zo min van). Het ‘popi’-taal (ook al zo’n rotwoord. De ergste vond ik ook het ‘prijskaartje’ dat maar aan van alles en nog wat gehangen werd. Ooit een grote tunnel gezien met een prijskaartje daar aan? Smit-Kroes en consorten zag dat dagelijks. Dat prijskaartje kwam overigens uit GB overwaaien, net al ‘In and out of the Box-thinkism’. Vaak duren dit soort vlagen maar een paar maanden en sommige uitdrukkingen houden het wat langer vol.

Voor mij zegt het iets over de gebruiker. Dat is iemand die mee wil doen en moeite heeft of bang is om iets in eigen woorden te vertellen. Daarbij komt dat met ‘je ding doen’ meestal het veel egoistischere ‘ik ga doen wat ik nodig vind’ wordt bedoeld. Dat laatste durven mensen niet openlijk te zeggen, daarom word er uitgeweken naar zo’n kreet.

Xiwel, (URL) - 06-11-’09 10:11
zakina

Taal is altijd in beweging en soms niet ten goede. Maar ik ben wel heel goed in mijn ding doen hahaha, maar ‘in mijn kracht komen’ die kende ik nog niet. Wel ‘ik heb er geen kracht meer voor’ hahahha.

zakina, (URL) - 07-11-’09 08:52
mikelodeon

leuke link, ik ‘heb wel wat’ met die vage termen ;-)

mikelodeon, (E-mail ) (URL) - 07-11-’09 09:14
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.